Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.
Cilj ovog seminarskog rada je da se bolje upaznomo sa pojmom Hipoteke u okvru izucavanja Privrednog prava.
Na predavanjima iz predmeta Privredno pravo upoznao sam se sa pojmom Hipoteka i i veoma sam se zainteresovao zaovo zalozno pravno na nepokretnim stvarima.
Hipoteka se veoma detaljno izucava na Pravnom fakultetu u okviru predmeta Stvarno pravo ,ali je veoma bitna i u Privrednom pravu stoga sam ja odlucio da prosirim svoje znanje u izucavanju pojma Hipoteke i nadam se da cu ga uspesno prezentovati.
U mom radu puno su mi pomogla predavanja na kojima sam se i zainteresovao za pojam Hipoteke kao i strucna literatura i internet koji su mi pruzili mnostvo veoma vaznih i zanimljivih informacija.
Pojam
Hipoteka je zalozno pravo na nepokretnim stvarima koje se stice upisom poveriocevog prava u javne knjige, a opterecena nepokretnost ostaje i dalje u drzavini duznika.
Zalaganje nepokretnosti razlikuje se od rucne zaloge pre svega po tome sto duznik ne predaje stvar u drzavinu poveriocu. Naime, hipotekovana nepokretnost ostaje i dalje u drzavini duznika, te on moze stvar upotrebljavati i ubirati plodove sa nje, za vreme dok postoji zalozno pravo. Rec je o dragocenoj pogodnosti za duznika kome je zalozena nepokretnost vazna, a cesto i jedini izvor prihoda iz koga on crpi sredstva za isplatu duga. Publicitet zaloznog prava koji se kod rucne zaloge postize posredstvom drzavine stvari, kod zalaganja nepokretnosti obezbeduje se upisom u javne knjige.Treca lica koja zele da saznaju da li je nepokretnost opterecena hipotekom, mogu se o tome obavestiti uvidom u sadrzinu javnih knjiga. Stoga je njihovo uredno vodenje od presudnog znacaja za normalno funkcionisanje zaloznog prava na nepokretnim stvarima.
Hipoteka je redovan nacin zalaganja nepokretnosti, ali i pokretne stvari mogu se hipotekovati. Za to je potrebno da se za nepokretne stvari uvedu javni registri slicni zemljisnim knjigama i drugim javnim knjigama u koje se upisuju nepokretnosti i stvarna prava na njima. U nasem pravu na ovaj nacin se zalazu brodovi i vazduhoplovi. Pomenuta saobracajna sredstva ne predaju se zaloznom poveriocu, nego ih duznik zadrzava u svojoj drzavini. To mu omogucava da koriscenjem broda ili vazduhoplova pribavlja prihod i njime otplacuje dug poveriocu.
Pribavljanje hipoteke
Hipoteka se stice upisom u zemljisnu knjigu na osnovu ugovora koji zakljucuju hipotekarni poverilac i duznik ili trece lice koje zalaze nepokretnost za duznika. Ugovor, kao sto je receno, predstavlja pravni osnov za nastanak hipoteke, a uz to je potreban i upis. Hipoteka se upisuje u teretni list zemljisne knjige, ali ni upis sam za sebe ne stvara hipoteku. Upis hipoteke, kao i upis ostalih zemljisno-knjiznih prava je kauzalan, sto znaci da zavisi od postojanja i punovaznost pravnog osnova na kome pociva. Da bi se hipoteka mogla konacno steci upisom u zemljisne knjige potrebni su sledeci uslovi:
1.knjizni predhodnik;
2.isprava za upis;
Potrebno je, najpre, da je lice na cijoj nepokretnosti se zasniva hipoteka, upisano u zemljisne knjige kao sopstvenik. Naime, hipoteka moze nastati samo ako lice, koje je u zemljisnoj knjizi upisano kao sopstvenik, izrecno izjavi u pismenom obliku da pristaje da se nepokretnost optereti hipotekom. Iz toga proizilazi da lice koje drzi nepokretnost, ali nije upisano u zemljisnu knjigu , ne moze uopste zasnovati hipoteku.
Za upis hipoteke u zemljisne knjige potrebna je narocita zemljisno knjizna isprava. Isprava treba da sadrzi pravni osnov za uknjizenje. To je najcesce ugovor o zajmu, ali moze biti i neki drugi ugovor. Ugovor treba da je punovazan, a potpisi overeni u sudu. Prema nacelu specijalnosti, potrazivanje obezbedeno hipotekom treba da bude odredeno i kad je rec o pravnom osnovu ( treba da bude oznacen iznos glavnog potrazivanja i visina kamate). Izuzetno, samo kod kaucione i kreditne hipoteke, dovoljno je da bude odreden najvisi iznos do koga je potrazivanje obezbedeno hipotekom. Sem pravnog osnova, isprava treba da sadrzi tacan opis zemljisno-knjiznog tela na kome se zasniva hipoteka, izrecnu izjavu knjiznog prethodnika da pristaje na uknjizenje hipoteke na njegovoj nepokretnosti.Ova izjava moze biti sadrzana u samom ugovoru koji cini pravni osnov, ali moze da bude data u posebnoj ispravi van ugovora.