Hardver i softver - informatika

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,089
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Hardver i softver - informatika
Sa računarom, korisnik komunicira preko ulaznih i izlaznih uređaja sa podacima koji se nalaze u formi koja je čitljiva za coveka. S druge, strane u elektronskom računaru podaci su predstavljeni u obliku koji računar razume odnosno preko binarnih cifara, jedinica i nula. Svaka binarna cifra se naziva bit.

Računari se klasifikuju u tri osnovne grupe: mikro računari, mini računari i veliki računari. Osnov ove klasifikacije je u različitim veličinama memorije, brzinama rada, mogućnostima komunikacije kao i raznovrsnošću ulazno/izlaznih uređaja.

STRUKTURA DIGITALNIH RAČUNARA

Digitalne elektronske računare čine sledeće dve komponente:
• hardver; fizička ili materijalna komponenta
• softver; programska ili nematerijalna, apstraktna komponenta.
Hardver računara čine :
• centralna jedinica, računar u užem smislu u kome se realizuje obrada
• ulazno/izlazne jedinice preko kojih se vrši ulaz-izlaz informacija.
Sve ulazno/izlazne jedinice čine periferne jedinice računara. Centralna jedinica i sa njom neposredno povezane periferne jedinice čine računarsku konfiguraciju.
Centralna jedinica se sastoji iz nekoliko funkcionalnih delova:
• interne ili unutrašnje memorije,
• upravljačkog organa ( jedinice ),
• aritmetičko-logičnog organa ( jedinice ).
Upravljački i aritmetičko-logički deo se zajedno nazivaju centralni procesor računara, jer se u njemu realizuje proces obrade, dok interna memorija samo služi za memorisanje poadataka.
U odnosu na funkciju ulaza- izlaza periferne jedinice se dele na :
• ulazne,
• izlazne i
• ulazno- izlazne.
Ulazne jedinice su periferni uređaji namenjeni da se preko njih vrši samo unošenje- ulaz podataka. Najčešće korišćeni su čitači dokumenata, jedinice za govorni ulaz i specijalni ulazni uređaji.
Izlazni uređaji su namenjeni za izdavanje rezultata obrade. Najvažniji su štampači, ploteri, jedinice za govorni izlaz, mikrofilmer, specijalni izlazni uređaji.
Ulazno- izlazni uređaji mogu da vrše i funkciju ulaza i izlaza podataka. Po nameni dele se na :
1. jedinice eksternih memorija, namenjene za memorisanje i dugotrajno čuvanje velikih količina podataka
2. interaktivne terminale koji služe za neposredno komuniciranje čoveka i računara.
Periferni uređaji su preko odgovarajućih kanalapovezani sa centralnom jedinicom. Kanali su ulazno-izlazni upravljački uređaji koji služe za usklađivanje sporih perifernih uređaja i brze centralne jedinice. Jedan isti kanal može da opslužuje viđe perifernih uređaja.
Kanali se dele na :
• multipleksne, za istovremeno povezivanje više sporih perifernih uređaja
• selektorske, za povezivanje više, ali ne istovremeno, brzih perifernih uređaja
• blok multipleksni- za istovremeno opsluživanje više brzih perifernih uređaja.
Radom kanala upravlja kanalski program.


INSTRUKCIJE I NARDBE

Računari rade po unapred određenim pravilima ( algoritmima ) koja se opisuju na određeni način Za opis algoritama se može koristiti : mašinska instrukcija, simbolička instrukcija i naredbe.
Mašinska instrukcija se u elektronskom računaru predstavlja u binarnom – kodiranom obliku i sastoji se iz dva dela:
• kod operacije- predstavlja kodirani oblik elementarne operacije ( ukazuje na operaciju koju treba izvršiti )
• adresni deo- predstavlja kodirani oblik efektivne adrese lokacije polja podataka i/ili opšte namenskog registra, nad čijim sadržajima se želi izvršiti odgovarajuća elementarna operacija.


EDINICE ZA MEMORISANJE PODATAKA

Periferna memorija u osnovi ima iste funkcije čuvanja, upisivanja i čitanja podataka i programa kao i operativna memorija uz bitnu razliku da je to trajna memorija. Danas na raspolaganju stoji mnoštvo medija za memorisanje podataka i oni mogu biti magnetni i optički.
Disk jedinica (hard disk drive) je hermetički zatvoren uređaj koji sadrži jednu ili više rotirajućih okruglih ploča koje imaju magnetizirajuću površinu na koju mogu da memorišu informacije u obliku polarizovanih tačaka na koncentričnim stazama za snimanje.Staza predstavlja putanju za zapisivanje podataka na rotirajućoj površini.Cilindar je vertikalni niz staza.Staze se dele na jednake delove koji se nazivaju sektori. Kapacitet memorije je količina podataka koja istovremeno može da se zadrži u memorijskom uređaju i kod diskova se kreće oko nekoliko stotina Gb.

[Slika: 94421877.png]

Slika 1: Hard disk

Disketna jedinica (floppy disk drive) koristi se za čitanje i upis podataka na disketu. Disketa od 3.5 inča se sastoji od kružnog diska presvučenog tankim slojem magnetnog oksida koji je smešten unutar omotača kvadratnog izgleda napravljenog od tvrde plastike. Zatvarač koji pokriva otvor na disketi, prilikom stavljanja diskete u disketnu jedinicu, se pomera i obezbeđuje magnetnoj glavi pristup do magnetne površine.U levom uglu diskete se nalazi otvor za zaštitu upisa na disketu.
Jedinica magnetno- optičkog diska koristi magnetno-optičke glave slične kao kod floppy i hard diskova. Čitanje podataka sa optičkih diskova vrši laser. Kod magnetno-optičkih diskova laser se koristi za zagrevanje memorijske površine do Curie (Kiri) temperature koja omogućava magnetno-optičkoj glavi da promeni podatke na zagrejanom delu. Kiri temperatura je temperatura na kojoj feromagnetne supstance prelaze u paramagnetne.Stoga se memorijska površina zagreva iznad Kiri temperature tako da se podaci na njoj mogu menjati dejstvom magnetnog polja, odnosno magnetnom glavom.

CD-ROM drive je optički uređaj koji čita podatke sa optičkog diska i nema mogućnost upisa. Može biti ugrađen u sistem ili se nalazi u vlastitom kućištu kablom spojen sa računarom. Umesto mehaničkog utiskivanja podataka (brazdi) na disk, na CD-R diskove se podaci zapisuju tako što laser fizički «spali» delove organskog sloja, koji se kasnije interpretiraju kao brazde.Ako se deo organskog sloja zagreva iznad kritične temperature sposobnost refleksije te oblasti opada. Najveće ograničenje je što se medijum ne može obrisati i na njega se ne može ponovo pisati.

CD-RW tehnologija se bazira na supstanci promenljive faze.Umesto organskog premaza ovde se koristi kristalno jedinjenje dobijeno iz mešavine nekoliko metala.Ova mešavina ima svojstvo da kada se zagreje do određene temperature i ohladi,ona postaje kristal, ali ako se zagreje do neke više temperature, postaje amorfna.Kristalisane oblasti mogu da reflektuju svetlost, dok je amorfne apsorbuju.

DVD uređaj upisuje podatke mnogo manjim udubljenjima i ona su bliže jedna drugom nego na CD-u , pa fizički isti disk može da podnese mnogo više informacija. Postoje četiri tipa upisivanja podataka: jedna strana-jedan nivo, jedna strana- dva nivoa, dvostrano- jedan nivo, dvostrano- dva nivoa.
Jedinica magnetne trake je periferni uređaj koji za uips i čitaje podataka korisrti magnetnu traku.Sastoji se od sistema za transport trake i jedne ili više magnetnih glava.Obično se koristi za bakap podataka.
Ram drajv- virtualna memorija- predstavlja prividan, softverski ostvaren mehanizam koji koristi ekstra RAM memoriju za smeštanje podataka. Ona zapravo predstavlja kombinaciju glavne i spoljne memorije.Podaci se sa spoljne memorije prebacuju u glavnu, pa se posle obrade vraćaju na spoljnu memoriju, a u glavnu memoriju dolaze novi podaci za obradu.

IZLAZNE JEDINICE

Monitor je standardni izlazni uređaj, koji izlazne veličine prikazuje u grafičkom i/ili tekstualnom modu. U izradi monitora danas se koristi nekoliko vrsta ekrana. Najpoznatija i najraširenija je upotreba katodne cevi (CRT), a potom tečnog kristala (LCD).Gas plazma ekrani kao i LED (Light-Emiting Diode) ekrani nemaju baš visoki stepen jasnoće pa se ređe primenjuju. Rezolucija se definiše kao broj tačaka slike (piksela) po jedinici površine, po jednom santimetru ili inču. Obično se izražava preko ukupnog broja piksela na ekranu. Piksel može biti beo, crn ili u boji. Kvalitet slike zavisi od kvaliteta grafičke kartice (obično od memorije koju ta kartica ima). Na ovim karticama , kao sastavni deo nalazi se i video kontroler.
Terminal je izlazna jedinica koja se prvenstveno koristi na višekorisničkim sistemima. Terminal se sastoji od video adaptera, monitora i tastature. S obzirom na svoj sastav i način funkcionisanja, terminal predstavlja ulazno-izlazni uređaj.

Štampači su periferni računarski uređaji koji štampaju tekst i/ili slike na papiru ili nekom drugom medijumu kao što je folija.Dele se na udaračke
( iglični i štampači sa zvezdastim točkom) i neudaračke ( laserski, ink-džet, termički ). Prema formatu razlikujemo one koji formiraju puni znak ( štampači sa zvezdastim točkom) i one koji znak formiraju od matrice tačaka ( iglični, ink-džet, termički).Laserski štampači se generalno ubrajaju u štampače koji štampaju potpuno formiran znak.

Zavisno od metoda prenosa razlikujemo serijske
( štampaju bit po bit ) i paralelne ( štampaju znak po znak ). Prema metodi štampe razlikujemo štampu znak po znak, liniju po liniju ( red po red ) i stranicu po stranicu. Prema mogućnostima štampe razlikujemo štampače koji mogu da štampaju samo tekst i one koji mogu da štampaju i tekst i grafiku.
Modem je uređaj koji služi za povezivanje dva računara preko telefonske linije. Pre nego što pošalje podatke preko telefonske mreže, modem konvertuje ( modulira ) binarne podatke u zvučne signale. Modem koji se nalazi na drugom kraju veze, prevodi ( demodulira ) ove zvučne signale u binarne informacije. Modemi mogu biti interni i eksterni. Interni modem je u obliku kartice i na računar se priključuje preko odgovarajućeg slota na matičnoj ploči. Eksterni modem je zaseban uređaj koji se posebnim kablom priključuje na serijski port.Brzina se izražava u bodima ili bitovima po sekundi (bps). Bod se odnosi na broj paketa koji se šalju u jednoj sekundi.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:17 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Gotovi seminarski radovi INFORMATIKA Maja 0 8,816 11-03-2012 08:14 PM
zadnja poruka: Maja
  Sap - aplikativni softver za kancelarijsko poslovanje Dzemala 0 1,649 24-06-2010 04:11 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Elektronsko poslovanje - informatika derrick 0 2,470 06-03-2010 06:17 PM
zadnja poruka: derrick
  Informatika derrick 0 2,821 10-12-2009 04:16 AM
zadnja poruka: derrick
  Informatika derrick 0 2,994 10-12-2009 03:05 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: