Evropska banka za obnovu i razvoj-ebrd - ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Evropska banka za obnovu i razvoj-ebrd - ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


UVOD


U nasem radu izlozit cemo osnovne kratersitke,ciljeve i projekte Evropske banke za obnovu i razvoj kao i EBRd TAM BAS PROGRAM. Evropska banka za obnovu i razvoj (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD) osnovana je 1992. godine kako bi pomogla bivšim socijalističkim državama u njihovoj transformaciji u tržišne privrede. Evropska banka je osnovana od starne 39 drzava i dvije institucije EU i EIB. Danas Banka broji 63 članice, od čega je 29 država korisnica sredstava Banke i 2 navedene institucije. Predsjednik Banke je Jean Lemierre koji je na dužnost stupio 3. srpnja 2000. godine i time postao četvrti predsjednik Banke od njenog osnivanja. Na godišnjoj skupštini u Londonu 2004. godine je ponovno izabran za predsjednika na mandat od četiri godine. Članice Banke su europske i neeuropske države članice MMF-a, Europske zajednice i Europske investicijske banke. Utemeljena radi pomoci drzavama Istocne i Srednje Europe u prelasku na trzisna gospodarstva.Banka investiranjem u (većinom) privatna preduzeća, samostalno ili sa drugim partnerima, u 28 država Evrope i Azije podstiče: strukturne i sektorske reforme, tržišnu utakmicu, privatizaciju i poduzetništvo, jačanje finansijskih institucija i pravnih sistema, razvoj infrastrukture za podršku privatnom sektoru i usvajanje prakse snažnog upravljanja preduzećima, uključujući i svijest o zaštiti okoline. Banka je u vlasništvu 60 država, zatim, Evropske investicione banke i Evropske zajednice. Sjedište banke je u Londonu.Medju clanicama Evropske banke za obnovu i razvoj nalazi se i BIH koja je pristupila 30.marta 1996.godine Kredit EBRD daje na rok od 10 do 15 godina uz pocetak do prve otplate koji se moze pregovarati.Krditi se otplacuju u polugodisnjim ratama.
EBRd djeluje kao kreditor na komercijalnoj osnovi
EBRD TAM BAS PROGRAM EBRD TAM BAS PROGRAM je osnovan s ciljem podupiranja malih i srednjih preduzeca.


EVROPSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ- EBRD


Europska banka za obnovu i razvoj (engl. European Bank for Reconstruction and Development – EBRD, njem. Europäische Bank für Wiederaufbau und Entwicklung) je osnovana 1992. radi poticanja tranzicije zemalja Srednje i Istočne Europe prema tržišnom gospodarstvu. Svojom djelatnošću treba doprinositi gospodarskom napretku i obnovi potičući privatne i poduzetničke inicijative. Banka pomaže zemljama članicama primateljicama koje provode programe privatizacije, demonopolizacije i decentralizacije. Pomoć Banke ostvaruje se na više načina, a naročito izravnim ulaganjima u privatna ili državna poduzeća i banke ili sufinanciranjem ulaganja u poduzeća. Pored toga Banka prikuplja domaći i strani kapital i iskusni menedžment radi ulaganja u određena, prema ocjeni Banke konkurentna poduzeća.
Banka također osigurava tehničku pomoć za pripremu, financiranje i provedbu određenih investicijskih projekata ili projekata razvoja tržišta kapitala, odnosno drugih strukturnih ili sektorskih promjena koje prijelaz u tržišno gospodarstvo zahtijeva. Članice Banke su europske i neeuropske države članice MMF-a, Europske zajednice i Europske investicijske banke.
Temeljni odobreni kapital Banke je deset tisuća milijuna ecua. Osim tih sredstava, Banka obavlja svoje djelatnosti iz sredstava pokupljenih pozajmljivanjem, po osnovi otplate zajmova ili garancije i dobiti, odnosno prihoda koji proiziđu iz ulaganja kapitala u poduzeća. Uz kamatu Banka naplaćuje proviziju na odobrene zajmove i garancije. Banka obavlja svoje djelatnosti ulaganja i pozajmljivanja i dr. samo u zemljama Srednje i Istočne Europe koje odlučno idu u prijelaz prema tržišnom gospodarstvu.
Banka je organizirana kao dioničko društvo. Dioničari banke su države. Organi su Odbor guvernera, Odbor direktora i predsjednik uz jednog ili više potpredsjednika. Svaka država članica imenuje jednoga guvernera i njegova zamjenika u Odbor guvernera. Odbor guvernera odlučuje o primanju novih članova Banke, povećanju i smanjenju odobrenog temeljnog kapitala, suspenziji članstva, sklapanju sporazuma o kooperaciji s drugim međunarodnim organizacijama, izboru direktora i predsjednika Banke, odobrava opću bilancu i izvještaj o dobiti i gubicima, dopunama Sporazuma o osnivanju i dr.


Sve ostale odluke o upravljanju glavnim operacijama Banke kao što su utvrđivanje politike i donošenje odluka o zajmovima, garancijama, ulaganjima kapitala, pozajmljivanju, tehničkoj pomoći i dr. donosi Odbor direktora. Odbor direktora sastoji se od 23 člana, prema rasporedu s obzirom na zemlje iz koje dolaze, koji je posebno uređen u Sporazumu o osnivanju. Hrvatska je članica Banke od 1993.

Banka kroz investiranje u ( većinom ) privatna preduzeća, samostalno ili sa drugim partnerima, djeluje u dvadesetsedam država na području:
• Strukturnih i sektorskih reformi;
• tržišne konkurencije;
• privatizacije i preduzetništva;
• jačanja finansijskih institucija i pravnih sistema;
• razvoja infrastrukture neophodne za razvoj privatnog sektora kao i
• usvajanja prakse snažnog upravljanja u preduzećima, uključujući i svijest o zaštiti životne sredine.
Banka je u vlasništvu šezdeset država, kao i Evropske investicione banke i Evropske zajednice. EBRd djeluje kao kreditor na komercijalnoj osnovi.Kamta na kreditima EBRD-a je odredjena LIBOR-om uz marginu koja je funkcija imidza zemalaj na svjetskom trzistu.Kredit se mogao davati uz fiksnu i varijabilnu kamatau i mogu biti „pokriveni“ sa nizom hedzing instrumenata.
Kredit EBRD daje na rok od 10 do 15 godina uz pocetak do prve otplate koji se moze pregovarati.Krditi se otplacuju u polugodisnjim ratama. Kredit EBRD je osiguran hipotekom ( zemlja,zgrade i sl.).
U 1995.godini prosjecna vrijednost finansiranja projekta bila je ECU 16 miliona u privatnom sektoru i ECU 25 miliona za projekte u drzavnom sektoru.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:12 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Centralna banka Srbije derrick 0 1,719 03-02-2014 01:17 AM
zadnja poruka: derrick
  Banka pojam, vrste, funkcija derrick 0 2,398 02-06-2013 01:07 PM
zadnja poruka: derrick
  Centralna banka - nezavisnost i samostalnost derrick 0 1,413 02-06-2013 01:03 PM
zadnja poruka: derrick
  Evropska banka za obnovu i razvoj u funkciji bržeg razvoja Evrope derrick 0 1,478 02-06-2013 12:56 PM
zadnja poruka: derrick
  Е – alati, sredstvo za učenje a ne sredstvo za prenos znanja, sa primerom OŠ Knez Maja 0 1,223 31-07-2012 04:09 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: