Grcka mitologija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Grcka mitologija
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz istorije.

Razum je, od postanka sveta, najveći i neprevaziđeni dar, koji je čovek ikada dobio. Pomoću razuma čovek opstaje, postoji, stvara i razvija se. Znanje ipak ima svoje granice, ma koliko obimno i sveobuhvatno bilo. Razum uvek teži da, do sledećeg koraka u saznavanju, objasni neobjašnjeno i ispuni praznine u svom znanju. Tako je i čovek iz davnih vremena, žudeo za znanje, jer se osećao ranjivim i nejakim u beskrajnom svemiru koji ga je okruživao. Interesovao se za početak i kraj svega što postoji, a pre svega za ono što je bilo natprirodno i što nije mogao da kontroliše. Razumom je, čovek iz davnih vremena pokušao da stvori svoju predstavu o svetu koji ga je okruživao. Koristeći, pre svega dokaze o zakonima prirode koje mu je pružalo neposredno okruženje, usvajao je znanje i sticao iskustvo, dok je za objašnjenje svega koristio svoju maštu. Osećao je potrebu za pričom i bajkom, jer je to bila njegova stvarnost i istina. Čovek to doba, verujući u te mitove, osećao je sigurnost i verovao je u svet koji je oko sebe stvarao. I upravo stoga, mit se prihvata u konvencionalnom smislu te reči, i predstavlja svedočanstvo koje objašnjava i govori o najstarijem poretku na svetu.
Ni malo nije jednostavno prihvatiti suštinu grčke mitologije. Postoji beskrajno mnogo objašnjenja mitova, iz različitih vremenskih perioda i porekla, te su uloženi veliki napori da se ona razvrstaju i klasifikuju. I ma koliko čudno zvučalo, grčki mitovi nisu u potpunosti samo bajke, Prikazuju neka davna vremena, upotpunjuju istorijske praznine, ali su iznad svega dokaz nivoa jedne kulture. Navike i običaji, religija i praznoverje jednog naroda čija je istorija započeta pre više hiljada godina, nikako ne mogu nikako ne mogu predstavljati samo mit. Jer, možda su bogovi i fantastične veštine tadašnjih heroja sa natprirodnim osobinama bili samo plod bujne mašte, ali je neposredno, da su nastali iz jedne stvarnosti, koja je onda kao i danas govorila, da su ljudi na tom kutku naše planete, mnogo vekova pre Hrista, osnivali gradove, savladavali prirodne pojave, pokoravali druge narode, putovali, osnivali kolonije, u umetnosti se vinuli do savršenstva, usavršavali telo i duh, a oni su, bili samo Grci.

STVARANJE SVETA

Stari Grci, svojim prosvetljenim i maštovitim duhom stvorili su jedan celokupan poredak stvari koje je besprekorno funkcionisao u ogromnom svetu koji ih je okruživao. Kao i sve naprednje ljude svih epoha, zanimao ih je postanak i stvaranje sveta. Zbog toga su pružali objašnjenje prirodnih sila i neobjašnjivih fenomena, koja su im se činila logičnim, verni običajima i zakonitostima koje su proizašle iz poštovanja prema višim silama, koje su vladale univerzumom i posedovale ga. Uticaji iz okoline kao i ogromna prostranstva koja su gledali oko sebe, uticali su na prvobitne ljude sa sa grčkog prostora da obožavaju apstraktne pojmove, prirodne pojave i sve ono od čega su strahovali da može uticati na njihovu sudbinu i opstanak.
U doba praistorije, božanstvo koje je najviše obožavano, bila je Gea ( Zemlja), i to ne samo u Grčkoj, već i kod skoro svih starih naroda. Ona je bila ta za koju se čovek praistorije čvrsto vezao, hraneći se njenim plodovima. Boginja Gea se, kod mediteranskih naroda, veoma često poistovećuje sa boginjom plodnosti, koju prve figurine iz tog doba nadjene na tlu Grčke, predstavljaju kao ženu kao nagih i bujnih grudi sa disproporcionalno velikom karlicom, karakteri sličnim obeležjima plodnosti. Obradjivanje zemlje bilo je u tesnoj vezi sa religijskim obožavanjem.
Upoznavši prve bogove, može se pratiti njihov razvoj, uporedo sa razvojem grčke misli. Skiptar vrhovnog gospodara univerzuma, prelazio je iz ruke u ruku sve dok se nije zaustavio u rukama najmoćnijeg. Kroz jednu borbu Titana i jednu borbu Giganata, izrodila se nova generacija bogova, koji konačno postaju gospodari.
Uporedo sa razvojem bogova ljudski rod čini prve nesigurne korake, i od samog početka plaća danak svojoj slabosti, iako su mu sudbinu odredili i definisali bogovi.

PRVI BOGOVI

Na početku svake bajke i svake istine, u vezi stvaranja univerzuma, uvek se nalazio Haos, koji se takodje pojavljuje kod starih Grka, objašnjavajući stvaranje univerzuma, odnosno Haos dobija oblik božanstva. Iz Haosa, dakle, na početku su rodjeni Ereb (Pakao) i Noć, čija su deca bila Ajter (Etar, Vazudh) i Hemera (Dan). Pored toga tamna Noć izrodila je i Tanata (Smrt), Hipna (San), Onejra (Snove), Hesperide i Eride (Borbu). Kasnije Gea, prostrana i čvrsta, postaje temelj i stanište, iz kojeg se napaja sve što živi. U početku univerzuma, najveći bog bio je Uran (Nebo), koji je Geu okruživao svojom beskonačnošću.

TITANI

Gea je imala veliku ulogu u stvaranju univerzuma. Sjedinila se sa Uranom, stvorivši prvi par bogova, od kojih su se rodili Titani.
Prvorodjeni su bili Okean i Tetida (Tetija), čije je sjedinjenje dalo Potame (Reke) i Okeanide.
Hiperion i Tea, bili su par koji je dao Helija, Selenu i Eoju (Zoru). Koej i Fojba, iz svog braka dobili su Letu i Asteriju.
Krej se oženio Euribijom (ćerkom Gee i Ponta) i dobili su Astraja, Palanta i Persa.
Japet se sjedinio sa Okeanidom Klimenom (ćerkom Okeana i Tetije) i rodili su se Atlas, Menojtije, Prometej i Epimetej. Na kraju, sjedinili su se Kron i Rea, Titan i Titanka koji su bili predodredjeni da svoim sjedinjenjem svetu daruju njegove buduće gospodare. Iz ovog braka rodili su se Demetra, Hestija, Hera, Had, Posejdoni Zevs, koji su kasnije podelili vlast i zavladali svetom: Zevs je zavladao nebom i zemljom, Posejdom morem, a Had (Pluton) Podzemnim Svetom.
Na početku su Uran i Gea bili zajedno, no kasnije su se razišli. Nakon što je Kron, Uranom opasni sin, kastrirao svog oca, Gea se sjedinila sa Pontom a njihova ljubav donela je na svet Taumanta, Forkija, Ketu, Euribiju i Nereja. Taumant se sjedinio sa Okeanidom Elektrom i rodili su Iridu i strašne Harpije (Ajlo, Okipeta i Kelajna). Forkije i Keto, sjedinivši se, dobili su Graje, koje su bile starice od samog rodjenja, i opasne Gorgone, Stejnu, Eurijalu i Medusu. Nerej se sjedinio sa Okeanidom Doridom i dobio 50 kćeri, Nereida.

Kron, koji je pripadao prvoj generaciji bogova, bio je jedini Gein sin koji joj je pomagao da se osveti njegovom ocu Uranu. Nakom što ga je dokrajčio kastrirajući ga, zauzeo je njegovo mesto, a svoju braću bacio u Tartar Kiklopima i Storukima, koje je njegov otac držao zatvorene. Kasnije se oženio svojom sestrom Reom, ali nije želeo da preživi ni jedno od njihove dece. Roditelji su mu prorekli, da će neko od njihove dece da mu preuzme vlast. Samo što su se radjali, on ih je proždirao, tako su redom bili proždrani: Hestija, Demetra, Hera, Had i Posejdon. Tada je Rea, kada je ponovo zatrudnela, sa Zevsom u stomaku, pobegla na Kretu i tamo se u tajnosti porodila. Dete je poverila Okeanidi Metidi, dok je Kronu podmetnula kamen uvijen u pelene, koji je on odmah proždrao, misleći da se radi o novorodjenčetu. I tako je Zevs bio spašen.

TITANOMAHIJA

Samo što je odrastao, Zevs natera svog oca da ispljune svu svoju decu, dajući mu neki otrov. Tada je zajedno sa njima, uz pomoć Storukih i Kiklopa, koje je već oslobodio objavio rat Kronu koji se opet udružio sa Titanima, svojom braćom. Svi bogovi su, i stariji i mladi, učestvovali u ovoj borbi, u strašnoj Titanomahiji. U vreme dok je borba trajala, Titani su se nastanili na planini Otri, dok se Zevs sa svojima popeo na Olimp.
Kiklopi su Zevsa darivali grmljavinom, munjom i gromom, Posejdon trozubcem a Hada Nevidljivim šlemom. Trojica Storukih su sa svojih trista ruku bacali ogromne stene protiv Titana. Oni sa Olimpa, nisu morali dugo da čekaju na pobedu. Tako je Zevs, iako mladji, uspeo da nasledi jednu stariju i prvorodjenu generaciju bogova. Bio je mudriji, imao je veće vrednosti i predstavljao je prirodne sile.
Medjutim, ni svi Titani nisu bili na strani Krona. Na primer, Okean se nije borio uz njega dok je Prometej, Japetov sin, kako neki govore, u mnogome Zevsu pružio značajnu pomoć. Nakon završetka Titanomahije, Kron i njegova braća su bili svezani i bačeni u Tartar, a Storuki su ostali da ih čuvaju.

GIGANTOMAHIJA

Kada je Zevs kaznio Titane, Gea se razljutila, zbog toga što su neka od njene dece tako surovo kažnjena, ali i zbog toga što je smatrala da je bogovi nedovoljno poštuju, pa je rodila Gigante, da bi se osvetila. Giganti su bili ogromna bića sa zmijama umesto kose i telom koje se završavalo repom od zmaja (ili zmije). Njihov izgled bio je zastrašujući i bili su nepobedivi. Samo što su se rodili krenuli su u napad na bogove sa Olimpa, koristeći zapaljene baklje, i zasuli ih kišom ogromnog kamenja i gorućih debala. Tresle su se planine, dok su se zvezde i mora pretvorila u pakao. Tada su bogovi Olimpa započeli novu borbu, u koju ih je poveo Zevs sa svojim oružjem, gromovima, i uz pratnju veoma dragocenih prijatelja, spremnih na svakakva iskušenja. Pored Posejdona, Apolona i Hefijasta, tu su bile još i Mojre (Sudjaje), kao i Dionis sa svojom pratnjom. No, najveću i najznačajniju ulogu u toj borbi odigrala je Atena, koja se baš tokom ove borbe rodila iz Zevsove glave, potpuno naoružana i spremna za napad. Odmah je ubila Palanta, jednog od giganata i krenula u borbu, rame uz rame sa svojim ocem. Gigantomahija je trajala veoma dugo, i najverovatnije se ne bi ni završila da se nije ispunilo ono što je sudbina odredila, a to je, da će bogovi sa Olimpa pobediti, samo ako se uz njih bori i jedan običan smrtnik. I tako i bi. Na stranu Olimpijaca svrstao se Herakle, dok su giganti jedan za drugim padali mrtvi.

BOGOVI

DVANAESTORICA SA OLIMPA


Još od vremena kada su zagospodarili nebom i zemljom, podelili su medju sobom, po Zevsovoj želji, vlast, ugled i dostojanstvo. Njih dom se nalazio na Olimpu, najvišoj planini Grčke, mada su često silazili medju ljude, kako bi im pomagali ili ih kaznili, upravljali njihovim sudbinama , i šta više, mešajući se sa njima, imali potomstvo. Deca rodjena iz mešovite veze nekog od bogova i ljudi bila su polubogovi i raspolagala su izuzetnim sposobnostima.
Bogovi su se hranili ambrozijom, i pili nektar, piće koje je isključivo bilo namenjeno bogovima. Prihvatali su, medjutim, sve žrtvovane, pečene životinje koje su ljudi za njih spremali, kao i plodove zemlje. Uvek su se držali svojih obećanja, a pogotovu onih koje su bile date pod zakletvom. Najsvetija zakletva im je bila nad vodom iz Stiga. Kada bi se neko od bogova zakleo nad vodom iz Stiga sa tog svetog izvora, tu zakletvu nizašta na svetu ne bi pogazio. Bogovi sa Olimpa su bili skoro svemoćni, uzimajući u obzir činjenicu da je moć svakoga od


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:24 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Istorija i mitologija - rimsko pravo Dzemala 0 1,540 29-08-2010 12:59 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: