Informatika i računarstvo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Informatika i računarstvo
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

Pojam informatika se sastoji od reči informacija i automatika. Prvi put se pominje u Nemačkoj godine 1957. od strane Karla Štajnbuha. Ovaj pojam pokriva istovremeno nauku o računarima (računarstvo) i nauku o informacionim sistemima.
Informatika ima za osnovu matematiku, elektroniku, fiziku. i neke inženjerske nauke.

Nastala je u devetnaestom veku razmišljanjem tadašnjeg genija Čarlsa Bebidža koji je zamislio mašinu koja bi uzimala podatke, obrađivala ih na neki način i onda obrađene podatke prikazivala. Bebidž je to naravno zamislio potpuno mehanički, dok su danas računari elektronski.

Informatika je nauka o sistematskoj i racionalnoj obradi informacija kao nosilaca ljudskog znanja i komunikacija u tehničkom, ekonomskom i društvenom kontekstu, prvenstveno pomoću automatskih mašina (po francuskoj Akademiji nauka). Reč informatika (francuski informatique) nastala je od francuskih reči information i automatique.

Računarstvo (eng. computer sciences) je teorijska nauka vezana za razvoj arhitekture računarskog hardvera i softvera. Često je teško povući tačnu granicu između računarstva i informatike.

Informatika se bavi iznalaženjem najboljih rešenja. Kada se jednom pronađe rešenje ono se se može iskoristiti za puno niz sličnih zadataka. Pomoću matematičkih aksioma se prave i analiziraju strukture i procesi iz realnog sveta. Opisivanje zadataka i procesa omogućavaja improvizaciju tih procesa. Rešenja problema se definišu u obliku algoritama koji obrađuje određenu strukturu podataka.

Današnji računari imaju sličnosti sa Bebidžovom mašinom:
- binarni sistem - skoro svaki računar današnjice koristi takav brojni sistem, koji se sastoji samo od jedinica i nula.
To je tako zato što je to računaru najjednostavnije: 1 - ima struje, 0 - nema struje. Sistem koji ima deset cifara (0...9) se zove dekadni. Bebidž je imao ideju korišćenja bušenih kartica za svoj računar, a upravo to se i koristilo za čuvanje podataka pre nego što su u upotrebu ušle magnetne memorije.
- ulazno/izlazni sistem - način ubacivanja podataka i algoritma za obradu podataka u računar i prikaz obrađenih podataka.

Kasnije se veliki broj ljudi bavio automatizovanom obradom podataka i informatika kao nauka se rodila i danas je to nauka koja se najbrže razvija.

1. INFORMATIKA I RAČUNARSTVO

Informatika i računarstvo su nauke koje se bave strukturom i automatskom (mašinskom) obradom podataka. Sirovi podaci su brojevi, karakteri, slike ili drugi izlazi iz uređaja za pretvaranje fizičkih kvantiteta u simbole, u veoma širokom smislu (prevashodno se radi o mernim uređajima). Takvi podaci se obično dalje procesiraju od strane čoveka ili se inputiraju u računar čuvaju i obrađuju tamo, ili se prenose drugom čoveku ili računaru. Sirovi podatak je relativan termin; obrada podataka se obično dešava u etapama, i "obrađeni podaci" iz jedne faze se mogu smatrati "sirovim podacima" naredne faze.

Informatika se bavi pronalaženjem optimalnih rešenja za probleme. Jednom pronađeno rešenje se može koristiti za niz sličnih problema. Na osnovu matematičkih aksioma se modeliraju i analiziraju strukture i procesi iz stvarnog sveta. Opisivanje problema i procesa omogućavaja simulacije tih procesa. Rešenja problema se definišu u obliku algoritama koji obrađuje određenu strukturu podataka.

Struktura podataka je način predstavljanja podataka u računarskoj memoriji, kojim se omogućuje njihovo lako predstavljanje i obrada. Najbitnije strukture su: nizovi, ulančane liste, stekovi, redovi, prioritetni redovi, grafovi, binarni i m-arna stabla.

Algoritam je opis za rešavanje nekog problema. Reč se koristi još od srednjeg veka i tada je označavala nešto sasvim drugo. U novije vreme, algoritam je pojam koji se gotovo isključivo vezuje za informatiku i, mada ne postoji jedinstvena opšteprihvaćena definicija, podrazumeva se da je u pitanju nekako opisana procedura za obavljanje posla.

U tu svrhu se definišu algoritamski jezici. To su formalizovani jezici kojima se relativno lako opisuju postupci rešavanja problema predstavljenih algoritmom, takvi su naprimer programski jezici: ALGOL, FORTRAN I COBOL.

U matematičkoj logici je algoritam generalizovan pojam i odnosi se na postupak za postupno pretvaranje nizova znakova. Algoritam je konačna i precizno definisana procedura, niz dobro definisanih pravila, kojom se ulazne vrednosti transformišu u izlazne, ili se opisuje izvršavanje nekog postupka.

Danas se reč algoritam često vezuje za pojam računarstva mada uopšteno algoritam možemo smatrati kao uputstvo kako rešiti neki zadatak ili problem. Uputstvo može sadržati korake koji se ponavljaju više puta ili korake kada treba doneti neku odluku, na osnovu nekog kriterijuma. Dobro uputstvo predviđa i postupak kada nisu svi uslovi ispunjeni.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
15-06-2010 02:22 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Virtuelna stvarnost - Informatika Dzemala 0 2,726 17-04-2011 02:44 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Računarske mreže - Informatika Dzemala 0 2,088 17-04-2011 02:42 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Procesori - Informatika Dzemala 0 1,759 17-04-2011 02:38 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Open Source - Informatika Dzemala 0 1,576 17-04-2011 02:36 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Internet i informacionez tehnologije - Informatika Dzemala 0 1,622 17-04-2011 02:27 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: