Forfeting

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Forfeting
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


POJAM FORFETING

Forfeting je kupovina trgovinskog duga, odnosno potraživanja, uz popust i bez prava na regres, pri čemu se dug, odnosno potraživanje potvrđuju različitim prenosivim instrumentima (vučena menica, vlastita menica, akreditiv sa odloženim plaćanjem i sl.) koje uvoznik daje izvozniku.

Forfeting su takvi komisioni bankarski poslovi koji se realizuju kupovinom izvoznog potraživanja

Karakteristike forfetinga:

• Forfetiranje je oblik finansiranja izvoznih kredita, koji se realizuju prodajom izvoznog potraživanja banci ili specijalizovanoj instituciji, uz dobitak fiksnog iznosa, a na osnovu prezentiranja dokumenata kojima uvoznik garantuje otplatu duga.
• Izvoznik koji je prodao robu stranom kupcu na kredit, stiče gotovinu, uz određeno umanjenje.
• Ovaj je posao sličan eskontu menica kod komercijalnih banaka, njega karakterišu: duži rokovi otplate i do 7 godina i prenos celokupnog rizika dužnikove obaveze na forfetera, odnosno banku ili drugu instituciju, koja postaje novi poverilac.
• Forfeter mora pažljivo da oceni kreditnu sposobnost uvoznika, a za svoje obezbeđenje uobičajeno je da zahteva i garanciju prvoklasne banke, sto povlači troškove bankarske provizije.
• Pošto se forfetiranje najčešće ugovara pre zaključenja izvoznog posla, to se trošak forfetiranja uključuje u prodajnu cenu izvezene robe
• Operaciju forfetinga plaća uvoznik ili najčešće krajnji potrošač.
• Ovako čak i nelikvidne organizacije mogu da izvoze na kredit, jer se ne ispituje njihova kreditna sposobnost, već bonitet vrednosnih papira uvoznika.
• Na osnovu forfeting operacija formirano je tzv. sekundarno tržište HOV, na koje forfeteri iznose otkupljene menice, akceptirane od strane uvoznika radi dalje preprodaje.
• Najveći deo forfeting operacija se obavlja u Londonu, gde u ovom poslu operiše oko 300 banaka od kojih su mnoge osnovale i svoje specijalizovane „Co.“ za forfeting.
• Faktoring predstavlja prenos, tj. cesiju izvoznikovih potraživanja na „Co.“ koje avansiraju sredstva (čak i do 90% vrednosti izvoza) prilikom izvoza robe relativno manje vrednosti ili pojedinih isporuka. Na taj način se izvoznik kratkoročno kreditira, a preostali iznos daje mu se na raspolaganje kada kupac primi robu, uz odbitak kamate i provizije.

ISTORIJAT FORFETINGA

Forfeting u svetu je nastao 50-ih godina prošlog veka kao oblik finansiranja između kupaca u Istočnom bloku i prodavaca u Zapadnom. Danas se korist za finansiranje trgovine sa zemljama u tranziciji. U početku nedovoljno poznat, zato što su ga praktikovale banke u Švajcarskoj, poznate po diskreciji, koje nisu objavljivale podatke o tehnici i prometu, danas se uveliko koristi. Procena je da se tri odsto svetskog obima trgovine finansira forfetingom.

Godine 1999. je osnovano udruženje forfeting kompanija i banaka koje se bave forfetingom – „International Forfeting Asotiation“ (IFA), koje ima 140 članova iz celog sveta. A forfeting u Srbiji, osim u nekoliko marginalnih transakcija je skoro nezastupljen. Zakonom o deviznom poslovanju i pratećim uredbama koje se odnose na prenos potraživanja i dugovanja nastalih po spoljnotrgovinskim poslovima rezidenata, posao forfetinga je pravno moguć. Radi poboljšanja i efikasnosti upotrebe ovog instrumenta postojeće propise je moguće dalje poboljšati...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:46 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: