Javni rashodi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Javni rashodi
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije, Finansija, Ekonomike i Elektronsko poslovanje.


Istoriski razvoj

Već u starom veku, u delima Ksenofona i Aristotela, nailazimo na izvesne misli bez određenog sistema i metoda u izlaganju- neplaćanje dugova, kamata i slično.
Predhodnikom javnih prihoda i rashoda smatra se Biterment Čerdž koji se u Engleskoj ubirao za podmirenje raznovrsnih rashoda na različite načine. Prvi slučaj ubiranja zapisan je još 1250 godine, kad je bila uvedena obaveza održavanja i obnove nasipa za okolno stanovništvo. U 15. i 16. veku postojala je obaveza učestvovanj stanovnika okolnog zemljišta u troškovima odbrane od poplave. Na plaćanje obaveza bili su obavezni svi stanovnici koji su imali određenu materijalnu korist od rada državnih tela. Brzi razvoj gradova na području Nemačke i njihova angažovanost u izvođenju raznovrsnih radova, izgradnji objekata i njihovom održavanju, koji su bili neophodni za njihovo funkcionisanje pridoneli su razvoju doprinosa kao insrumenta prikupljanja javnih prihoda. Mnogi izgrađeni objekti kao i obavljeni radovi neposreddno su koristili većoj ili manjoj grupi ljudi. Ta se korist mogla izraziti brojčano, jer je nakon izgradnje nasipa, kanala, puteva, infrastrukturne vrednost nekog zemljišta ili objekta u vlasništvu građana postala veća. Time su građani imali određenu materijalnu korist, te su zato bili obavezi učestvovati u podmirenju troškova izgradnje i održavanja tih objekata.
Za izučavanje ovog instrumenta prikupljanja javnih prihoda najzaslužnija je nemačka finansiska teorija. U poznatom radu Josifa von Sonefelsa ''Načela policije, trgovine i finansiske nauke'' već iz 1765. godine koji je bio obavezni udžbenik u Habzbuškoj Monarhiji, spominje se da oni koji od usluga što ih pruža država imaju korist, trebaju učestvovati u troškovima koji su povezani s pružanjem tih usluga.
U dvadesetom veku se posebno ističe J.M.Keines koji je formirao poseban program finansijama pod nazivom Fiskal polici...

Sadržaj

Sadržaj 2
Uvod 3
Istoriski razvoj 4
Osnovne karakteristike javnih rashoda 5
Zaključak 8
Literatura 9PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:14 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Javni prihodi Maja 0 4,166 02-08-2012 03:17 PM
zadnja poruka: Maja
  Vanredni javni prihodi Dzemala 0 2,691 15-02-2011 11:04 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Rashodi banke Dzemala 0 3,691 10-08-2010 07:00 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: