INSTITUCIJE EU

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
INSTITUCIJE EU
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Evropska unija je rezultat procesa saradnje i integracije koji je započeo 1951. godine između šest zapadnoevropskih zemalja, a nakon više od 50 godina istorije i sedam procesa proširenja članstva, Evropska unija danas broji 27 zemalja s gotovo 500 milijuna stanovnika i priprema se za dalja širenja. To je jedina istinska integracija s obzirom na stepen i način saradnje među državama članicama i mehanizama i nivoa odlučivanja u Uniji. Može se reći kako je EU «sui generis» integracija zbog specifičnih mehanizama i struktura.

Iako ideja o ujedinjenoj Evropi seže daleko u prošlost, tek pedesete godine XX vijeka bilježe prve korake ka današnjoj Evropskoj Uniji. Velika razaranja koja su se odigrala na tlu Evrope tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, otvorila su prostor za razmišljanje o tome kako prevladati postojeće antagonizme među euvropskim državama i učiniti da se rat ne ponovi. Trebalo je naći zajednički naziv oko kojega bi mogle da se ujedine sve, ili većina država Evrope, među kojima i, u Drugom svjetskom ratu pobijeđena Njemačka i Italija. Pored ovih, "unutrašnjih razloga", snažan podsticaj ujedinjenju stigao je izvan Evrope, od strane Sjedinjenih Američkih Država. Uvidjevši da razrušena Evropa ne može biti dostojan ekonomski partner, niti saveznik u borbi protiv nadolazećeg komunizma iz SSSR, SAD su odlučile da finansijski pomognu posleratnu konsolidaciju Evrope. Marshallov plan finansijske pomoći Evropi (1947), nazvan po tadašnjem američkom državnom sekretaru, kao jedan od uslova za dodjelu sredstava podrazumijevao je udruživanje evropskih država i njihovu međusobnu koordinaciju.

Prvi koraci koji su vodili ka tom cilju napravljeni su 1951 godine, kada su Francuska, Njemačka, Italija, Belgija, Luksenburg i Holandija potpisali ugovor o osnivanju Europske zajednice za ugljen i čelik, prve nadnacionalne organizacije u Europi. Sljedeći korak u integraciji Europe bilo je osnivanje Europske ekonomske zajednice i Europske zajednice za atomsku energiju (Euratom) potpisivanjem Rimskih ugovora25. ožujka 1957 godine. 1959 godine već su napravljeni prvi koraci u liberalizaciji tržišta, 1962. počela se ostvaruje zajednička politika u oblasti poljoprivrede, a 1968. je okončan proces formiranja carinske unije. Prvo proširenje Zajednice desilo se 1973. godine prijemom u člansto Velike Britanije, Danske i Irske a kao uvjet za prijem novih članica navedeno je jedino prihvaćanje Acquis communautaire-a, što i danas predstavlja jedan od glanih uvjeta za prijem novih članica....


Sadržaj :

UVOD 3
1.1 Načela na kojima se zasniva EU 5
1.2 Evropska komisija 6
1.2.1 Razvoj Evropske komsije 7
1.2.2 Delor i Santer 7
1.2.3 Ovlašćenja i funkcije Evropske komisije 8
1.2.4 Zakonodavna inicijativa Evropske komisije 9
1.2.5 Sastav Evropske komisije 10
1.2.6 Legitimitet Evropske komisije 11
1.3 Evropski savjet 13
1.4 Savjetodavna tijela Evropske unije 16
1.4.1 Komitet regiona Evropske unije 16
1.4.2 Evropski ekonomski i socijalni komitet 17
1.5 Pravo EU i međusobna povezanost institucija EU 19
ZAKLJUČAK 23
LITERATURA 24


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:00 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: