Industrijska logistika optimizacije rasporeda radnih mesta

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Industrijska logistika optimizacije rasporeda radnih mesta
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Preklo pojma logistika dovodi se u vezu grčkom reči '' Logistika tehne'' koja označava veštinu računanja pomoću brojeva, a kasnije pomoću algebarske simbolike. Atinski službenici koji su proučavali potrebe države zvali su se logisti.
Prema drugim izvorima ovaj pojam se povezuje sa francuskom reči '' La Logistique'' koja označava predhodnika.
Reč logistika se veoma često pojavljuje i u vojnoj terminologiji. Prvi put logistiku pominje Lav VI Mudri u IX veku, podrazumevajući pod tim pripremu za vojni pohod ( snabdevanje, procenu neprijatelja, procenu zemljišta...)
Mnogi ovaj pojam dovode u vezu sa rečju logika jer se logistika bavi logičkom integracijom različitih aktivnosti.
Bez obzira na različite pristupe u tumačenju pojma logistike, i još uvek nejasno definisanog predmeta, jezika i metoda proučavanja, logistika kao naučna disciplina predstavlja jedan kvalitetno novi pristup rešavanju problema i u sebi sadrži brojna teoretska i praktična dostignuća iz više oblasti vezanih za tehničke i organizacione sisteme.
Prema američkom '' The Society of Logistic Enginers'' (udruženje inžnjera logistike) logistika predstavlja veštinu i nauku upravljanja, inžinjerske usluge i tehničke aktivnosti koje se odnose na određene tehničke zahteve, projektovanje, razvoj, snabdevanje i obezbeđivanje resursa sa ciljem da se pruži efikasna podrška utvrđenim planovima i operacijama.
Visok i brz tehničko-tehnološki razvoj i savremene potrebe doveli su do oformljenja više posebnih problematika koje se mogu posmatrati sa stanovišta logistike. Navešćemo samo neke oblasti i naučne discipline gde se logistički pristupa rešavanju problema to su: proučavanje efikasnosti sistema, odnos cena i dobiti, terotehnologija, sistem inžinjering... Shodno različitim problematikama izdvojile su se i neke posebne naučne discipline čiji je osnov logistički način rešavanja problema. Tako da postoje:
-Industrijska logistika
-Nacionalna logistika
-Mađunarodna logistika
-Civilna logistika
-Vojna logistika
-Integralna logistička podrška...
Obeležja logistike bez obzira na to u kojoj se oblasti se termin koristi su sledeća:
-to je proces koji obuhvata planiranje i obezbeđivanje podrške (dobara i službi) u cilju što efikasnijeg ostvarenja planova
-sagledavanje kompleksnih problema u njihovom totalitetu
-integralni pristup rešavanju problema
-delovanje na funkcionalnoj osnovi
-kreativnost u rešavanju problema
-težnja ka modernizaciji tehničkih i organizacionih sistema kao i njihovoj optimizaciji u cilju što boljeg iskorišćenja ograničenih resursa.
Generalno možemo zaključiti da logistika predstavlja veštinu, proces i nauku koja se bavi operacionim istraživanjima i iznalaženjem optimalnih i funkcionalnih rešenja kako bi se raznim sistemima (tehničkim, ekonomskim, socijalnim, vojnim...) pružila integralna logistička podrška u cilju što racionalnijeg i optimalnijeg realizovanja utvrđenih planova i ciljeva.

Pojam Industrijske logistike

Pri pokušaju da što preciznije definišemo pojam logistike pomenuli smo da se princip logističkog pristupanja rešavanju određenih problema primenjuje u različitim oblastima i mnogim naučnim disciplinama.
Tokom razvoja čovečanstva, proizvodnje, trgovine i uopšte privrede koncept rada se nije mnogo menjao; sastojao se iz nekoliko uobičajenih aktivnosti kao što su : obezbeđivanje sirovina, energije i ostalih elemenata potrbnih za realizaciju proizvodnje, zatim je sledila proizvodnja i konačno, plasiranje proizvedenih dobara ili usluga na tržište radi ostvarivanja prihoda. Cilj koji se ostvaruje ovim aktivnostima je takođe bio isti – uvećanje profita i minimizacija troškova. Međutim, metode koje su se primenjivale za što uspešnije ostvarenje ovog cilja često su se menjale kroz sve faze ljudskog razvoja i razvoja proizvodnih snaga.
Do šezdesetih godina XX veka akcenat je stavljan na proizvodnju tj. na razvoj proizvodnih sistema, osvajanje novih proizvoda, povećanje produktivnosti i snižavanje troškova... Tih godina došlo je i do snažnog razvoja tržišta pa je uporedo sa razvojem proizvodnih sistema došlo do porasta marketinških aktivnosti u cilju da se proizvodnja što više približi tržištu.
Sedamdesetih godina, kao posledica uočavanja značajnih rezervi u procesima transporta, pretovara, skladištenja, pakovanja i svoh ostalih procesa vezanih za protok sirovina, materijala i gotovih proizvoda u jednom preduzeću, stvara se novi metod i pristup koji može dovesti do smanjenja troškova i povećanja profita.
Ovaj metod promoviše principe globalnog i jedinstvenog snižavanja svih troškova povezanih sa kretanjem robe, počev od nabavke sirovina, preko procesa proizvodnje, pa sve do isporuke robe krajnjim korisnicima i on se naziva Industrijska logistika.
''INDUSTRIJSKA LOGISTIKA predstavlja funkcionalni most preko kojeg se ostvaruje fizičko kretanje i koordinacija roba i koristi se za kvalitativnu pripremu odluka pri organizaciji snabdevanja materijalom, distribuciji materijala u okviru proizvodnih pogona, automatizaciji rada u skladištu i distribuciji proizvoda do korisnika.''


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:16 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Gotovi seminarski radovi LOGISTIKA Maja 0 5,934 11-03-2012 08:37 PM
zadnja poruka: Maja
  Skica lica mesta saobračajne nezgode Dzemala 0 3,535 14-04-2011 06:01 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Logistika i intermodalni (kombinirani) transport -hr Dzemala 0 4,849 22-06-2010 04:01 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Industrijska tehnologija - zavojni materijali Dzemala 0 3,900 22-06-2010 03:25 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Radna mesta sa povećanim rizikom Vesnica 0 3,341 13-05-2010 02:16 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: