Procesori - Informatika

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Procesori - Informatika
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Procesor (u stvari kratak oblik za reč mikroprocesor, koji se često zove i CPU ili centralna procesorska jedinica) predstavlja središni sastavni deo PC računara. Ova vitalna komponenta je na neki način odgovorna za sve što radi PC računar. Procesor pored ostalog odredjuje, u najmanju ruku delimično, koji operativni sistemi će se upotrebiti, koji softverski paket može da radi na PC računaru, koliko mu je električne energije potrebno i koliko će sistem biti stabilan. Procesor takodje uglavnom odredjuje i koliko će ceo sistem da košta: što je procesor noviji i moćniji, mašina će biti skuplja.

Kada je madjar po rodjenju John von Neumann prvi predložio pamćenje niza instrukcija - to će reći programa - u istoj memoriji gde se nalaze i podaci, to je stvarno bila inovativna ideja. On je to napisao 1945. godine u svom "Prvom nacrtu izveštaja o EDVAC-u". U tom izveštaju, računar je bio organizovan u četiri glavne celine: centralna aritmetička jedinica, centralna upravljačka jedinica, memorija i ulazno/izlazni uredjaji. Danas, posle više od pola veka, gotovo svi procesori imaju "von Neumann-ovu" arhitekturu.

Principi

Principi kojima podležu svi računari su isti. U osnovi, oni svi uzimaju signale u obliku nula (0) i jedinica (1) (koji se zato zovu binarni signali), manipulišu njima saglasno nekom skupu ins¬¬truk¬cija i proizvode izlaze, opet u obliku nula i jedinica. Napon na liniji u trenutku kada se sig¬¬nal pošalje odredjuje da li je taj signal 0 ili 1. U sistemu koji radi na 3,3V, napon od 3,3V znači da je to 1, dok napon od 0V znači da je 0.

Procesor radi pomoću reagovanja na ulaz od više 0 i 1 na odredjene načine i vraćanja izlaza zas¬-novanog na odluci. Sama odluka se dešava u elektronskim sklopovima koji se zovu lo¬gič¬ka kola (od kojih svako zahteva najmanje jedan tranzistor), čiji su ulazi i izlazi različito ure¬dje¬ni pomoću različitih operacija. Činjenica da današnji procesori sadrže milione tranzistora uka¬zu¬je na to koliko je složen takav logički sistem. Logička kola u procesoru rade zajedno na stva¬ranju odluka koristeći Bulovu logiku, koja se zasniva na algebarskom sistemu koji je os¬no¬vao George Boole. Glavni Boole-ovi operatori su I, ILI, NE i NI (ne-I); moguće su i nji¬ho¬ve mnogobrojne kombinacije. Izlaz I kola je 1 samo ako su oba njegova ulaza 1. ILI kolo na iz¬lazu daje 1 ako je bar jedan od njegovih ulaza 1. NE kolo ima samo jedan ulaz i daje nje¬go¬vu suprotnu vrednost na izlazu, odnosno 1 ako je na ulazu bila 0 i obrnuto. NI kola su veoma po¬pularna, jer koriste samo dva tranzistora umesto tri kao u I kolu, a ipak imaju isto toliko funk¬cionalnosti. Pored toga, procesor koristi kola u kombinaciji da bi izvršavao aritmetičke funk¬cije; on ih takodje koristi da pobudi smeštanje podataka u memoriji...


rad je na 13 str


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:38 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Virtuelna stvarnost - Informatika Dzemala 0 2,800 17-04-2011 02:44 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Računarske mreže - Informatika Dzemala 0 2,168 17-04-2011 02:42 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Open Source - Informatika Dzemala 0 1,641 17-04-2011 02:36 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Internet i informacionez tehnologije - Informatika Dzemala 0 1,692 17-04-2011 02:27 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Informacioni Sistemi - Informatika Dzemala 0 2,216 17-04-2011 02:25 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: