Godišnja doba

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Godišnja doba
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Posledica rotacije je smena dana i noći. Kako se Zemlja u toku 24 časa jednom okrene oko svoje ose, to se tačke na njenoj površini jednom nalaze na osvetljenoj a drugi put na neosvetljenoj strani.
Kada je u mestima koja se nalaze na istom meridijanu podne, na suprotnoj strani Zemlje je ponoć, duž meridijana koji sa prethodnim zatvara krug. Na dan 22. juna položaj Zemlje je takav da Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na severni povratnik.
Svaka paralela na severnoj polulopti većim svojim delom je osvetljena, dok su paralele od severnog stožernika do severnog pola potpuno osvetljene. Dakle, na njima neprekidno traje dan.
Na severnoj polulopti je tada dugodnevica: dan je najduži a noć najkraća. Na južnoj polulopti je obrnuto: dan je najkraći a noć najduža. Od južnog stožernika do južnog pola Sunce uopšte ne izlazi. Dakle, tamo je neprekidna noć.
Posle 22. juna Zemlja zauzima takav položaj da Sunce počinje prividno da se vraća prema jugu. Dani na severnoj polulopti postepeno kraćaju, ali su duži od noći. Sunce je u zenitu iznad ekvatora 23. septembra. Toga dana krug osvetljenja prelazi preko oba pola, polovi sve paralele, pa su na celoj Zemlji dan i noć jednaki. To je jesenja ravnodnevica.
Posle 23. septembra Sunčevi zraci sve vise osvetljavaju južnu poluloptu. Na severnoj polulopti dani i dalje kraćaju a noći rastu, a na južnoj je obratno: dani rastu, a noći su sve kraće. Dvadeset drugog decembra Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom na južni povratnik. Na južnoj polulopti je dugodnevica a na severnoj kratkodnevica. Od južnog stožernika do južnog pola Sunce uopšte ne zalazi, dok od severnog stožernika do severnog pola vlada noć.
Posle 22. decembra Sunce počinje prividno da se vraća prema ekvatoru. Zbog toga se uporednici koji leže na 23° i 27' severno i južno od ekvatora nazivaju povratnicima. Sunce je u zenitu iznad ekvatora 21. marta kada su na celoj zemlji dan i noć pod jednaki, traju po 12 časova. Tada je prolećna ravnodnevica. Na ekvatoru su dan i noć uvek jednaki.
Prema severu i jugu razlika u dužini trajanja dana i noći u toku godine je sve veća. Od severnog stožernika do severnog pola i od južnog stožernika do južnog pola, dani i noći se ne smenjuju u toku 24 časa, već traju po vise dana, nedelja ili meseci. Na samim polovima dan i noć traju po 6 meseci. Na severnom polu dan traje neprekidno od 21. marta do 23. septembra.
Za celo ovo vreme Severni pol je neprekidno izložen Sunčevim zracima. Ali, već od 24. septembra položaj Zemlje prema Suncu je takav da krug osvetljenja ne zahvata Severni pol. On ostaje u senci i na njemu počinje polarna noć koja neprekidno traje sve do 21. marta. Na dužinu trajanja dana veliki značaj ima refrakcija - prelamanje svetlosti.
Poznato je da po zalasku Sunca ne nastupa odmah noć a dan se pojavi pre Sunčeva izlaska. Ovim je dužina dana znatno povećana, naročito u višim geografskim širinama gde je Sunčeva putanja blago nagnuta prema horizontu. To dolazi otuda što Sunce pre izlaska i posle zalaska obasjava vise slojeve atmosfere. Do refrakcije dolazi kad Sunčevi zraci iz međuplanetarnog prostora ulaze u gušću sredinu - Zemljinu atmosferu. Drugim rečima, kada Sunce zade za horizont, mi ga usled refrakcije još 2 do 3 minuta vidimo iznad horizonta. Ovo se dešava ne samo pri zalasku već i pri izlasku Sunca, odnosno pri izlasku mi Sunce ranije vidimo nego što ono izade iznad horizonta.
Kao posledice navedenog imamo: nejednaku dužina trajanja dana i noći u jednom mestu u toku godine i u raznim mestima na Zemlji u jednom trenutku, smenu godišnjih doba i podela Zemlje na toplotne pojaseve.
Predmet ovog rada biće jedna od navedenih posledica. Reč je o godišnjim dobima. Osnovni cilj rada jeste da prikaže i objasni svako od godišnjih doba odnosno: proleće, leto, jesen i zimu.


S A D R Ž A J

UVOD
1 Godišnja doba 4
ZAKLJUČAK 9
LITERATURA 10


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:12 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kako uspeti u doba globalizacije Vesnica 0 2,228 10-05-2010 12:26 AM
zadnja poruka: Vesnica
  Kako uspjeti u doba globalizacije Vesnica 0 2,269 07-05-2010 06:57 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Kako uspjeti u doba globalizacije Vesnica 0 2,074 06-05-2010 03:42 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: