Građa i funkcija ćelijskog zida

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,087
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Građa i funkcija ćelijskog zida
UVOD

Ćelijski zid otkriven je u 17 veku u biljnoj ćeliji pre nego što je otkriveno prisustvo protoplasta (citoplazma+jedro) i od tada postaje predmet izučavanja mnogih istraživača.
Za razliku od životinjskih ćelija, protoplast biljnih ćelija opkoljen je čvrstim omotačem, ćelijskim zidom, koji određuje veličinu, oblik i stabilnost ćelije. U biljnom svetu bez ćelijskog zida su bičari, polne ćelije i zoospore algi i gljiva, njihov protoplast obavijen je nežnom, tankom, elastičnom plazmalemom.

Svi stariji dijelovi stabla i korjena, kao i listovi, na spoljašnjoj strani epiderma, odnosno periderma, luče slojeve kutina i drugih materija, koji mogu biti različite debljine. Kutikula se obično sastoji od tri sloja, u kojima su kutin i vosak zastupljeni u različitim proporcijama. Na površini je sloj epikutikularnog voska, srednji sloj sadrži kutin i vosak, a unutrašnji osim toga sadrži i polisaharide zida. Kutin se sastoji od različitih hidroksi – masnih kiselina, koje su vezane estarskim vezama. Vosak je kompleksnog sastava i sadrži takođe estre masnih kiselina, alkohole i slična jedinjenja. Periderm korjena i drugih podzemnih organa izlučuje suberin, koji je građen slično kutinu, mada su njegovi sastavni elementi donekle različiti. Propustljivost ćelijskih zidova koji su na ovaj način zaštićeni je veoma smanjen ili sasvim ukinut.

SADRŽAJ

UVOD 3
1.1 Formiranje i rast ćelijskog zida 6
2 Osnovna struktura ćelijskog zida drvenastih biljaka 9
2.1 Mikrofibrilarna organizacija 9
2.2 Agregati mikrofibrila 9
3 Primarni ćelijski zid 10
3.1 Sekundarni ćelijski zid 14
3.2 Hemijski sastav sekundarnog ćelijskog zida 17
3.3 Osobine ćelijskog zida u vezi sa strukturom 19
4 Rezultati morfoloških istraživanja 19
4.1 Rezultati fizičko-hemijskih istraživanja 21
ZAKLJUČAK 22
LITERATURA 23


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:35 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: