Goli otok

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,089
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Goli otok
UVOD

Širem partijskom članstvu, a narodnim masama pogotovo u našoj zemlji, nije uopšte bilo poznato - da ima izvesnih nesuglasica i nesporazuma - o osnovnim pitanjima partijskoga rada i državne politike, između rukovodstva KPJ i rukovod¬stva SKP pa je objava Rezolucije Kominforma od juna 1948. godine u Bukureštu: o stanju u Komunističkoj partiji Jugoslavije, delovala »kao grom iz vedra neba«. Tada se nikako nije moglo naslutiti sa kakvom će se žestinom reagovati od strane naše partijske vrhuške na kritiku upućenu od strane rukovodstva SKP a još manje kako će se iz toga teške i dale¬kosežne posledice izroditi za našu zemlju. Radi razjašnjenja svega toga, potrebno je učiniti par napomena o predistoriji navedenog sukoba a i formiranja Golog otoka.

Poznato je daje odmah u posleratnim godinama došlo do zategnutog odno¬sa među članicama nekadašnje u ratu oformljene i efikasne Antihitlerovske koalici¬je, stoje moglo samo da slabi jačanje socijalističkih snaga u svetu, koje su iz rata po¬bedonosno nastupale u budućnost. Tokom nastupajućih, posleratnih događaja, među državama a po¬sebno među komunističkim partijama sveta nametalo se kao nužno formiranje bar jednog konsultativnog tela, radi razmjene iskustava između partija i radi koor¬dinacije njihove delatnosti, na osnovu uzajamne saglasnosti. Na ovakav način, oformljenje Informbiro, koji nije mogao donositi odluke, ali je imao savetodavni karakter, u čemu mu je i bila osnovna razlika od nekadašnje Kominterne.

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Goli otok 4
1.1 Položaj Golog otoka 4
1.2 Prva hapšenja i deportovanje na Goli otok 6
1.3 Mere prevaspitavanja kažnjenika 8
1.4 Logor u logoru – Petrova rupa 12
1.5 Golootočka statistika 14
2 Posledice Golog otoka 16
ZAKLJUČAK 20
LITERATURA 21
PRILOZI 22


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:55 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: