Infektivna mononukleoza

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Infektivna mononukleoza
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Infektivna mononukleoza zarazna je bolest koja se naglo javlja, tj. akutno, a uzročnik je najmanje biće na granici živog i neživog, dakle virus.
Bolest je prvi opisao Fajfer 1884.godine pod imenom žlezdana groznica, a sadašnji naziv dali su joj Sprunt i Evans 1920. koji su, ne znajući o kojoj je bolesti reč opisivali „stanje kada poraste broj belih krvnih ćelija“. Sam virus nazvan je po dvojici istraživača koji su ga otkrili, a isto ga tako i nazvali - Epstein-Barrov virus. Isti pripada skupu Herpes virusa. Infektivna mononukleoza nije zabiežena ni kod jedne druge vrste, osim kod ljudi.
Bolest najviše pogađa decu i mladež i to naročito u razvijenim zemljama, dok se u nerazvijenim obično javlja u predškolskom dobu te prolazi bez komplikacija i posledica.
Ponekad se može javiti u jesen i proleće u obliku epidemije, ali kod nas kao takva nije zabiežena. Ova bolest nije smrtonosna.
Danas je prilično proširena među mladima, kojima pravi pravu gnjavažu, jer za razliku od gripa ili obične angine traje dosta duže, oko šest nedelja, a obolele često treba i hospitalizovati. Infektivna mononukleoza je najučestalija između 15. i 25. godine života, a svih tih šest nedelja učenik ili student nije sposoban pohađati nastavu, pa nije redak ni gubitak školske godine.
Simptomi se javljaju 5-15 dana nakon što se osoba zarazi. Tipični simptomi su povišena telesna temperatura (38-39ºC), povećani limfni čvorovi, ka i bolno grlo u obliku angine. Povećani limfni čvorovi su najtipičniji simptom, a znaju narasti do veličine kokošjeg jajeta i to na području između vrata i donje vilice. Oni nisu toliko bolni, već su blago mekani. Često znaju biti povećani jetra i slezena. Nakon par dana povišene temperature javlja se i bol u grlu kao rezultat obične bakterijske zaraze koja se javlja radi pada imuniteta na već ionako iscrpljen organizam. To je jedini razlog zbog kojeg se povremeno koriste antibiotici, jer protiv samih virusnih bolesti ovog tipa, pa tako i protiv infektivne mononukleoze, antibiotici ne pomažu....

Sadržaj:


Uvod 3
1 Infektivne bolesti i proces zdravstvene nege 4
2 Infektivna mononukleoza - klinička slika i dijagnostika 4
2.1 Etiologija 7
2.2 Komplikacije 9
2.3 Lečenje i zdravstvena nega 11
Zaključak 13
Literatura 14PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:06 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Hiruška i infektivna oboljenja u trudnoći derrick 0 1,344 21-02-2014 12:33 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: