Incoterms

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Incoterms

Incoterms – Pravila tumačenja trgovinskih termina Međunarodne trgovinske komore omogućavaju i olakšavaju razmenu dobara između prodavaca i kupaca, regulisajući ekonomsko-pravne. Najnovija varijanta Incotermsa 2000 prilagođena je savremenoj trgovinskoj praksi, a njihovom se primenom uklanjaju nejasnoće i nesporazumi u međunarodnoj praksi.

U radu se analiziraju pojam, svrha i ciljevi Incotermsa, struktura Incotermsa,
obrazlažu se svi termini i ukazuje na temeljne zaključke na koje izvoznici i uvoznici trebaju obratiti pažnju.

Ovih godina 1953., 1967., 1976., 1980. i 1990. doneseni su najnoviji Incoterms-termini - Incoterms 2000. Stupili su na snagu od 1. januara godine 2000-te. Sadrže 13 klauzula koje su grupisane u četiri osnovne grupe E, F, C i D. Ugovaranjem adekvatnih termina učesnik spoljnotrgovinskoga sastava mogu ubrzati odvijanje procesa razmene u međunarodnj trgovini i tako ostvariti brojne pozitivne koristi.

Predmet istraživanja ovoga rada jeste: Istražiti i utvrditi osnovne osobine o INCOTERMSu 2000. uopšteno, a posebno o INCOTERMS terminima koje bi morali vršiti nacionalni izvoznici i uvoznici, a onda predložiti i pridodati rešenjima.


Iz problema i predmeta istraživanja proizlazi i radna hipoteza: Tačnim saznanja o osnovnim institutima INCOTERMS-a 2000., posebno o prednostima i nedostacima INCOTERMS termina sa stajališta nacionalnih izvoznika i uvoznika, moguće je tematski predložiti implementaciju određenih termina koji maksimalno štite interese nacionalnih prodavaca i kupaca u poslovnim odnosima s stranim partnerima.

Da bi se radna hipoteza dokazala, nakon Uvoda, u drugom su delu pod naslovom Teorijske značaje Incotermsa objašnjeni pojam, svrha i ciljevi Incotermsa, pravne osnove i donošenje i revidiranje Incoterms-termina.

U trećem delu, Važnija obeležja Incotermsa, obrazlažu se struktura i pojedini termini Incotermsa, da bi se na osnovi tih saznanja u četvrtome delu, koji ima naslov Čemu izvoznici i uvoznici trebaju posebno posvetiti pažnju u implementaciji Incoterms-termina, moglo ukazati na obveze prodavaca prilikom isporuke robe, na običaje koji vrede u lukama ili u posebnim vrstama trgovine, na arbitražu Međunarodne trgovačke komore i na druga značajna područja koja su relevantna za poslovanje izvoznika i uvoznika.

Na kraju je rada Zaključak koji je sinteza rezultata istraživanja kojima je dokazivana radna hipoteza.

Definicija I suština investiranja

Pojam, svrha i ciljevi Incotermsa

Pojam Incoterms dolazi od engleskog naziva International Commercial Terms, odnosno punog naziva ICC offical rules for the interpretation of trade terms, što prevedeno na srpski jezik znači Pravila tumačenja trgovinskih termina Međunarodne trgovinske komore. Incoterms obuhvata skup termina kojima se regulišu ekonomsko-pravni odnosni između izvoznika i uvoznika, ali i ostalih učesnika u spoljnotrgovinskoj razmeni, kao što su prevoznici, špediteri, osiguravač, carinske službe, pomorski agenti..., koji su direktno ili indirektno uključeni u međunarodnu razmenu. Osnovna je svrha Incotermsa osigurati prodavaoca (izvoznicima) i kupcima (uvoznicima) u trenutku sklapanja kupoprodajnog ugovora shodno tome regulisanje pravnih i ekonomskih odnosa, da bi u toku nastanka svojih obaveza, prava i odgovornosti potpuno isključili nesporazume, pogrešno tumačenje odredaba kupoprodajnih ugovora, a time i štetne posledice. To znači da je Incoterms namenjen najpre poslovnim ljudima (menadžerima) koji se bave izvozom i uvozom roba i usluga (međunarodnom robnom razmenom i međunarodnim transportom) i kojima je u interesu osigurati brz, siguran i racionalan prevozni proces, bez obzira na udaljenost početnog i krajnjeg mesta, vrstu prevoznog sredstva, načina prijevoza, vrstu i prirodu robe, broj učesnika u trgovinskom sastavu (...). Upravo zbog toga što se Incoterms primenjuje u međunarodnoj razmjeni, dakle kod prodaje roba preko državnih granica, Incoterms je i dobio naziv međunarodni.

Pravne osnove Incotermsa

Incoterms se odnosi na ugovore o prodaji, odnosno na prava i obveze stranaka koja prozlaze iz ugovora o prodaji s obzirom na samu isporuku prodane robe. Često ugovorne stranke shvataju uporabu Incotermsa kao primenu prilikom sklapanja ugovora o prevozu, a ne ugovora o prodaji što nije tačno. Razlog je to što ugovaranje određenih Incoterms-termina ima direktan uticaj i na ostale ugovore.
Danas, kada se teži ostvarenju konkurentskih prednosti na tržištu pružanjem racionalne proizvodnje usluga, kada se sve više primenjuju savremene tehnologije transporta da bi se dostavio pravi proizvod/usluga u pravo vrijeme i na pravom mestu kako to kupac želi, veoma značajnu ulogu imaju Incoterms-termini koji unapred tačno definišu koja prava i koje obveze ima kupac, a koja prodavac. Pravno gledano, pitanje rizika u međunarodnoj razmeni vezivano je uz prienos dobara, ali prenos dobara ne predstavlja glavni interes poslovnih ljudi koje zanima ko će snositi rizik za štetu ili nestanak stvari, već je njihov interes usmeren na to da mogu što pre imati robu ili vrednosne papire da bi brzo i kontinuirano mogli razvijati nove pravne i ekonomske odnose. Pojam rizika vezuje se, dakle, uz pojam isporuke. Prema tome, obveza je prodavaoca isporuka robe, predati isprave i preneti robu, a kupca platiti ugovorenu cenu robe. Rizik prelazi na kupca od trenutka kada je roba isporučena prema uslovima određenim kupoprodajnim ugovorom.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:43 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Carinski postupak i incoterms VS1 0 4,829 07-05-2010 08:30 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: