Hipoteka

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Hipoteka
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Cilj ovog seminarskog rada je da se bolje upaznomo sa pojmom Hipoteke u okvru izucavanja Privrednog prava.

Na predavanjima iz predmeta Privredno pravo upoznao sam se sa pojmom Hipoteka i i veoma sam se zainteresovao zaovo zalozno pravno na nepokretnim stvarima.

Hipoteka se veoma detaljno izucava na Pravnom fakultetu u okviru predmeta Stvarno pravo ,ali je veoma bitna i u Privrednom pravu stoga sam ja odlucio da prosirim svoje znanje u izucavanju pojma Hipoteke i nadam se da cu ga uspesno prezentovati.

U mom radu puno su mi pomogla predavanja na kojima sam se i zainteresovao za pojam Hipoteke kao i strucna literatura i internet koji su mi pruzili mnostvo veoma vaznih i zanimljivih informacija.

Pojam

Hipoteka je zalozno pravo na nepokretnim stvarima koje se stice upisom poveriocevog prava u javne knjige, a opterecena nepokretnost ostaje i dalje u drzavini duznika.
Zalaganje nepokretnosti razlikuje se od rucne zaloge pre svega po tome sto duznik ne predaje stvar u drzavinu poveriocu. Naime, hipotekovana nepokretnost ostaje i dalje u drzavini duznika, te on moze stvar upotrebljavati i ubirati plodove sa nje, za vreme dok postoji zalozno pravo. Rec je o dragocenoj pogodnosti za duznika kome je zalozena nepokretnost vazna, a cesto i jedini izvor prihoda iz koga on crpi sredstva za isplatu duga. Publicitet zaloznog prava koji se kod rucne zaloge postize posredstvom drzavine stvari, kod zalaganja nepokretnosti obezbeduje se upisom u javne knjige.Treca lica koja zele da saznaju da li je nepokretnost opterecena hipotekom, mogu se o tome obavestiti uvidom u sadrzinu javnih knjiga. Stoga je njihovo uredno vodenje od presudnog znacaja za normalno funkcionisanje zaloznog prava na nepokretnim stvarima.
Hipoteka je redovan nacin zalaganja nepokretnosti, ali i pokretne stvari mogu se hipotekovati. Za to je potrebno da se za nepokretne stvari uvedu javni registri slicni zemljisnim knjigama i drugim javnim knjigama u koje se upisuju nepokretnosti i stvarna prava na njima. U nasem pravu na ovaj nacin se zalazu brodovi i vazduhoplovi. Pomenuta saobracajna sredstva ne predaju se zaloznom poveriocu, nego ih duznik zadrzava u svojoj drzavini. To mu omogucava da koriscenjem broda ili vazduhoplova pribavlja prihod i njime otplacuje dug poveriocu.

Pribavljanje hipoteke

Hipoteka se stice upisom u zemljisnu knjigu na osnovu ugovora koji zakljucuju hipotekarni poverilac i duznik ili trece lice koje zalaze nepokretnost za duznika. Ugovor, kao sto je receno, predstavlja pravni osnov za nastanak hipoteke, a uz to je potreban i upis. Hipoteka se upisuje u teretni list zemljisne knjige, ali ni upis sam za sebe ne stvara hipoteku. Upis hipoteke, kao i upis ostalih zemljisno-knjiznih prava je kauzalan, sto znaci da zavisi od postojanja i punovaznost pravnog osnova na kome pociva. Da bi se hipoteka mogla konacno steci upisom u zemljisne knjige potrebni su sledeci uslovi:
1.knjizni predhodnik;
2.isprava za upis;
Potrebno je, najpre, da je lice na cijoj nepokretnosti se zasniva hipoteka, upisano u zemljisne knjige kao sopstvenik. Naime, hipoteka moze nastati samo ako lice, koje je u zemljisnoj knjizi upisano kao sopstvenik, izrecno izjavi u pismenom obliku da pristaje da se nepokretnost optereti hipotekom. Iz toga proizilazi da lice koje drzi nepokretnost, ali nije upisano u zemljisnu knjigu , ne moze uopste zasnovati hipoteku.
Za upis hipoteke u zemljisne knjige potrebna je narocita zemljisno knjizna isprava. Isprava treba da sadrzi pravni osnov za uknjizenje. To je najcesce ugovor o zajmu, ali moze biti i neki drugi ugovor. Ugovor treba da je punovazan, a potpisi overeni u sudu. Prema nacelu specijalnosti, potrazivanje obezbedeno hipotekom treba da bude odredeno i kad je rec o pravnom osnovu ( treba da bude oznacen iznos glavnog potrazivanja i visina kamate). Izuzetno, samo kod kaucione i kreditne hipoteke, dovoljno je da bude odreden najvisi iznos do koga je potrazivanje obezbedeno hipotekom. Sem pravnog osnova, isprava treba da sadrzi tacan opis zemljisno-knjiznog tela na kome se zasniva hipoteka, izrecnu izjavu knjiznog prethodnika da pristaje na uknjizenje hipoteke na njegovoj nepokretnosti.Ova izjava moze biti sadrzana u samom ugovoru koji cini pravni osnov, ali moze da bude data u posebnoj ispravi van ugovora.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:13 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: