Hipertenzija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Hipertenzija
Gotovi seminarski radovi na sajtu
http://www.maturskiradovi.net
Kontakt na e-mail: maturskiradovi.net@gmail.com


UVOD

Hipertenzija kao deo metaboličkog sindroma (MS) predstavlja važan faktor rizika i interaktivni činilac koji doprinosi povećanju morbiditeta i mortaliteta. Ne iznenađuje uključenost hipertenzije u ovaj sindrom s obzirom na to da je glavna odlika MS, insulinska rezistencija (IR), bitan poremećaj prisutan u hipertenziji gojaznih, negojaznih i bliskih rođaka osoba sa hipertenzijom. Hipertenzivne osobe mogu imati poremećaj glikozne tolerancije, preprandijalnu i postprandijalnu hiperinsulinemiju ili IR dokaznu „clamp" tehnikom kao zlatnim standardom . Insulin deluje stimulativno na aktivaciju simpatičkog nervnog sistema (SNS), renin-angiotenzin-aldosteron sistema (RAAS) i pospešuje reapsorpciju natrijuma u prokimalnim tubulinama bubrega. Mehanizam kojim inicijalizuje ili pomaže nastanak i održavanje hipertenzije vezan je za prisustvo IR na metabolizam glikoze, a neometani efekat na SNS i tubule. Ovaj efekat je i prenaglašen u uslovima hiperinsulinemije.

Poslednjih nekoliko godina izraz „metabolički sindrom" je postao jedan od najčešće korišćenih u prostoru medicinskih nauka. On opisuje skup promena u jednoj osobi koje predstavljaju značajne faktore rizika za razvoj kardiovaskularne bolesti, kao što su poremećaj metabolizma glikoze (uključujući i dijabetes tip 2), dislipidemija, centralna gojaznost i primarna hipertenzija . Koegzistencija ovih poremećaja je mnogo češća nego što bi se očekivalo slučajno, i njihova udružena pojava predstavlja mnogo veću opasnost za razvoj kardiovaskularne bolesti nego što je zbir njihovih pojedinačnih uticaja, što nije od svih prihvaćeno. Pored toga, postoji i nekoliko dokaza zajedničke patofiziološke osnove sindroma u čijem centru je rezistencija na delovanje insulina .

Sadržaj

UVOD
1.1 Hipertenzija i buka 2
1.2 Hiperteznija i alkohol 4
1.3 Hipertenzija i duvan 4
1.4 Hipertenzija i deca 9
ZAKLJUČAK 11
LITERATURA 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:40 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: