Higijena i ekologija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Higijena i ekologija
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Termin ekologija (grc.rijec oikos- dom, prebivaliste i logos- nauka, znanje) je uveo njemacki biolog, ERNEST HEKEL 1869.godine.
Ekologija je nauka koja proucava uzajamne odnose izmedju organizama i sredine od kojih zavisi odrzavanje jedinki i populacija organskih vrsta i njihovih zajednica u prirodi; ona proucava raspored i gustinu populacija organskih vrsta, nacin zivota i ponasanje u datim uslovima sredine. Ekologija se moze definisati i kao nauka o manifestacijama borbe za opstanak, shvacene u sirokom, darvinovskom smislu.
Drugim rijecima kazano, ekologija je istovremeno i ekonomija zive prirode, nauka o proizvodnji i raspodjeli organske materije u prirodi i o odrzavanju zivog svijeta uopce.

Odnos ekologije s drugim naukama

Ekologija je povezana sa nizom ostalih grana biologije, narocito su bliski odnosi ekologije sa fiziologijom, genetikom i evolucijom, tako da je istrazivacku problematiku u tim disciplinama ponekad vrlo tesko razgraniciti.
Okolinu zivog bica sacinjavaju ziva i neziva tijela, i splet njihovih raznovrsnih, ali povezanih dejstava, zapravo, cini prirodni okvir zivota. Upoznavanje nezive okoline organizama, utvrdjivanje uticaja nezive prirode na zivo bice, nemoguce je bez oslonca na dostignuca fizike i hemije. Zato ekolozi u svojim istrazivanjima obilato primjenjuju (pored ostalih) i metode ponikle u tim naukama.
Mozda jos izrazitiji primjer uske uzajamne povezanosti ekologije sa drugim naukama pruza njen odnos prema geografiji. Cjelovit geografski opis nekog predjela nezamisliv je bez podataka o zivom svijetu tog predjela. Geografu su posebno zanimljivi i vazni rezultati ekoloskih istrazivanja predjela, narocito podaci koji govore o djelovanju zivog svijeta na fizionomiju geografskih regiona. S druge strane, rezultati geografije cesto se iskoristavaju u ekoloskim istrazivanjima. Ekoloska proucavanja i zakljucci, uopce uzev, predstavljaju izvrstan primjer nuzne povezanosti svih egzaktnih nauka, povezanosti koja logicno proistice iz cinjenice objektivnog jedinstva prirode.

Dakle, ekologija je blisko povezana sa biosistematikom, naukom o klasifikaciji organizama prema njihovoj srodnosti:
anatomija, fiziologija, genetika, evolucija itd.

Ekologija i genetika su tipicno komplementarne bioloske discipline. Genetika (ili nauka o bioloskom nasljedjivanju) ispituje zakonitosti prenosenja svih raznovrsnih svojstava zivog bica kroz generacije. Medjutim, sve odlike organizma, njihova forma, funkcija i ponasanje, nisu rezultat samo nasljedja vec i dejstava spoljasnje sredine, one su rezultat medjudejstva unutrasnjih procesa nasljednosti i cinilaca iz spoljasnje sredine. Svaka nasljedno odredjena osobina uvijek, manje ili vise, zavisi od stanja u spoljasnjoj sredini. Kao primjer, navodim boju dlake himalajskog kunica koja zavisi od temperature kojoj je izlozeno odgovarajuce mjesto spoljasnje povrsine tijela.
Ekologija i evolucija- iz neraskidive veze medjusobnih dejstava izmedju organizama i njihove sredine rezultira obostrano neprekidno mijenjanje, evolucija.
Ekologija kao zasebna naucna disciplina, u danasnje vrijeme nadilazi bioloske okvire i razvija se kao nauka koja povezuje fizicke, bioloske i drustvene pojave i cini most izmedju prirodnih i humanistickih nauka.

Podjela ekologije

Prema predmetu proucavanja ekologija se dijeli na: autekologiju i sinekologiju.

AUTEKOLOGIJA (idioekologija)- je dio ekologije koji proucava odnose jedinke organizma i uslova sredine. Nastala je od rijeci auto sto znaci sa- isti, ili za sebe, ili ista jedinka. Teziste studija pociva na jedinki organizmu, u njenom specificnom odnosu prema abiotickim i biotickim faktorima sredine. U novije vrijeme ima shvatanja po kojima je autekologija nauka koja proucava odnose genetickih sistema (jedinka, populacija, vrsta, rod, familija, klasa, kolo, carstvo) prema abiotickim i biotickim faktorima sredine.

SINEKOLOGIJA je dio ekologije koji proucava odnose populacija, biocenoza i ekosistema i uslova sredine. U novije vrijeme ima shvatanje po kojima je sinekologija dio ekologije koji se bavi proucavanjem samo ekoloskih sistema (biocenoza i ekosistema).

Ekosistem

Ekosistem (biogeocenoza, geobiocenoza) predstavlja visok stepen ekoloske stvarnosti u prirodi. Obuhvata biocenozu i biotop, koji se uzajamno uslovljavaju do te mjere da zajedno grade integrisan dinamicki sistem, cjelinu u kojoj su sva unutrasnja zbivanja, fizicka, hemijska i bioloska povezana u jedinstven proces. Kao primjeri razlicitih ekosistema mogu da posluze:
jezero, bara, livada, suma itd.
Zagadjivaci ekosistema su materije ili energija, koja je u mogucnosti da ugrozi ljudsko zdravlje, vegetaciju i materijalna dobra.

Biocenoza- je visoko integrisani i zakonomjerno nastali skup populacija biljaka i zivotinja na odredjenom stanistu. Njihov zajednicki zivot pociva na vrlo slozenim uzajamnim odnosima, koji su nastali kao rezultat dugotrajnog historijskog procesa uzajamnog prilagodjavanja i medjusobne konkurencije, kao i prilagodjavanja organizama spoljasnjoj sredini. Biocenozu cesto dijelimo na fitocenozu i zoocenozu. Medjutim, izdvajanje fitocenoza i zoocenoza predstavlja samo metodski dopusten postupak u ispitivanju biocenoza, ali ne i realno gledanje na odnose izmedju organskih vrsta u prirodi.

Biotop- je dio prostora koji se odlikuje specificnim kompleksom ekoloskih faktora. Moze se definisati i kao abioticka komponenta ekosistema, ili kao mjesto koje zauzima jedna biocenoza.

Staniste- je najcesce sinonim za biotop. Medjutim, cesto se upotrebljava kao oznaka za mjesto gdje organizam zivi, gdje ga mozemo naci. Tako kad kazemo da je staniste barskog puza bara, mislimo na kompleks abiotickih i biotickih faktora bare, dakle na baru kao ekosistem, a ne samo na staniste kao biotop.
Ekosistem je funkcionalni prostorno i vremenski integrisan dinamicki kompleks zivotnih zajednica, flore i faune i njihovih stanista, koji obezbjedjuje transformaciju energije i kruzenje energije, a time i odrzavanje zivota na Zemlji. Sistem se odrzava na principu kruzenja materija izmedju zivog i nezivog dijela pracen protekom energije.

Tipovi odnosa u ekosistemu

Mnogobrojni i raznovrsni odnosi u ekosistemu mogu se pojednostavljeno predstaviti kao:
-Akcija (dejstvo biotopa na organizam)
-Reakcija (dejstvo organizma na biotop)
-Koakcija (medjusobna dejstva organizama u okviru zivotne zajednice).

Koakcije mogu biti raznovrsne, a najvaznije su: neutralizam, kompeticija, predacija, parazitizam, komensalizam, protokooperacija, mutualizam i amensalizam.

-Neutralizam je koakcija ili interakcija u kojoj ne postoje medjusobni uticaji niti promjene. Organizmi se u ovoj koakciji ponasaju neutralno.
-Kompeticija kao tip koakcije u kojoj dva organizma, uglavnom, djeluju negativno jedan na drugog ima veliki znacaj u ekologiji, prije svega sa stanovista prezivljavanja.
-Predacija je koakcija u kojoj jedan organizam predator izravno ugrozava drugi organizam- plijen buduci da se njime hrani. Predacija izmedju razlicitih vrsta je ekoloski znacajnija.
-Parazitizam je tip interakcije (koakcije) u kome se nalazi parazit koji se hrani na racun domacina. U ovim odnosima korist ima samo parazit, dok domacin trpi manju ili vecu stetu.
-Komensalizam je interakcija izmedju organizama u kojoj jedan ima korist od takvog odnosa, dok za drugi organizam taj odnos nema znacaja. Cesto se srecu odnosi u kojima jedan organizam nalazi staniste na tijelu drugog koji je pokretan.
-Protokooperacija predstavlja takve odnose u kojima oba protokooperanta imaju medjusobnu korist. Ovakav odnos je neka vrsta neobavezne simbioze.
-Mutualizam je tip interakcije u kome dva organizma imaju oblik zajednickog zivota i obostranu korist, a odnos je obaveza za oba partnera. Mutualizam se podudara sa pojmom simbioza.
-Amensalizam karakterisu medjuodnosi dva organizma od kojih su za jedan negativni, a drugi je indiferentan (neutralan).
Potrebno je posebno istaknuti da u prirodi ne postoje izolovane koakcije, one su prepletene, a jedna vrsta organizama stupa u vise tipova odnosa u skladu sa svojim statusom u ekosistemu.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:04 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ekologija i zaštita tekućih voda Dzemala 0 4,675 23-07-2011 05:38 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Ekologija i zastita zivotne sredine Dzemala 0 8,305 28-02-2011 02:15 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Načini ugrožavanja i spasavanja životne sredine - socijalna ekologija mat.dipl5 0 3,360 09-09-2010 04:12 PM
zadnja poruka: mat.dipl5
  Ekologija i zastita zivotne sredine Dzemala 0 2,691 21-08-2010 12:30 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Ekologija i zaštita životne sredine VS1 0 5,457 02-06-2010 12:35 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: