Intelektualni kapital preduzeća

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Intelektualni kapital preduzeća
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

Razvoj informacionih i telekomunikacionih tehnologija krajem dvadesetog veka doveo je do povećanja udela informacija i znanja, kako u proizvodnim tehnologijama tako i u samim proizvodima. Povećani udeo znanja u novostvorenoj vrednosti predstavlja glavnu karakterisitiku prelaza iz industrijskog doba u novu ekonomiju, koja se još naziva i ekonomija znanja, odnosno, prelaza iz industrijskog u informatičko društvo.

Prenošenje znanja postalo je glavni pokretač ekonomije 21. veka. Mnogim kompanijama koje sada priznaju ljudski kapital kao najveću imovinu (i vrednost) za poslovni uspeh, pristup znanju i pravovremenom učenju važniji su nego ikada ranije. Kontinuirane promene i inovacije u informacionoj tehnologiji i telekomunikacijama učiniće još lakši pristup znanju.

Preduslov za uspešno poslovanje jedne kompanije u teškim uslovima, jeste da ona na vreme shvati u kakvom se okruženju nalazi, koje mogućnosti poseduje kako bi postigla konkurentsku prednost. Takođe treba da zna šta uslovljava njeno ponašanje, i šta ona može da učini kako bi upravljala promenama.

Nove pojmove-forme ekonomske vrednosti: intelektualni kapital, kapital znanja, organizacije znanja, organizaciona učenja, informacioni vek, era znanja, informacione prednosti, neopipljive prednosti, neopiljivi menadžment, visoke vrednosti i ljudski resursi, već su ušli u savremene ekonomske rečnike. To je paradigma u kojoj se konkurentska prednost zasniva na pojedinačnim radnicima i organizovanom znanju. Snaga znanja je ključni razlog povezan sa pričama korporacijskog uspeha kao što su primena visokih tehnologija i narastajući broj Internet kompanija.

Osnovna hipoteza: Da li će u budućnosti preživeti samo one kompanije koje nauče da upravljaju znanjem i koje shvate da je ulaganje u obuku i razvoj kadrova od najveće važnosti za opstanak i stvaranje profita. .
Pomoćna hipoteza: Da li je uopšte potrebno postavljati ovu hipotezu.
Ciljevi istraživanja su u tome da se pomogne organizacijama u razumevanju značaja intelektualnog kapitala.
Zadatak istraživanja: da li su znanje i intelektualni kapital ključni ekonomski i razvojni resurs ekonomije 21-og veka.
Metode koje će se u istraživanju koristiti: metoda analize, sinteze, indukcije i dedukcije i metod upoređenja.
Intelektualni kapital, kao tema istraživačko – razvojnog rada, je samo donekle razrađena, zato što je sama po sebi jako duboka i široka. Zato je i sam intelektualni kapital i njegovo istraživanje budućnost mnogobrojnih radova.U ovom radu će se čitaocu pokušati približiti sam pojam intelektualnog kapitala i menadžementa znanja kao glavnih komponenti napredovanja jedne organizacije, definisanjem samih pojmova i predočavanjem mogućnosti iskorišćavanja znanja, odnosno intelektualnog kapitala, kroz kratke primere uspeha i neuspeha Nokie, Microsofta, Genaral Electric – a, Apple kompanije i IBM –a.

Intelektualni kapital

Definisanje intelektualnog kapitala


Pod pojmom intelektualni kapital, u stručnoj literaturi, smatra se sva neopipljiva imovina ( neopipljivi faktori poslovanja ) preduzeća koja značajno utiče na uspeh poslovanja, a nije eksplicitno izražena u bilansima.
Izvor tog kapitala je intelekt tj. znanje, koje možemo susresti u svom materijalnom (planovi, nacrti, baze podataka, priručnici i sl.) i nematerijalnom obliku (znanje, sposobnost delovanja, kultura i sl.)
Intelektualni kapital (neopipljiva imovina) često dostiže 80 – 90% vrednosti firme i glavni je pokretač inovacija i konkurentske prednosti u današnjoj, na znanju baziranoj ekonomiji.

Menadžment znanja se prepoznaje kao osnovna aktivnost za nastajanje, razvoj i opstajanje intelektualnog kapitala u organizaciji. Uspešna implementacija i korist od menadžmenta znanja uslovljava porast intelektualnog kapitala.

Znati šta, znati kako, znati gde i znati kada, su najvažniji elementi poslovnog uspeha i zato je ključni izazov nove ekonomije definisanje, upravljanje, merenje, unapređvanje i vrednovanje znanja i njegovog ekonomski relevantnog pojavnog oblika intelektualnog kapitala.
Vrednost svake organizacija se sastoji od finansijskog (vidljivog) i intelektualnog (nevidljivog bilansa) kapitala kompanije. ( Slika 1. )PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:30 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Promocija preduzeća derrick 0 2,856 25-02-2014 03:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Tipovi menadžmenta preduzeća derrick 0 1,757 14-09-2013 03:18 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna organizacija preduzeća Dzemala 0 2,374 14-08-2011 10:16 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Prikaz preduzeća JKP tržnica - organizacije preduzeća Dzemala 0 2,335 12-04-2011 11:11 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Web sajt preduzeća Dzemala 0 1,838 21-02-2011 01:42 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: