EVALUACIJA I ANALIZA TRI PODUZETNIČKE IDEJE -ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
EVALUACIJA I ANALIZA TRI PODUZETNIČKE IDEJE -ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Predmet ovog seminarskog rada jeste evaluacija i analiza tri poduzetničke ideje koje su mi se učinile zanimljivim i koje ću vam pokušati što bolje objasniti. Sprovest ću analizu izvodljivosti u svrhu određivanja da li je poslovna ideja održiva i da li se isplati ideju sprovesti u djelo.
Prije nego što se krene u izradu biznis plana, potrebno je odrediti da li je taj proizvod ili usluga ono što budući kupci žele. Ovaj rad ima za cilj prezentirati evaluaciju poduzetničke ideje u svrhu započinjanja vlastitog biznisa.
Izbor odgovarajućeg biznisa za pojedinca je po pravilu težak problem i složena odluka svakog poduzetnika. Upravo zbog toga je potrebno obaviti detaljnu analizu izvodljivosti poduzetničke ideje. Adekvatna analiza i evaluacija su ključni za kreiranje uspješnog biznis plana i osnivanja vlastitog biznisa.
Ovaj rad će pojasniti sve detalje vezane za poduzetničke ideje i dati odgovor na to da li ekonomski opravdano upustiti se u ove poslovne poduhvate i postali poduzetnik. Svaki biznis sa sobom nosi rizik ali je na poduzetniku da prepozna poslovnu priliku i uz kvalitetnu analizu pretvori svoje ideje u stvarnost.

IDENTIFICIRANJE I PREPOZNAVANJE POSLOVNE PRILIKE

Identificiranje i prepoznavanje poslovne prilike je prva faza u nastanku novog biznisa. Pojedinci do poduzetničke prilike dolaze na razne načine (promatranjem, ličnim kontaktima, posjetama, čitanjem, pračenjem trendova). Poduzetnička prilika mora biti privlačna, pravovremena, održiva i ostvarena u proizvodu ili usluzi.

Jedan od načina identificiranja ideje je posmatranje i praćenje trendova. Trendovi stvaraju prilike koje poduzetnici prate i pokušavaju iskoristiti. Jako je važno biti upoznat sa trendovima u ekonomiji, društvu, tehnološkom napretku i politici.

Ponekad prepoznavanje prilike uključuje uočavanje problema i pronalazak načina za njegovo rješavanje. Ova metoda može biti vrlo efikasna u prepoznavanju poslovne prilike kao i njenoj daljoj realizaciji.

Pristup pronalaska praznina na tržistu je također jedan od načina identificiranja i prepoznavanja poslovne prilike. Pojedinci uočavaju određenu skupinu potrošača čije potrebe nisu adekvatno zadovoljene ali ipak ne čine dovoljno veliko tržište da bi izazvalo interes trgovaca ili proizvođača. Iz ove praznine na tržištu se može roditi poslovna ideja koja bi zadovoljila uočene potrebe i pritom bila uspješna...

S A D R Ž A J


UVOD 2
1. IDENTIFICIRANJE I PREPOZNAVANJE POSLOVNE PRILIKE 3
2. ANALIZA IZVODLJIVOSTI PODUZETNIČKE IDEJE 4
2.1. IZJAVA O KONCEPTU NOVOG BIZNISA – PRVI POTENCIJALNI BIZNIS 6
2.1.1. Procjena uspješnosti poslovne ideje na kojoj se zasniva biznis koji se razmatra kao prvi potencijalni biznis 7
2.2. IZJAVA O KONCEPTU NOVOG BIZNISA – DRUGI POTENCIJALNI BIZNIS 11
2.2.1. Procjena uspješnosti poslovne ideje na kojoj se zasniva biznis koji se razmatra kao drugi potencijalni biznis 12
2.3. IZJAVA O KONCEPTU NOVOG BIZNISA – TREĆI POTENCIJALNI BIZNIS 16
2.3.1. Procjena uspješnosti poslovne ideje na kojoj se zasniva biznis koji se razmatra kao treći potencijalni biznis 17
3. ANALIZA PRIVREDNE GRANE 21
4. ANALIZA KONKURENCIJE 22
5. PRESTAVLJANJE MODELA VAŠEG BIZNISA 23
ZAKLJUČAK 24
LITERATURA 25



PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04-08-2010 11:24 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza poslovnog tržišta Srbije derrick 0 1,135 05-02-2014 11:46 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza troškova u preduzeću Mladost derrick 0 1,034 29-08-2013 02:45 PM
zadnja poruka: derrick
  Kejnsova makroekonomska analiza Maja 0 1,750 27-07-2012 04:01 PM
zadnja poruka: Maja
  Finansijska analiza VS1 0 1,768 18-02-2012 11:59 AM
zadnja poruka: VS1
  Troškovi pojam, podjela, analiza Dzemala 0 1,841 10-08-2011 05:32 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: