Financiranje poslovanja poduzeća

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Financiranje poslovanja poduzeća
Sadržaj
POPIS ILISTRACIJA 4
UVOD 5
1 FINANCIRANJE POSLOVANJA PODUZEĆA 6
2 FINANCIRANJE PODUZEĆA IZ KRATKOROČNIH IZVORA 7
2.1 Neosiguran kratkoročno financiranje 7
2.1.1 Finansiranje dobavljačkim kreditom 7
2.2 Financiranje kratkoročnim kreditima s tržišta novca 8
2.2.1 Financiranje emisijom komercijalnih zapisa 8
2.3 Financiranje neosiguranim bankarskim kreditima 8
2.4 Troškovi kratkoročnog financiranja 9
3 Financiranje iz srednjoročnih izvora 9
3.1 Srednjoročni krediti 10
3.1.1 Srednjoročni bankarski krediti 10
3.1.2 Revolving krediti 10
3.1.3 Krediti osiguravajućih društava 10
3.1.4 Financiranje Iznajmljivanjem 11
3.2 Franchising 11
4 FINANCIRANJE PODUZEĆA IZ DUGOROČNIH IZVORA 12
4.1 Pojam, prednosti i nedostaci financiranja dugoročnim kreditima 12
4.1.1 Financiranje kreditiranjem ima određene prednosti i nedostatke. 12
5 FINANCIRANJE I VREDNOVANJE FINANCIRANJA 15
ZAKLJUČAK 16
LITERATURA 17
UVOD

Poslovanje novcem i ostalom imovinom poduzeća naziva se financijsko poslovanje poduzeća, mikrofinancije, financijski menadžment, poslovne financije poduzeća ili samo financije poduzeća.

Financije poduzeća su znanstvena disciplina koja proučava zakonitosti te pravila i načela poslovanja poduzeća novčanim sredstvima. Pod novčanim sredstvima poduzeća podrazumijevamo novac u originalnom obliku, koji je uložen u imovinu poduzeća i druge gospodarske subjekte ili financijske institucije. Zato se u financijskom poslovanju poduzeća rabe razne metode i sredstva.

U financijskom poslovanju poduzeće donosi tri važne odluke: (1) odluku o ulaganju, (2) odluku o financiranju, i (3) odluku o dividendi. Svaka se odluka uvijek usklađuje s ciljevima poduzeća, interesima njegovih vlasnika i menadžerima. Jedan je od značajnijih menadžera poduzeća financijski menadžer. Od njega se očekuje da stručno priprema i samostalno u okviru dobivenih ovlaštenja donosi operativne i strateške financijske odluke o investiranju, financiranju i dividendama. Sve tri odluke nisu jednakog značenja za ostvarivanje ciljeva poduzeća i zato se traži najbolja moguća (optimalna) kombinacija tih triju odluka. Prva i najvažnija odluka je odluka o ulaganju, koja prethodi ostalim dvjema. Ako se radi o početnoj “start up” fazi malog poduzeća, vlasnik kao poduzetnik donosi odluku o osnivanju poduzeća u koje mora uložiti početni kapital, a zatim slijedi odluka o financiranju. Poduzetnik se pita kako pribaviti potrebna sredstva za financiranje, odnosno kako realizirati odluku o investiranju. Nakon odgovora na ta pitanja, slijedi traženje odgovora na pitanja iz kojih izvora, kako, kojom dinamikom i uz koje efekte financirati ulaganje.

1 FINANCIRANJE POSLOVANJA PODUZEĆA

Finansiranje je dinamički proces, a ne stanje, jer ono prožima sve faze reprodukcije, što se može shematski prikazati na sledeći način:


[Slika: 61986854.jpg]
Slika 1 Kružni tok sredstava u proizvodnji

Da bi poduzeće moglo započne proces reprodukcije mora se osigurati određena količina novca. Tim novcem nabavne menadžment osigurava potrebna sredstva za rad (poslovni prostor, strojevi i sl..), Predmete rada (sirovine i materijal), radnu snagu i td. Zatim, proizvodni menadžment organizira proizvodnju. Na kraju, prodajni menadžment prodaje proizvedene proizvode i naplaćuje potraživanja od kupaca. Ovim se završava kružni tok procesa reprodukcije. Uloženi novac se oslobađa i koristi za financiranje novog ciklusa reprodukcije. Ako je oslobođeni novac na kraju ciklusa veći od uloženog novca na početku ciklusa reprodukcije, poduzeće je rentabilno poslovalo.

U kružnom toku reprodukcije novac se transformira u razne nenovčane oblike imovine koji se mogu tretirati kao potencijalni novac, jer svi oblici imovine predstavljaju novčani potencijal poduzeća bez obzira koliko su udaljeni od novčanog oblika imovine pošto se mogu, uz određene rizike, pretvoriti u novčani oblik. Slikovito rečeno, proces kružnog kretanja novca se može zamisliti kao rijeka ponornica koju čine novčani tokovi (cash flonjs). Oni poniru, transformirajući se u razne nenovčane oblike imovine u fazama nabave, proizvodnje i prodaje, da bi na kraju puta izronila još veća "bujica" novca, ako je poduzeće dobro poslovalo.

2 FINANCIRANJE PODUZEĆA IZ KRATKOROČNIH IZVORA

2.1 Neosiguran kratkoročno financiranje


Karakteristika ovog oblika financiranja je da je vjerovnik kreditor i da nema osiguranja vraćanja duga putem jamstva ili druge garancije. U ove oblike financiranja spadaju: 1) financiranje trgovačkim kreditom ,2) financiranje vremenskim razgraničenjima i 3) financiranje kratkoročnim kreditima s tržišta novca.

2.1.1 Finansiranje dobavljačkim kreditom

Dobavljački kredit kupac koristi kao kratkoročni izvor financiranja u razdoblju od dana nastanka obveze (fakturiranja) do dana konačnog roka plaćanja. Uobičajeno je da dobavljač kupcu za isporučenu robu ili izvršenu uslugu odobri neki kraći vremenski period u kome će platiti robu ili naknadu za izvršenu uslugu. Najčešće ti rokovi iznose 10, 15, 30, 60 ili 90 dana. U tom periodu kupac koristi sredstva dobavljača, odnosno koristi obvezu prema dobavljaču kao kratkoročni izvor financiranja. Ovaj kredit se može nazvati i trgovačkim ili komercijalnim kreditom, pošto on predstavlja uzimanje robe na kredit koji kupac mora vratiti u određenom roku. Time ovaj kredit predstavlja kratkoročni robni kredit koji dobavljač odobrava kupcu za kupljenu robu ili izvršene usluge.

Dobavljački kredit je vrlo raširen oblik kratkoročnog financiranja, što je posljedica razvijenosti kupoprodajnih odnosa između kupaca i dobavljača. Dobavljači su fleksibilniji od banaka prilikom odobravanja kratkoročnih kredita.

Kreditne uvjete kod ovog kredita određuje dobavljač. Uvjeti plaćanja razlikuju s obzirom na to da li se radi o plaćanju sa ponuđenim kasa-skonta ili bez ponuđenog kasa-skonta. Kada dobavljač kupcu ne odobrava kasa-skonto, kupac ima interes da obvezu platiti posljednjeg dana kreditnog razdoblja. Tada kupac u cijelom tom periodu zadržava novac i koristi ga za druge potrebe, čime kupac koristi kratkoročni beskamatni kredit. Međutim, dobavljač može kupcu odobriti kasa-skonto ako obvezu platiti prije dospijeća, čime stimulira kupca pošto kasa-skonto za kupca predstavlja smanjenje nabavne cijene robe. Uobičajeno je da se kasa-skonto kreće u rasponu od 1 do 5 posto.2.2 Financiranje kratkoročnim kreditima s tržišta novca

2.2.1 Financiranje emisijom komercijalnih zapisa

Komercijalni zapis je neosigurana utuživa vrijednosnica s rokom dospijeća do godinu dana. Emitent (izdavatelj) komercijalnog zapisa se obvezuje da će kupcu (vlasniku) komercijalnog zapisa platiti iznos naznačen na komercijalnom zapisu uvećan za ugovorenu kamatu na dan dospijeća. Komercijalne zapise najčešće emitiraju velika poduzeća s dobrim boniteta radi pribavljanja kratkoročnih izvora financiranja. Njihovom prodajom poduzeća posuđuju kratkoročna sredstva na tržištu novca od fizičkih i pravnih osoba.

Komercijalni zapisi najčešće se prodaju preko financijskih posrednika koji uz određenu proviziju vrše njihovu prodaju raznim investitorima. Međutim, emitenti mogu i bez posrednika vršiti prodaju komercijalnih zapisa izravno investitorima.

U kojoj mjeri će emitent prodati komercijalne zapise, ovisi od nekoliko faktora. Jedan od faktora je kamatna stopa koju nosi komercijalni zapis. Ova kamatna stopa mora biti veća od kamatne stope na štedne uloge oročene do godinu dana. Ukoliko kupcu komercijalni zapis ne donosi prihod po ovakvoj kamatnoj stopi, on neće biti motiviran da ga kupi već će svoja sredstva oročiti kod banke. Osim toga, emitenti mogu svoju robu prodavati uz popust ako se ona plaća komercijalnim zapisima. Na ovaj način emitenti povećavaju motiviranost potencijalnih kupaca, ali i sami imaju dodatnu korist. Pored toga što emisijom komercijalnih zapisa dolaze do kratkoročnih novčanih sredstava, emitenti vrše povećanu prodaju svoje robe i smanjuju zalihe.

U cilju smanjenja rizika kod ulaganja u komercijalne zapise emitenti mogu osigurati da isplatu glavnice i kamate po komercijalnim zapisima jamči banka.

Komercijalni zapis je, po pravilu, jeftiniji izvor kratkoročnog financiranja od kratkoročnog kredita banaka.

Pri emisiji komercijalih zapisa nastaju određeni troškovi, koje čine: 1) trošak izrade elaborata o opravdanosti emisije ,2) trošak tiskanja i distribucije zapisa i 3) kamatni trošak,
PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:31 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ekonomski parametri kvaliteta poslovanja GSP derrick 0 1,725 26-02-2014 12:32 AM
zadnja poruka: derrick
  Klasične organizacione strukture poduzeća - hr derrick 0 1,379 26-02-2014 12:22 AM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje znanjem kao nova platforma poslovanja derrick 0 1,382 18-01-2013 02:12 PM
zadnja poruka: derrick
  Funkcije managementa na primjeru poduzeća Kamen Sirač Dzemala 0 2,146 12-04-2011 09:59 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Revizija poslovanja javnog sektora u kontekstu državne revizije Dzemala 0 2,536 21-02-2011 12:38 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: