Inflacija-ijek

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Inflacija-ijek
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije, Finansija, Ekonomike i Elektronsko poslovanje.


POJAM INFLACIJE


Inflacija je složena ekonomska pojava,problem koji danas opterećuje kako male i nerazvijene,tako velike,bogate zemlje.
U literaturi se o ovoj pojavi mnogo piše i diskutuje, ali gotovo da nema jedinstvenih stavova.Razlikuju se teoretska objašnjenja njenih uzoraka i mišljenja mjerama koje bi trebalo poduzeti da se ona spriječi ili savlada.
Neki teoretičari inflaciju tretiraju isključivo kao posljedicu neodmjerene monetarno–kreditne politike, a u novije vrijeme se najčesće objašnjava nesrazmjernim porastom nadnica i plata.
Međutim, sve se više afirmiše mišljenje da je inflacija pojava koja je uvijek specifična,pa su tako specifični uzroci koji je izazivaju.
Inflacija se može definirati kao proces samopdržavanog, a različitim uzrocima izazvanog rasta cijena koji postepeno dovodi do opadnja životnog standarda,pogoršanja deviznog bilansa i kursa nacionalne valute.Sve zajedno dovodi do poremećaja na tržistu koji otežavaju funkcionisanje privrede.
Pojam inflacije je prvi put upotrebljen u Americi da bi se njime označio nagli skok cijena i novčanog opticaja u doba građanskog rata.Međutim,raznovrsne inflatorne situacije bile su poznate još u doba Bizantije,te u doba Napoleonovih ratova.

VRSTE INFLACIJE

Obzirom na intenzitet trajanja inflacija može biti :
1. Umjerena (sekularna)
2. Galopriajuća
3. Hiperinflacija
Umjerena inflacija je popratna pojava koja prati privredni razvoj niza zemalja. Obilježava je polagan rast cijena (sa jednom cifrom na godinu).
Ova inflacija postala je tipična za mnoge razvijene zemlje i privreda joj se može prilagoditi.
Inflacija sa rasponom od 20, 100 i 300 na godinu označava se kao galopirajuća.Jako se brzo razvija novac jako gubi svoju vrijednost, a
finansijska tržišta odumiru. Ipak, postoje podaci da su se neke privrede i na inflaciji od 200% uspjele održati, ali uz velike ekonomske lomove.
Hiperinflacija je stanje neravnoteže privrede u kome dolazi do rasta cijena preko 1000% godišnje.Posljedica je političkih poremećja i sve ratne
infalcije imaju karakteristike hiperinflacije.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:43 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Inflacija u FBiH - diplomski -ij Maja 0 1,329 12-03-2012 04:05 PM
zadnja poruka: Maja
  Inflacija 2 - diplomski Maja 0 1,815 12-03-2012 04:00 PM
zadnja poruka: Maja
  Inflacija - diplomski Dzemala 0 1,573 18-04-2011 12:04 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Monetarna politika i inflacija - diplomski Dzemala 0 1,980 15-10-2010 02:49 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Inflacija 2 Dzemala 0 1,915 05-06-2010 10:42 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: