Evolucija EU

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Evolucija EU
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz medjunarodnih odnosa.

Ideja Evropskog ujedinjenja vuče svoje korene još od vremena daleko pre Drugog svetskog rata. Ozbiljne ideje o dubljoj saradnji evropskih zemalja nastale su nakon Francusko - Pruskih ratova 1870. godine i Prvog svetskog rata 1914-1918. Vekovima razjedinjen "stari kontinent", poprište velikih svetskih sukoba i ratova bio je pogodno tle za istinske akcije i napore za evropsko ujedinjenje. Nakon Prvog svetskog rata, a po ugledu na stvaranje u uspešno funkcionisanje SAD, osnivač panevropskog pokreta, Austrijanac Richard Coudenhove- Kalergi predložio je 1923. god. obrazovanje Sjedinjenih Evropskih Država. Šest godina kasnije, 1929. godine, francuski ministar spoljnih poslova Aristide Briand zajedno sa nemačkim ministrom Gustav-om Stressman-om na zasedanju skupštine Lige naroda u Ženevi predložio je stvaranje Evropske Unije kojom se predviđa bliža saradnja evropskih država uz njihov neosporan suverenitet. Trebalo je da Evropa još jedanput bude razorena, na ivici ekonomske propasti ne samo kod pobeđenih država, već i kod pobednika, da bi ideje o ujedinjenju ponovo oživele.

U okviru brojnih zalaganja za stvaranje ujedinjene Evrope, značajan je govor tadašnjeg britanskog premijera Winstona Churchilla održanog 19. septembra 1946. godine u Cirihu, gde poziva države kontinentalne Evrope na stvaranje Ujedinjenih evropskih država. Po Churchillovom mišljenju, osnovna pretpostavka ujedinjene Evrope je bila francusko-nemačka saradnja.

Maršalov plan

Posle Drugog svetskog rata, stanje u Evropi bilo je katastrofalno, vladalo je siromastvo, jaka zima ’46/’47, razvoj komunizma u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Nemačka i Austrija bile su podeljene na zone. I dalje je postojao strah od izbijanja novog rata. Opcije koje su evropske zemlje imale, bile su da se Nemačka drži potčinjenom, da se prihvati komunizam ili da se krene ka jačim integracijama.
Državni sekretar SAD-a, George Marshall, u svom govoru jula 1947., najavio je Evropski program obnove, službeno nazvan Plan Evropske obnove. Cilj plana bila je obnova posleratne Evrope i suzbijanje uticaja komunizma posle rata, uslovljen zahtevom da se zemlje dogovore, odnosno integrišu. 16 zapadnoevropskih zemalja prihvatile su plan i osnovale Komitet za evropsku ekonomsku saradnju (OEEC).
OEEC je imala za cilj usmeravanje američke pomoći, koja je iz Marshall-ovog plana iznosila 15 mld $ i uglavnom se trošila na uvoz iz SAD-a.

Države koje su dobile pomoć iz Marshall-ovog plana
Sredstva su bila rasporedjena:
-VB 23%
-Francuska 20%
-Zapadna Nemačka 10%

Federalizam ili međudržavna saradnja

U okviru OEEC-a, dolazi do sukoba koncepcija Francuske i Velike Britanije. 16 zemalja članica podelilo se u dve grupe. Prva grupa zemalja sledilo je Francusku i podržavalo njenu ideju o federalizmu: zemlje Beneluksa, Austrija, Nemačka i Italija. Ova grupa zemalja je želela dublju integraciju. Druga grupa zemalja na čelu sa Velikom Britanijom, smatrala je da je dovoljno da se u procesu integracije zaustave na dobroj međudržavnoj saradnji: VB, Danska, Norveška, Island, Irska, Švajcarska, Švedska.

Evropska zajednica za ugalj i čelik- EZUČ

Nakon Drugog svetskog rata bila je potrebna međunarodna kontrola prekomerne proizvodnje i distribucije uglja i čelika Zapadne Nemačke. 1949. god. Evropska komisija je podnela izveštaj o prekomernoj proizvodnji čelika. Jean Monnet, francuski ekonomista, otac evropske integracije, predložio je zajedničke aktivnosti u ovoj oblasti, između Francuske i Nemačke. Plan o EZUČ predložio je francuski ministar spoljnih poslova Rober Šuman, 9. maja 1950.god.
Ugovor je potpisan 18. Aprila 1951.god. Oročen na 50.god. (istekao 23.jula 2002.god., čime je ova zajednica prestala da postoji). Neekonomski ciljevi EZUČ bili su održavanje mira i izbegavanje rata. Ekonomski motivisani ciljevi bili su vezani za proizvodnju, snadbevanje, cene i modernizaciju u okviru dve industrijske grane (ugalj i čelik)

Rimski ugovor

Uspeh EZUČ i pozitivno iskustvo carinske unije Bemeluksa (1948) ohrabrili su jaču integraciju. Juna meseca 1955g u Mesini, vođeni su pregovori o daljoj integarciji kojima je rukovodio Paul-Anri Spok (Spokov Komitet). Na ove pregovore pozvana je Velika Britanija, koja je odustala u novembru mesecu. Cilj ovih pregovora bio je da se pronađe način kako ostvariti jedinstveno tržište i pomiriti suprostavljene strane po pojedinim pitanjima: prerađivačka industrija vs. poljoprivreda između Francuske i Nemačke; stepen carinske zaštite i uloga kolonija u daljoj integraciji. Pregovori nisu obuhvatali problem atomske energije.

Ugovor o stvaranju Evropske ekonomske zajednice (EEZ) i Evropske zajednice za atomsku energiju (EURATOM) potpisan je u Rimu 25.03.1957.god. Šest članica EZUČ bile su potpisnice ovog ugovora. EEZ-om je ustanovljena carinska unija između članica potpisnica (Belgija, Italija, Luksemburg, Holandija i Nemačka). Postavljeni su kriterijumi i temelji stvaranja zajedničkog tržišta koje bi osiguralo slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala. Dogovoreno je da se vodi zajednička trgovinska, poljoprivredna i saobraćajna politika uz koordinaciju ostalih politika.

Organi EEZ
-Savet ministara
-Komisija
-Evropski parlament
-Sud pravde

EURATOM je postavio ciljeve razvoja i istraživanja nuklearne energije i njene upotrebe u civilne svrhe. Zadaci EUROATOM-a su bili rast proizvodnje atomske industrije, istraživanje i razvoj u ovoj oblasti i postavljanje standarda zaštite i snabdevanja.

Evropska zona slobodne trgovine

Nastala je kao suprotnost federalističkom uređenju EEZ-a. Evropska slobodna trgovinska asocijacija (EFTA) je osnovana 3.maja 1960. godine u Stokholmu kao alternativa Evropskih država kojima nije bilo dozvoljeno ili nisu htele da pristupe Evropskoj zajednici (današnjoj Evrpskoj uniji). Države koje su osnovale EFTU su: Velika Britanija, Danska, Švedska, Norveška, Švajcarska, Austrija i Portugalija. Finska je postala pridružena članica 1961 (1986 puna članica) i Island 1970 godine. Velika Britanija i Danska su postale članice Evropske zajednice 1973 god (zajedno sa Irskom) čime prestaje njihovo članstvo u EFTA-i. Portugalija je napustila članstvo 1986 god. Lihtenštajn je postao članica 1991 god (pre toga interese Lihtenštajna je zastupala Švajcarska). Konačno, Finska i Austrija su napustile organizaciju 1995 god kada su postale članovi Evropske unije.
Svrha EFTA-e: ukidanje međusobnih carina i kvota samo za industrijske proizvode (bez zajedničkih politika).

Šezdesete godine

• 1961 god Velika Britanija podnosi zahtev za prijem u EEZ, ali je zahtev odbijen na insistiranje Francuske (Charles de Gaulle) : zbog želje Francuske da dominira i da spreči prodor uticaja SAD.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
30-06-2010 08:13 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pravo EU Dzemala 0 1,595 02-09-2011 09:22 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Pravo EU usmeni za ocenu više Dzemala 0 1,218 02-09-2011 09:21 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Proširenje EU na balkan Dzemala 0 1,988 10-04-2011 04:35 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Organi EU u Evropskoj uniji Dzemala 0 1,554 10-04-2011 04:19 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Poljoprivredni budzget eu zekan 0 1,176 09-09-2010 02:28 PM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: