Finansiranje preduzeća kratkoročnim i dugoročnim kreditima

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Finansiranje preduzeća kratkoročnim i dugoročnim kreditima
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Finansiranje predstavlja dinamički proces koji obuhvata: a) pribavljanje novca, b) ulaganje novca, c) vraćanje novca i d) usklađivanje izvora finansiranja sa ulaganjima.

a)Pribavljanjem novca za tekuće i razvojne potrebe preduzeća uspostavljaju se finansijski odnosi sa unutrašnjim i spoljašnjim izvorima finansiranja. Pribavljanje novca je osnovna komponenta finansiranja, zbog čega pojedini autori pod finansiranjem podrazumevaju samo pribavljanje novca. Međutim, po našem mišljenju, proces finansiranja se ne završava pribavljanjem novca, već se ona nastavlja drugim fazama finansiranja, ulaganjem i vraćanjem novca.

b)Novac se pribavlja da bi se vršilo njegovo ulaganje u materijalnu, finansijsku i drugu imovinu. Na ovaj način novac se privremeno imobilizuje, transformiše i vezuje u različite oblike osnovnih i obrtnih sredstava. Pribavljeni novac treba racionalno ulagati i koristiti ga za one potrebe koje su optimalne.

c)U fazi vraćanja novca uloženi novac se oslobađa iz kružnog toka poslovanja i ponovo se ulaže u skladu sa potrebama preduzeća.

d)U poslovanju preduzeća stalno se događaju promene u imovini i izvorima. Ove promene treba oblikovati i vršiti usklađivanje izvora finansiranja u pasivi sa ulaganjima u aktivi po obimu i roku. Ovo se dešava u okviru dinamičkog procesa usklađivanja izvora finansiranja sa ulaganjima po obimu i roku. U ovom procesu usklađuju se rokovi imobilizacije (vezivanja) novca sa rokom raspoloživosti odgovarajućih izvora. Cilj koji se ovim želi da postigne je da se ostvari usklađenost rokova izvora i ulaganja, što treba da dovede do sinhronizacije novčanih primanja i izdataka radi obezbeđenja solventnosti preduzeća.

Finansiranje je dinamički proces, a ne stanje, jer ono prožima sve faze reprodukcije, što se može shematski prikazati na sledeći način:

Da bi preduzeće moglo da započne proces reprodukcije mora se obezbediti određena količina novca. Tim novcem nabavni menadžment obezbeđuje potrebna sredstva za rad (poslovni prostor, mašine i sl.), predmete rada (sirovine i materijal), radnu snagu i td. Zatim, proizvodni menadžment organizuje proizvodnju. Na kraju, prodajni menadžment prodaje proizvedene proizvode i naplaćuje potraživanja od kupaca. Ovim se završava kružni tok procesa reprodukcije. Uloženi novac se oslobađa i koristi za finansiranje novog ciklusa reprodukcije. Ako je oslobođeni novac na kraju ciklusa veći od uloženog novca na početku ciklusa reprodukcije, preduzeće je rentabilno poslovalo.
U kružnom toku reprodukcije novac se transformiše u razne nenovčane oblike imovine koji se mogu tretirati kao potencijalni novac, jer svi oblici imovine predstavljaju novčani potencijal preduzeća bez obzira na to koliko su udaljeni od novčanog oblika imovine pošto se mogu, uz određene rizike, pretvoriti u novčani oblik. Slikovito rečeno, proces kružnog kretanja novca se može zamisliti kao reka ponornica koju čine novčani tokovi (cash flonjs). Oni poniru, transformišući se u razne nenovčane oblike imovine u fazama nabavke, proizvodnje i prodaje, da bi na kraju puta izronila još veća “bujica” novca, ako je preduzeće dobro poslovalo.

Finansiranje preduzeća kratkoročnim kreditom

Neosigurano kratkoročno finansiranje

Karakteristika ovog oblika finansiranja je da je poverilac kreditor i da nema osiguranja vraćanja duga putem jemstva ili druge garancije. U ove oblike finansiranja spadaju: 1) finansiranje trgovačkim kreditom, 2) finansiranje vremenskim razgraničenjima i 3) finansiranje kratkoročnim kreditima sa tržišta novca.

Finansiranje dobavljačkim kreditom

Dobavljački kredit kupac koristi kao kratkoročni izvor finansiranja u periodu od dana nastanka obaveze (fakturisanja) do dana konačnog roka plaćanja. Uobičajeno je da dobavljač kupcu za isporučenu robu ili izvršenu uslugu odobri neki kraći vremenski period u kome će platiti robu ili naknadu za izvršenu uslugu. Najčešće ti rokovi iznose 10, 15, 30, 60 ili 90 dana. U tom periodu kupac koristi sredstva dobavljača, odnosno koristi obavezu prema dobavljaču kao kratkoročni izvor finansiranja. Ovaj kredit se može nazvati i trgovačkim ili komercijalnim kreditom, pošto on predstavlja uzimanje robe na kredit koji kupac mora vratiti u određenom roku. Time ovaj kredit predstavlja kratkoročni robni kredit koji dobavljač odobrava kupcu za kupljenu robu ili za izvršene usluge.

Dobavljački kredit je vrlo raširen oblik kratkoročnog finansiranja, što je posledica razvijenosti kupoprodajnih odnosa između kupaca i dobavljača. Dobavljači su fleksibilniji od banaka prilikom odobravanja kratkoročnih kredita.

Kreditne uslove kod ovog kredita određuje dobavljač. Uslovi plaćanja se razlikuju s obzirom na to da li se radi o plaćanju sa ponuđenim kasa-skontom ili bez ponuđenog kasa-skonta. Kada dobavljač kupcu ne odobrava kasa-skonto, kupac ima interes da obavezu plati poslednjeg dana kreditnog perioda. Tada kupac u celom tom periodu zadržava novac i koristi ga za druge potrebe, čime kupac koristi kratkoročni beskamatni kredit. Međutim, dobavljač može kupcu odobriti kasa-skonto ako obavezu plati pre dospeća, čime stimuliše


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05-05-2010 11:06 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Performanse preduzeca Vesnica 0 3,554 13-05-2010 01:52 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Unutrasnje finansiranje preduzeca Vesnica 0 2,282 13-05-2010 01:31 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Sredstva poslovanja preduzeca Vesnica 0 2,762 12-05-2010 09:59 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Strategija razvoja preduzeca Vesnica 0 3,337 12-05-2010 09:55 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Dinamicka analiza preduzeca Vesnica 0 2,398 12-05-2010 08:47 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: