Istorija i mitologija - rimsko pravo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Istorija i mitologija - rimsko pravo
Maturski, maturalni, seminarski, diplomski i master radovi iz rimskog prava i istorije.

Iako je rimska država prestala da postoji više od 1500 godina, na velikom broju pravnih fakulteta proučava se rimsko pravo kao poseban predmet. Zaista izgleda čunod da mi danas, posle toliko vekova, proučavamo pravni poredak jedne davno iščezle civilizacije u kojoj postoji najsurovija eksploatacija gde čovek može biti predmet nečije svojine.
Prvi razlog je u značaju istorije uopšte. Marks je rekao: “Za mene postoji samo jedna nauka, istorija, nauka o povesnom zbivanju”. A Santijana: “Onaj ko se ne seća prošlosti, osuđen je da je ponovo proživi”.
Drugi razlog je u značaju koji rimsko pravo ima na ovim prostorima. Naime, savremeni pravni sistemi ako izuzmeo one koji se temelje na Koranu, i neke egzotične dele se na dve grupe: one koji su nastali na tradicijama rimskog prava, i koji su se razvili pod uticajem engleskog precedentnog sistema. Pravni instituti starog Rima, naročito oni iz obligacionog i stvarnog prava, mnogo su uticali na rešenja kojima se i dana služimo.
Iz ovoga proizilazi i treći razlog: rimsko pravo je uvod u savremeno građansko pravo. Ono nam omogućuje bolje shvatanje ustanova privatnog prava. To znači da dobro naučeno rimsko pravo, omogućava lako savladavanje stvarnog, obligacionog i naslednog prava.
Rimsko pravo je robovlasničko ali ima neke odlike i rešenja koja imaju univerzalni karakter, koja ga čine prihvatljivim i u srednjem veku i danas. Na početku rimsko društvo pokazuje vidljive tragove prvobitne zajednice, a počev od principata javljaju se elementi feudalnih odnosa. Pa ipak, tokom dugih vekova svog postojanja, to je tipična robovlasnička država.
Rimsko pravo, literatura, moral, pružaju brojne dokaze o svom robovlasničkom karakteru. Materijalna osnova rimske civilizacije je gotovo cela sagrađena robovskim radom, a njena kulturna nadgradnja isključivo radom slobodnih i to pripadnika najviših staleža. Džordž Orvel kaže: “Kad mislim na stari vek, obeshrabruje me da te stotine miliona robova, na čijim leđima je generacijama, počivala civilizacija, nisu iza sebe ostavili nikakav zapis”.
Međutim, na drugoj strani, rimsko pravo ima i neke vanklasne, univerzalno prihvatljive osobine. U celini, gledano, u pravnom poretku nalazimo manje normi koje imaju robovlasnički karakter nego što bismo očekivali. Država obezbeđuje samo opšte okvire sistema svojom vojskom i pravnim normama. Ona ne primenjuje neposrednu prinudu nad robovima, osim ako ugroze poredak. Ono što se dešava robovima u svakodnevnom životu, nalazi se izvan globalnog vidokruga društva, zatvoreno je u okvire porodice.
Pored toga, kao i svako drugo pravo, rimski normativni sistem ne reguliše samo odnose između klasa, već i unutar njih. Ono određuje prava i obaveze učesnika pravnog prometa, prodavca i kupca, zajmodavca i zajmoprimca, advokata i klijenata, međusobne odnose ortaka.
Sve su to subjekti koji pripadaju robovlasničkoj klasi. Zato ta pravila najčešće imaju vanklasni, tehnički karakter. Otuda je bila moguća njihova primena i u Vizantiji, odakle su uticali na srednjevekovno srpsko pravo, u feudalnoj Evropi i u građanskom društvu.
Predmet ovog rada biće jedan od važnih segmenata kojima se bavi rimsko pravo a to je istorija i mitologija, naravno rimska. Rad ima za cilj da objasni i prikaže tok rimske istorije i obeležja rimske mitologije.

Istorija i mitologija
Istorija


Istorija Rima traje od 754. godine stare ere, kada je po legendi osnovan grad, pa do 476. godine n.e., kada je zbačen poslednji vladar Zapadnog Rimskog Carstva. Pravna istorija se produžava do smrti Justinijana 565. godine zbog značaja njegove kodifikacije. To je, dakle, period od dvanaest ili trinaest vekova, što je redak primer stabilnosti u istoriji.
Oko 250 godina (od 754. do 509. godine stare ere) je bilo potrebno da se rimska rodovska organizacija pretvori u državu. To je detinjstvo rimske civilizacije kada je Rim bio naselje na sedam brežuljaka, varvarsko „kraljevstvo" koje se pretvara u robovlasnički grad-državu, polis, nalik na one koje nalazimo na grčkom prostoru. Ostaci gentilnog uređenja su još jaki, tako da je cela struktura vlasti nasleđena iz predržavnog perioda: rex, bratstvenička skupština, senat. Rimsko društvo se nalazi na stupnju vojne demokratije, gentilna struktura se rastače, postepeno se formiraju klase, ali je ropstvo još uvek marginalna pojava i ima patrijarhalni karakter. Najveću ulogu u unutrašnjem političkom životu, kao i prvim vekovima sledećeg perioda, ima sukoblzmeđu patricija i plebejaca.
Od hiljadu godina svog kasnijeg postojanja, rimska država je petsto godina bila republika, a sledećih petsto najpre prikrivena (principat), a zatim otvorena monarhija (dominat).
Period republike traje od proterivanja Tarkvinija Oholog, poslednjeg reksa, koji je bio etrurskog porekla pa da pad republike i dolaska na vlast Oktavijana Avgusta. U tom periodu se država-grad pretvara u imperiju koja zahvata veći deo basena Sredozemlja. Zatvorenu kućnu privredu i patrijarhalno ropstvo zamenjuje robno-novčana privreda i klasično ropstvo. Snagu robovlasničke klase čine velike latifundije obrađivane jeftinom robovskom snagom. Zahvaljujući delatnosti pretora i skupština, primitivno pravo se razvija, da bi u sledećem periodu dostiglo svoj vrhunac.
Zbog protivurečnosti između veličine države, složene strukture društva i karaktera političke organizacije, koje se zasniva na polisu, republika je morala da ustupi mesto monarhiji. Od Avgusta do Dioklecijana (284. godine n.e.) je period principata kome su formalno zadržani republikanski organi, ali je uporedo sa njima sve više rastao princepsov aparat, koji je u suštini monarhijski. U privredi i društvu nije bilo bitnih promena, ali se krajem ovog perioda zapažaju znaci krize i začeci feudalnih odnosa. Država početkom II veka n.e. dostiže maksimum teritorijalnog širenja, a od tada prelazi u defanzivu. To je period pune zrelosti rimske civilizacije u kome ona daje svoje najbolje plodove. Pravo dostiže vrhunac (klasično rimsko pravo), zahvaljujući u prvom redu aktivnosti rimskih učenih pravnika tzv. jurisprudenata.
Četvriti period je dominat koji traja od stupanja na vlast Dioklicijana 284. godine do pada Zapadnog Carstva 476. godine odnosno do smrti Justinijana, 565. godine.
Rimska država postaje otvorena monarhija, apsolutistička i birokratizovana. Ona nije više samo država Rimljana, već država svih robovlasnika basena Sredozemlja, jer nestaju gotovo sve razlike između građana Rima i stranaca. Kolonat i drugi element feudalnih odnosa („patrocinij") sve su izraženiji, iako i privreda, a još više država i pravo ostaju u suštini robovlasnički. To je vreme starosti jedne civilizacije, krize i opadanja, što se ogleda i u pravnom poretku („postklasično" pravo). Rimljani napuštaju svoju mnogobožačku veru i usvajaju hrišćanstvo koje od progonjene postaje vladajuća religija.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:10 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Materijalni nedostaci stvari - pravo - seminarski derrick 0 1,428 31-05-2018 11:09 PM
zadnja poruka: derrick
  Istorija poslovnog prava derrick 0 1,765 08-03-2014 01:05 AM
zadnja poruka: derrick
  Pravo posjeda - hr derrick 0 1,994 06-03-2014 01:42 AM
zadnja poruka: derrick
  Radno pravo u procesu globalizacije derrick 0 1,664 06-03-2014 01:38 AM
zadnja poruka: derrick
  Roditeljsko pravo derrick 0 2,093 06-03-2014 01:22 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: