Hrast kitnjak na fruškoj gori

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Hrast kitnjak na fruškoj gori
UVOD


U vremenu kada se najsmelije vizije naučnika, munjevitom brzinom, ostvaruju i čine dobro čovečanstvu, čovek doživljava, ujedno, i najviši stepen alijenacije, otkako civilizacija postoji. Roger Bacon je rekao da će „jednom u budućnosti sve da bude poznato, samo neće sve da bude dozvoljeno“. Koliko je ljudskom rodu još potrebno da prihvati činjenicu da od nemilosrdnog eksploatatora prirodnih resursa mora da postane ponovno poslušan prirodi? Poslušan, zbog dostignutih znanja, poštovanja i ljubavi prema svemu što prirodu čini, a ne pokoran joj iz straha, kao što su to bile praistorijske društvene zajednice.

Neosporno je da je dalje korišćenje žive prirode, danas vezano za, manje ili više, izmenjene ekosisteme i biome u okviru celokupne biosfere. Sadašnje stanje globalnog ekološkog sistema na Zemlji potiče od čovekovog neracionalnog korišćenja prirodnih bogatstava, koje je posledica teških ekonomskih i političkih kriza na svetskom nivou, pre svega, velikih ratnih zbivanja. Ovo se, u značajnoj meri, odrazilo na šumske ekosisteme koji predstavljaju najsloženije ekosisteme na planeti. Kontrola korišćenja šumskih resursa predstavlja jedan od najrelevantnijih zadataka šumarstva. Osnovni postulati šumarske nauke zasnivaju se na održivosti razvoja i obnovljivosti šuma, što je u skladu sa svim konceptima zaštite biodiverziteta. Opasnosti koje mogu doneti nestručnost i nekompetentnost prilikom gazdovanja šumskim ekosistemima imaju nesagledive posledice. U tom smislu, savremeno šumarstvo ima težak i, na svoj način, plemenit i human deo zadatka u moru ljudskih delatnosti i dostignuća, pre svega, u očuvanju živog i neživog sveta.

Sadržaj

UVOD 3
1 Staništa hrasta Kitnjaka u Srbiji 4
1.1 Nacionalni park Fruška Gora 5
1.2 Osobine zemljišta u šumama hrasta Kitnjaka na području Fruške Gore 6
2 Metode obnavljanja šuma Kitnjaka 7
2.1 Metode veštačkog obnavljanja 8
2.2 Proizvodnja semenskog materijala 9
2.3 Proizvodnja sadnog materijala 10
2.3.1 Proizvodnja sadnog materijala vegetativnim putem 10
3 Svojstva i upotreba šuma i drveta hrasta Kitnjaka 11
3.1 Proizvodnja i tržište hrastovine 12
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 16


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:55 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Nautički turizam u Crnoj Gori derrick 0 1,050 07-08-2013 10:56 PM
zadnja poruka: derrick
  Razvoj na pazarot na drzavni hartii od vrednost Vesnica 0 2,278 08-05-2010 11:49 AM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: