Finansijska tržišta - vrste i poslovi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Finansijska tržišta - vrste i poslovi
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

Cilj ovog rada je da vam približi sam pojam finansijskog tržišta, njegove vrste, poslove koji se obavljaju na tržištu, tržišne segmente finasiskog tržišta, kao i značaj finansijskih tržišta.
Vidjeće te da je finansijsko tržište organizovan prostor s elementima potrebnim za njegovo funkcionisanje (vrijeme, pravila i uzanse kupoprodaje) na kome se susreću ponuda i tražnja finansijskih sredstava, kao što su efektivni domaći i strani novac, hartije od vrijednosti, potraživanja, dispozicije itd.
Finansijsko tržište se može podijeliti na novčano tržište, deviziono ili internacionalno tržište i tržište kapitala.
Poslovi na finansijskom tržištu mogu biti promptni (kada se realizacija vrši odmah ili najkasnije u roku od dva dana), terminski (sa utvrđenim rokom), poslovi sa žiralnim novcem i hartijama od vrijednosti.
Finansijsko tržište se može dekomponovati na novčano tržište i tržište kapitala. Novčno tržište se dijeli na: kreditno trište, eskontno tržište, lombardno tržište, tržište kratkoročnih hartija od vrijednosti i tržište žiralnog novca. A tržište kapitala na: investiciono tržište, hipotekarno tržište i tržište dugoročnih hartija od vrijednosti.

FINANSIJSKA TRŽIŠTA - POJAM I VRSTE

Pod tržištem se podrazumijeva mjesto na kome se sučeljavaju ponuda i tražnja za robama, uslugama i novčanim sredstvima. Danas postoje produktno od robno tržište, tržište usluga i finansijsko tržište. Finasijsko tržište je organizovano mjesto i prostor na kome se traže i nude finansijsko-novčana sredstva i na kome se u zavisnosti od ponude i tražnje formira cijena tih sredstava. Zadovoljava tražnju privrednih subjekata za novčanim sredstvima i omogućava vlasnicima novčanih sredstava da ostvare prihod na svoju imovinu. Finansijsko tržište se može definisati i kao skup svih finansijskih transakcija u oblasti nacionalne ekonomije kojima dolazi do uspostavljanja i realizacije društveno proizvodnih odnosa iz kupoprodajnih finansijskih dokumenata. Značaj koji finansijsko tržište ima za nacionalnu ekonomiju ogleda se od omogućavanja nesmetanog odvijanja procesa proizvodnje i prometa, optimizacije nivoa novčane mase, likvidnosti nacionalne ekonomije, alokacije novca, ostvarenja profitabilnosti pa sve do ostvarenja proširene reprodukcije u oblasti proizvodnje i prometa i sigurnosti za plasirani kapital.

Cijena finansijskih sredstava formira se pod odlučujućim uticajem ponude i tražnje, a izražava se u vidu kamatne stope, koja je opet različita za svaki od segmenata finansijskog tržišta. Globalno gledajući ona je uvijek manja kod kratkoročno odobrenih novčanih sredstava sa rokom dospijeća do jedne godine kao i onda kada se radi o uspješnim i bonitetnim debitorima. Kod dugoročnih aranžmana kamatna stopa je veća čime se kompenzira niža likvidnost kao i veći rizik, a isto je i kad se radi o manje kreditno sposobnim korisnicima.

Finansijska tržišta se mogu sagledavati sa šireg i užeg aspekta. U širem smislu finansijska tržišta postoje svuda gdje se obavljaju finansijske transakcije. U užem smislu, finansijska tržišta su mjesta na kojima se trguje finansijskim instrumentima.

Finansijska tržišta su mjesta ili prostor gdje privredni subjekti dolaze do sredstava neophodnih za svoje poslovanje. Polazeći od predmeta trgovanja, finansijska tržišta su specifična tržišta u odnosu na druge vrste tržišta. Na njima se trguje specifičnom robom: novcem, kapitalom, hartijama od vrijednosti i devizama. Trgovina se vrši na specifičan način i u specifičnim uslovima.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
25-05-2010 10:32 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Menadžment poslovi u istraživanju tržišta (prikupljanje podataka) derrick 0 1,115 26-02-2014 12:14 AM
zadnja poruka: derrick
  Vrste i uloga strategijskih i operativnih performansi u savremenom preduzeću derrick 0 889 24-02-2014 03:58 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovi uvoza i izvoza robe u zakup - hr Dzemala 0 2,262 14-08-2011 10:15 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Benchmarking, pojam, vrste, tipovi i potreba i proces uvodjenja benchmark - Uslužni m Dzemala 0 2,622 17-04-2011 03:47 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Bankaraski poslovi - Finansijski menadžment Dzemala 0 1,172 17-04-2011 03:43 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: