Insulin

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Insulin
Uvod

Insulin je protein, glavni hormon u regulaciji metabolizma masti i ugljenih hidrata u organizmu čoveka. Insulin utiče na ćelije u jetri, mišićima i masnom tkivu da glukozu iz krvi skladišti u jetru i mišiće u vidu glikogena.
Insulin ima mogućnost da zaustavi korišćenje masti kao izvora energije time što inhibira glukagon koji je inače njegov antagonist. Insulin se u krvi oslobađa konstantno i u optimalnim vrednostima, kako bi na pravi način otklonio sav višak glukoze i time otklonio štetni efekat iste. U određenim slučajevima metaboličkih poremećaja (šećerna bolest) nema dovoljne produkcije insulina, pa višak glukoze u krvi može štetno da deluje.

Pored predhodno navedene, inače glavne uloge insulina, on takođe ima i druge uticaje na čoveka, kao što su vaskularna komplijansa.
Humani insulin je peptidni hormon sastavljen od 51 aminokiseline, težine 5808 Da (daltona). Produkuju ga ćelije Langerhansovih ostrvaca endokrinog pankreasa.

Sadržaj

1. Uvod ............. 3
2. Otkriće insulina....... 4
3. Hemiske i fizičke osobine ....... 5
4. Biohemiska uloga........... 6
5. Dobijanje insulina……… 7
6. Način primene leka insulina...... 8
7. Literatura ........ 9


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:31 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: