Feminizam

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Feminizam
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije, sociologije, psihologije ,filozofije , ekologije, fizike, geografije, Istorije i hemije.


Možda se može reći da je sve počelo donošenjem pravila koje je vjerovatno do tada bilo nepisano. A to pravilo je donešeno u Srednjem vijeku u Engleskoj, ali i u Francuskoj. Postavio ga je Oracian u svom Decretumu, velikom udžbeniku crkvenog prava - pravila da muž može umjereno kazniti ženu, jer ona pripada njegovu kučanstvu.
Počela su se umanjivati prava, kako na zakonskom i ekonskom, tako i na erotskom području.
Također se smatralo da se određena doza feminizma provleči i kroz Bibliju što je ipak uspješno opovrgnuto te se vidi da je stav Biblije prema ženama pozitivan i oslobađajući.
Uspješno su stvorene i “Biblije za žene” koje su navodile svoje argumente koje ponavljaju i suvremene feminističke teologije. U pogledu na feminizam bitno značenje ima i sociologija porodice koja smatra da u tome dijelu žene dolaze na svoje, jer one i jesu porodica. Žena kao majka mora biti potpuno odana, ne samo svojoj djeci veći i samoj svojoj ulozi.
Nezamjenjivost ženine reproduktivne uloge nametnuta joj je društveno historijskom izgradnjom spolova i skupom njenih prirodnih i izvornih dužnosti.
Osnovani su i “Ženski studiji” koji su intelektualna motivacija žena da odgovore na pitanja neravnopravnosti žena. Nastali su pod utjecajem pokreta za oslobađanje žena, kao intelektualni dio njegova napora.
Ženska perspektiva u sociologiji je rezultat nove ženske samosvijesti, znak da je podređeni, biologizirani spol progovorio.
Dijalektika odnosa ženskog pokreta i sociologije veoma je zanimljiva. Ženski pokret nije rano doveo u pitanje određene pojmove i interpretaciju problema suvremenog društva več je doveo u pitanje duhovnu kategoriju discipline u kojoj je tako dugo kategorija spola ostala zanemarena i nerazvijena sociološka disciplina. Ženski pokret je u sociologiju uveo svijest o seksualnoj neravnopravnosti te se time i proširilo kritičko djelovanje. On nije ostao dijelić problema već je postao jedno nezaobilazno pitanje....


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:54 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Feminizam i prava žena Dzemala 0 2,480 17-06-2010 06:53 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Feminizam - sociologija Dzemala 0 2,543 17-06-2010 06:52 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: