Feminizam i prava žena

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Feminizam i prava žena
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije, sociologije, psihologije ,filozofije , ekologije, fizike, geografije, Istorije i hemije.


Da li u današnjem svetu ima mesta za feminizam? Da li danas, kada su osvojene mnoge slobode, kada ima osnova za govor o sve većoj ravnopravnosti muškaraca i žena, kada se žene sve češće i sve raznovrsnije pojavljuju u mnogim sferama javnog života, ima smisla govoriti o feminizmu? Mnoge mlade žene koje uživaju stečena prava i slobode ne prepoznaju uticaj koji je rad prethodnih pokoljenja žena imao na njihove živote, što često, nažalost, vodi izostanku solidarnosti i razumevanja onih žena koje «same nisu uspele» da nadmaše «zastarele» društvene zahteve i norme. Ako bismo pokušale da razložimo našu svakodnevicu – u kojoj se prepliću privatna i javna sfera, u kojoj radimo, glasamo, čitamo, vodimo ljubav, pratimo medije, govorimo, odlazimo na izložbe, u crkvu ili na mirovne skupove – naićićemo na stvari o kojima žene do pre samo stotinak godina nisu mogle ni da sanjaju, a koje danas predstavljaju sastavni deo naših života. Feminizam je tome umnogome doprineo, iako toga najčešće nismo nimalo svesne.

Feminizam kao pokret vezan je za period buržoaskih revolucija koje su istakle zahteve za slobodu i ravnopravnost, okupljajući široke narodne mase u borbi protiv okova preživelog feudalnog sistema.
Reč „feminizam“ ulazi u francuski jezik počev od 1837. godine. Proučavanje „položaja žena kroz vekove“ nameće implicitno problem norme, to jest određenja u odnosu na koje bi se taj položaj mogao proceniti. To određenje može biti položaj žena u prethodnoj epohi, nekoj društvenoj klasi ili određenom društvu ili jednostavno položaj žena u odnosu na grupu suprotnog pola, to jest muškarce. U tom slučaju bi se na osnovu poređenja moglo reći da se položaj žena pogoršao, ili da je podređen u odnosu na položaj muškaraca...

Sadržaj :

1 UVOD 3
1.1 Položaj žena kroz istoriju 4
1.1.1 Period između dva rata 4
1.2 Period obnove feminizma 5
1.2.1 Položaj žena u zemljama istočne Evrope od 1945. godine 6
1.3 Novi feministički pokret 7
1.4 Feminizam i prava žena u Srbiji 8
2 ZAKLJUČAK 12
3 LITERATURA 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:53 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Prava i dužnosti roditelja u odnosu na ličnost deteta (vaspitanje i obrazovanje) derrick 0 1,103 09-03-2014 01:35 AM
zadnja poruka: derrick
  Prava i položaj žena u društvu - hr derrick 0 2,022 21-09-2013 11:21 AM
zadnja poruka: derrick
  Odnos religije i prava - ij Dzemala 0 2,205 10-09-2010 04:07 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Uticaj sloboda veroispovesti na ljudska prava i slobode Dzemala 0 1,548 01-09-2010 08:17 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Diskriminacija zena u drustvu Dzemala 0 1,929 01-09-2010 05:54 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: