Internet i strategijski menadzment

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Internet i strategijski menadzment
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

Organizacije širom sveta prinuđene su da svakodnevno stiču nova znanja kako bi svoj posao obavljale kvalitetno i uspešno. Pored mnogih drugih znanja iz raznih oblasti potrebna su im i tehnička znanja iz oblasti novih informacionih tehnologija. Ova oblast izuzetno je široka i obuhvata niz segmenata među kojima se Internet izdvaja kao jedan od najznačajnijih.

Nije na odmet raščistiti razliku između tri naizgled slična pojma: internet,
Internet i Ethernet.
internet - mrežnom opremom povezani računari ili mreže, naziva se i
InternetWORK.
Internet - između računara u internetu vrši se razmena podataka i pružaju usluge
(servisi).
Ethernet - fizički prenos podataka (bit-ova) između računara po standardu koji nosi ovo ime (ima i drugih načina).

Preduzeća savremenog doba imaju potrebu za korišćenjem Interneta. Pruža im se mogućnost informisanja, komuniciranja i prezentacije sebe samih. Menadžeri su u obavezi da budu u toku dešavanja da bi mogli pravilno smišljati strategije poslovanja koje bitno utiču na opstanak i razvoj preduzeća.Tada se pre svega misli na strateške menadžere koji su odgovorni za sva poslovanja unutar preduzeća i snose rizik neuspeha istih.

Pre svega razjasnimo šta je to strategijski menadžment?
Može se definisati kao takav proces usmeravanja aktivnosti preduzeća kojim se na bazi anticipacije, šansi i opasnosti, na jednoj i jakih i slabih strana preduzeća na drugoj strani, identifikuju krizni faktori poslovnog uspeha, te shodno prethodno utvrđenoj strategijskoj viziji,opredeljuje misija, razvojni ciljevi kao i pravci, metodi i instrumenti njihove optimalne realizacije u dinamičnoj poslovnoj sredini.

Strategijsko razmišljanje(tri važna pitanja):
-Gde smo sada?
-Gde želimo da idemo?
-Kako tamo doći?

-Internet-

Rast domaćeg Internet tržišta je koncentrisan na prve i poslednje dve godine protekle decenije.Mnogo toga je urađeno tokom 2005,kada su linkovi prema svetu udvostručeni, u Beogradu je prodato 10.000 ADSL portova, kablovski pristup Internetu se brzo razvijao,a ove godine je počela i instalacija broadband priključaka u Novom Sadu.Poslednje godine su donele dobre trendove, a iz našeg tradicionalnog izbora TOP50 domaćih Web strana vidi se da je broadband motivisao firme da ojačaju svoje servise na Web-u.

Preteča Interneta je ARPANET (Advanced Research Projects Agency NETwork) - projekat mreže Ministarstva odbrane USA-a iz 60-tih godina za vojne potrebe. Potom mreža povezanih računara postaje igračka znanstvenika. 1991.godine uveden je Gopher servis razvijen u laboratorijama University of Minnesota (USA) koji je uveliko olakšao upotrebu Interneta. Prema zamislima Tim Berners-Lee 1993.godine osmišljena je prva oznaka današnjeg WWW u The European Laboratory for Particle Physics in Switzerland (CERN) i prvi grafički orijentisan preglednik - MOSAIC. Potom predstavljanjem NETSCAPE-a 1994.godine i INTERNET EXPLORERA-a 1995.godine te nove brze mrežne arhitekture nastaju temelji Interneta kakvog danas poznajemo. Internet danas predstavlja milione računara širom sveta povezanih u jednu jedinstvenu mrežu. Internet nije vlasništvo ni jedne kompanije pojedinačno već predstavlja jednu otvorenu informatičku mrežu, svakim danom sve veću. Ideja Interneta proistekla je iz dizajna lokalnih računarskih mreža u preduzećima koja su omogućavala deljenje računarskih resursa i razmenu datoteka i pošte unutar preduzeća. Ovo načelo je jednostavno prošireno na čitav svet.

Brzina Interneta povećava se iz dana u dan. Sa nekadašnjih desetak Kb/s danas se u razvijenim zemljama sveta komunikacija odvija u redu veličine 10Mb/s i više. Ogromni napori se ulaži u dalji razvoj mrežne infrastrukture, osobito i u smeru sigurnosti I povećanja brzine komunikacije, jer se shvatila ogromna moć Interneta na sveukupni razvoj društva. Lokalne mreže (LAN-ovi) ustanova danas se već dizajniraju s internom brzinom od 10Gb/s između ključnih mrežnih uređaja koji čine okosnicu (kičmu) lokalne mreže - BACKBONE.

Ethernet je odgovor na zahtev za brzim LAN-ovima. Ethernet prihvata s istim protokolom brzine od 3Mbps iz 1973 godine i 10Gbps danas. U osnovi to je pristup više korisnika na zajednički medij po CSNA/CD načelima. Ethernet specifikacije podržavaju različite medije, različite propusnosti (Bandwith -BW) i različite varijante sklopova u odnosu na prvi i drugi sloj OSI modela. Ethernet standard objavio je 1980 godine zajednicu DIX (Digital, Intel, Xerox) i realizovan je kao otvoreni standard (open), odnosno standard koji ne traži zahtev za licencna prava. Godine 1985. IEEE publicira standard za lokalne mreže pod nazivom 802.3, što je u osnovi Ethernet standard uz minorne razlike. Iako je originalni standard izmenjen nekoliko puta zbog pristupa bržim medijima očuvana je kompatibilnost između svih objavljenih varijanti. Uspeh Ethernet-a omogućilo je sledeće:
Jednostavnost i lako rukovanje
Sposobnost uvođenja novih tehnologija
Pouzdanost u radu
Mala cena instalacije sastava
Mala cena nadogradnje sastava

Definicija Interneta

Obilje je različitih definicija Interneta; 'mreže svih mreža', 'globalna svetska mreža' i slično. Internet je globalna mreža računara svih vrsta koja objedinjuje mnoštvo različitih računarskih mreža širom sveta koje koriste iste tehničke standarde kako bi se ostvarila međusobna komunikacija. Ako se kućni računar ili lokalna mreža, poveže s modemom preko telefonske linije (ili optičkim kablom) prema pružaocu Internet usluga (provider-a), te preko njega na tu 'svetsku mrežu', postaje deo Interneta.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:43 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Menadžment malog biznisa - strategijski menadžment derrick 0 1,328 17-09-2013 09:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj eksternih i internih analiza na strategijski menadžment derrick 0 954 14-09-2013 03:11 PM
zadnja poruka: derrick
  Značaj informacionih sistema za strategijski menadžment preduzeća derrick 0 1,014 14-09-2013 03:06 PM
zadnja poruka: derrick
  Značaj interne analize za strategijski menadžment derrick 0 732 14-09-2013 03:01 PM
zadnja poruka: derrick
  Strategijski menadžment u procesima globalizacije derrick 0 908 18-01-2013 02:42 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: