Ima li atoma - Hans Rajhenbah

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,097
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Ima li atoma - Hans Rajhenbah
Увод

Да бисмо разумели еволуцију теорије атома морамо се послужити историјом науке . Први постулати о постојању атома успостављени су у античкој Грчкој. Филозоф Демокрит(Δημόκριτος, Dēmokritos)је приметио да се све важније особине материје( дељивост, стишљивост,маса) могу објаснити уколико се претпостави да се она састоји из мањих честица-атома.Крајем 18.века, Џ.Далтон(Ј.Dalton) је, мерећи тежинске размере хемијских елемената при сједнињавању, успео да теорију атома врати са филозофских расправа на научни пут.

Наиме, утврдио је да се однос 2 елемента при сједињавању изражава као однос 2 проста цела броја, баш као што се и атоми једине у одређеним размерама.Касније, применом Далтонових истраживања, свако тело на планети Земљи је објашњавано као скуп атома. Дошло је до експанзије хемије, као науке и као гране индустрије. У исто време, Далтонова теорија је поткрепљена тезом да и електрицитет садржи своје “атоме“-електроне.Теорија атома је подржана и од стране физичара Исака Њутна(Isaac Newton) и његових оптичких истраживања. Премаовим истраживањима, извори зрака(светлости) избацују своје честице великом брзином и то објашњава праволинијско кретање зрака. Прво веће противљење атомистичкој теорији спровео је Хајгенс, тврдећи да се светлост састоји из таласа,а не атома. Максвел(Maxwell) и Херц(Hertz) су употпунили ову теорију доказавши да постоје електрични таласи који се простиру кроз било коју средину, што је наишло на прихватање у научним круговима. На следеће велико откриће чекало се до почетка 20.века, када је Планк представио зрачење помоћу малих целих бројева. Ти бројеви су представљали јединице енергије- квантове(атоми енергије). Зависност таласне дужине и кванта била је обрнуто пропорционална.

Садржај

1 Абстракт 1
2 Увод 1
3 Дискусија 2
4 Резултати 3
5 Закључак 3
6 Литература: 4


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:49 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Da li proučavanje kulturnih produkata, a naročito umetnosti, može da pomogne derrick 0 2,332 06-02-2014 12:20 AM
zadnja poruka: derrick
  Može li se racionalnom verovati derrick 0 1,769 30-08-2013 11:40 PM
zadnja poruka: derrick
  Može li nauka bez filozofije sama sebe da razume Dzemala 0 3,706 11-02-2011 05:04 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: