Investicioni fondovi u BIH, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Investicioni fondovi u BIH, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji
Investicioni fondovi u BIH, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji

Investicioni fondovi u BIH
Trište kapitala BiH nije nastalo i razvijalo se na naĉin uobičajen za razvijena tržišta. Naime, jedan od prvih tržišnih segmenata koji je u BiH nastao bilo je kolektivno investiranje, odnosno mehanizam pomoću kojeg pojedinci predaju finansijska sredstva na upravljanje profesionalnim menadžerima. Razlog ovakvog procesa razvoja tržišta kapitala je zakonska regulativa, koja je odabrala ovaj model s ciljem procesa vlasničke transformacije.
Prva forma kolektivnog investiranja na tržištu kapitala BiH su privatizacijski investicioni fondovi (PIF) koji su imali kljuĉnu ulogu u procesu privatizacije i razvoja tržišta kapitala. Privatizacijski investicioni fondovi specifični su institucionalni investitori u tranzicijskim zemljama, ali i svojevrsna sredstva provođenja privatizacije. Osnivanje i rast ovih fondova vezano je za drugu fazu procesa privatizacije koja se u BiH počela provoditi krajem oktobra 2000. godine.

Velika privatizacija se provodila kroz javnu ponudu u kojoj su glavno platežno sredstvo predstavljali privatizacioni certifikati. U javnom upisu stanovništvo je moglo ulagati svoje certifikate u preduzeća ili u privatizacijske investicione fondove. U programima privatizacije privatizacijski investicioni fondovi predstavljaju posrednike koji olakšavaju transakcije između građana i preduzeća. Ovi fondovi promoviraju podršku privatizaciji i široko učešće građana u tom procesu, zatim učestvuju u upravljanju i prestruktuiranju novoprivatiziranih preduzeća. Sam nastanak i funkcije ovih fondova, te činjenica da IF-ovi rade sa certifikatima a ne sa gotovinom, razlikuje ove fondove od investicionih fondova na razvijenim finansijskim trţištima. Privatizacijski investicioni fondovi nude brojne prednosti tržištima zemalja u tranziciji. Oni imaju pristup finansijskim i drugim sredstvima koja obično nisu na raspolaganju ili su nepraktična za pojedinačne investitore te na taj način podržavaju implementaciju programa privatizacije uz veliko učešće građana. Dakle, privatizacijski investicioni fond se osniva radi prikupljanja certifikata u postupku privatizacije i njihovog investiranja u deonice i udele preduzeća. Ovi fondovi predstavljaju specifičan vid zatvorenog investicionog fonda. Zakon nalaže transformaciju ovih fondova u roku od pet godina od dana stupanja na snagu Zakona o društvima za upravljanje fondovima i investicionim fondovima, a ukoliko se ova procedura ne ispoštuje sledi likvidacija ovih fondova. Jedan od najĉešće pominjanih pojmova među učesnicima na tržištu kapitala već od samog njegovog nastanka je transformacija PIF-ova. Posmatrajući rešenje definisano zakonom, ovaj proces je započeo već od samog momenta osnivanja privatizacijskih fondova, a njegov dalji tok i ishod su u direktnoj zavisnosti od prirode i stanja u kojem se dati fond nalazi. Transformacija PIF-ova se posmatra kroz promjenu strukture njihovog portfolia i njeno usklađivanje sa Zakonom predviđenim ograničenjima.

S A D R Ž A J

Investicioni fondovi u BIH, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji 3
Investicioni fondovi u BIH 3
Investicioni fondovi u Sloveniji 9
Investicioni fondovi u Hrvatskoj 10
Investicioni fondovi u Makedoniji 16
LITERATURA 18


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:03 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Mogućnosti primjene indikatora održivosti na praksu u BiH derrick 0 1,139 05-02-2014 11:30 PM
zadnja poruka: derrick
  Penzioni fondovi derrick 0 1,114 29-08-2013 02:00 PM
zadnja poruka: derrick
  Dbp (društveni bruto proizvod) osvrt na BIH -ij Maja 0 1,944 27-07-2012 04:24 PM
zadnja poruka: Maja
  Nezaposlenost i razvijenost tržišta rada u Hrvatskoj i EU Maja 0 3,747 27-07-2012 02:54 PM
zadnja poruka: Maja
  Stanje nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj - hr Maja 0 1,521 26-07-2012 03:36 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: