Internet tehnologije u turizmu i hotelijerstvu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Internet tehnologije u turizmu i hotelijerstvu
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz hotelijerstva.

Potreba deljenja resursa još od pojave računara(štampšača, skenera, plotera, diskova) •Prve LAN •Povezivanje računara na daljinu -regionalne mreže (razmena informacija) •Sedamdesete godine -standardi koji čine osnovu Interneta (TCP/IP) •Kraj osamdesetih -povezivanje američkih i evropskih rač. mreža

Kao ideja nastao je u Americi krajem sedamdesetih godina. U to vreme nastao je standard za povezivanje većeg broja raznorodnih računara na daljinu u jedinstvenu mrežu, poznat pod nazivom TCP/IP (Transmission Control Protocol/Interface Protocol). Ideja je u početku realizovana u akademskim krugovima. Računari su povezivani u mrežu da bi se brzo i jevtino prenosile informacije i razmenjivala iskustva. Sadržaji su imali tekstualnu formu, zbog čega najverovatnije nisu bili interesantni širokom krugu ljudi.
Mreža se polako i sigurno širila. Najpre u Americi, a zatim i u nekim evropskim zemaljama (kao što su Britanija, skandinavske zemlje i Danska). Krajem osamdesetih došlo je do povezivanja evropskih i američkih mreža.
Postupak stvaranja globalne kompjuterske mreže išao je nešto sporije. Čekalo se da se pojave na tržištu brži, a jevtini računari, pristupačni džepu običnog čoveka. Osim toga, bilo je potrebno da se razviju periferijali za modulaciju odnosno demodulaciju signala koji se prenosi putem telefonske linije između udaljenih računara (modemi). Početkom devedesetih razvijaju se standardi za hardversku kompresiju i korekciju grešaka datoteka koje se prenose modemom. U jednom momentu bilo je moguće telefonskom linijom preneti 14,4 kb u sekundi. Internet je zakucao na naša vrata.
Internet je nastajao spontano i zato danas u svetu u kome se tačno zna šta je čije – predstavlja fenomen: to je mreža koja nema vlasnika. Nijedna privatna ili državna institucija nema vlast nad Mrežom kao celinom. Pojedine firme ili države imaju vlasništvo nad delom komunikacionih kanala (žičane, optičke, satelitske veze) i opreme (računare stalno priključene na Internet – host-ove). Ne postoji nikakav sistem zabrana za držanje najrazličitijih sadržaja na Internetu.
Internet čini ne samo skup raznorodnih računara stalno priključenih na Mrežu nego i komunikacioni kanali kojima su povezani. Računari su međusobno povezani na različite načine

Servisi Interneta

Postoje brojne definicije koje se bave Internetom, ali, najjednostavnije rečeno, on predstavlja mrežu svih mreža. Princip rada Interneta sličan je, upravo, principu rada telefonskih sistema. Dok oni, koristeći telefonske linije prenose glas, Internet ih koristi za prenos informacija.
Uz pomoć telefonske linije i modema (uređaj koji digitalne signale iz računara pretvara u analogne, koji su pogodni za prenos putem telefonske linije. Prilikom prijema podataka, modem obavlja inverzan posao, jer iz modulisanog izdvaja digitalne signale koje prosleđuje računaru, računar poziva Internet servis provajdera, nakon čega se vrši povezivanje na Internet.

Konektujući se na mrežu svih mreža, računar i sam postaje deo mreže. Internet je komunikacioni medij koji predstavlja globalno sredstvo za komunikaciju u današnjem informacionom društvu. Sam Internet, kao što je već rečeno, predstavlja mrežu velikog broja umreženih računara širom sveta, koji su međusobno povezani pomoću optičkih kablova, telefonskih linija, satelitskih veza i drugih vidova komunikacionog povezivanja.

Celokupna mreža funkcioniše na osnovu određenih protokola. Popularnost Interneta ogleda se u činjenici da broj korisnika raste neverovatnom brzinom, tako da svi podaci o eventualnom broju računara i korisnika veoma brzo zastarevaju. Što se tiče servisa Interneta, njihov tačan broj ne može se precizno odrediti, iz prostog razloga što su neki od njih tokom razvoja mreže bili veoma popularni, a potom nestali.

2 Outlook Expressa za koriscenje news servisa. Izbor i odjavljivanje konferencija za pracenje turizma u hotelima
News servis je jedan od najstarijih servisa na Internetu. Najbliži je servisu elektronske pošte, ali se, opet, od ovoga značajno razlikuje. Služi za razmenu informacija među korisnicima, a povodom najrazlicitijih stvari. Na servisu se otvori tema. Na primer, programiranje u Javi. Pristup je slobodan. Možete pratiti šta o problemima programiranja u ovom popularnom programskom jeziku kažu ljudi iz čitavog sveta. Koji ih problemi muče. Ako imate za njih ideje – možete im odgovoriti javno.

Vašu ideju pročitaće svi koji prate odnosnu konferenciju. Možete, takođe, odgovoriti učesniku na listi privatno – na njegov E-mail. Po prirodi stvari, u konferencijama pitanja i odgovori su pretežno praktične prirode, tako da se kroz praćenje konferencija stiče važno, primenljivo znanje - znanje na osnovu tuđih iskustava. Na taj način Internet postaje u najmanju ruku pomoćno sredstvo u ukupnom procesu obrazovanja savremenog čoveka. Servis se sastoji od velikog broja konferencija (tema; recimo, Linox, mali oglasi, humor, jugoslovenska kultura, lekovi i sl).

Sve što dođe na listu prosleđuje se svim korisnicima koji su na nju prijavljeni. Kad kontaktirate vaš news server, svaki put preuzimate novopridošle poruke sa liste koju pratite (razume se, možete istovremeno pratiti više konferencijskih lista). Na poruke sa liste jednostavno se odgovara iz programa Outlook Express u online ili offline režimu rada. Podešavanje programa je prvi korak na putu ka priključenju na News server. Postupak konfiguracije je identičan kao i za E-mail server, a to znači da započinje izborom stavke Acounts iz menija Tools, posle cega birate ADD... i iz padajućeg menija stavku News. "Čarobnjak" vas vodi istim putem kao kod podešavanja elektronske pošte. Ako ste prethodno konfigurisali E-mail – nema potrebe da upisujete ponovo vaše ime i prezime, E-mail adresu i pasword.

Problem sa nazivom NHTP servera ovde faktički ne postoji. Potrebno je da budete sigurni da vaš provajder (ili neki drugi sistem za pružanje Internet usluga u zemlji ili u inostranstvu) ima news server. On se svakako zove news, a njegova adresa ima oblik: news.provajder.domen. Pretpostavimo da ste se opredelili za news server provajderske kuće Eunet - news.eunet.yu. Po napuštanju čarobnjaka potrebno je izvršiti fino podešavanje polja Reply to address: kao što je opisano za podešavanje E-mail servera. Sledeći bitan momenat jeste prvi priključak na news server. Podešavanjem news servera, otvorili ste novi katalog: news.beotel.yu - u levom prozoru programa, ispod kataloga: Drafts. Potrebno je kliknuti na

1 UVOD 2
Servisi Interneta 2
2 Outlook Expressa za koriscenje news servisa. Izbor i odjavljivanje konferencija za pracenje turizma u hotelima 3
2.1 Vrhunsko hotelijerstvo 5
2.2 Prednosti uvođenja FIDELIO hotelskih aplikacija 6
2.3 Činjenice 7
3 CENOVNA KONKURENTNOST HOTELSKO TURISTICKOG PROIZVODA KROZ INTERNET 7
4 SAJT HOTELA SLAVIJA, Beograd 9
5 ZAKLJUČAK 14
6 LITERATURA 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:14 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Upravljanje kvalitetom u hotelijerstvu derrick 0 1,659 07-02-2014 12:48 AM
zadnja poruka: derrick
  Važnost kadrova u turizmu i ugostiteljstvu derrick 0 2,086 07-02-2014 12:45 AM
zadnja poruka: derrick
  Nastanak i razvoj odnosa s javnošću u hrvatskom hotelijerstvu zekan 2 4,559 14-12-2010 06:35 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Joint venture u hotelijerstvu (zajednicko ulaganje) Dzemala 0 2,622 01-09-2010 11:49 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Primena savremene komunikacione i informacione tehnologije u hotelskom poslovanju Vesnica 0 4,049 10-06-2010 10:30 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: