Troškovi pojam, podjela, analiza

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Troškovi pojam, podjela, analiza
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.
POJAM TROŠKOVA


Troškovi i trošenje predstavljaju ključne faktore ekonomske odrednice kvaliteta poslovanja svakog preduzeća.Trošenje faktora proizvodnje koje je neoprhodno za dobijanje nekog proizvoda (outputa) može se izraziti količinski i u novčanim iznosima, pa polazeći od toga razlikujemo:

1) Utroške, kao količinski izraz potrošenih faktora proizvodnje u obliku: mašinskih sati, količine repromaterijala, sati rada i drugo. Trošak se dobija kada se utrošci pomnože sa odgovarajućim cijenama. Troškovi = Utrošci x Cijena.
2) Troškove, kao cjenovni izraz potrošenih količina faktora proizvodnje.

Prema tome,troškovi se dobiju kada se utrošci pomnože s odgovarajućim cijanam, a ovo iskazivanje je neophodno radi dobijanja zajedničke mjere za sve vrste količinskih trošenja.

U praksi se često sa pojmom troškova izjednačavaju pojmovi koji po svojoj sazržini ne mogu biti sinonim pojmu troška. Dakle, pojma troška ne smije se poitovijetiti sa sljedećim pojmovima : ...

PODJELA TROŠKOVA

Zbog kompleksnosti troškovi se klasificiraju u različite grupe i vrste kako bi se lakše pratila njihova kretanja i uticaj na poslovanje preduzeća ali i na cijenu koštanja. U ekonomskoj teoriji i praksi susreće se veliki broj podjela trškova i sve one imaju svoj smisao i značaj, što može opravdati njihovo šire istaživanje. Međutim ovdje će se istaći samo skraćeni osvrt na najpoznatije grupe, kako bi lakše pratilo kasnije izlaganje.

Ekonomski u odnosu na računovdstvene troškove – ekonomisti često razmišljaju različito od računovođa, koji obično izvještavaju vanjske korisnike o poslovanju preduzeća o prošlom periodu. Računovodstveni trošak može uključivati stavke koji ekonomisti ne bi uključivali, a ne uključuju neke koji bi ekonomisti obično uključili.

Oportunitetni trošak je trošak koji proizilazi iz propuštenih prilika, kada preduzeće propušta upotrijebiti svoje resurse na najkorisniji način. Ekonomisti koriste izraze ekonomski trošak i oportunitetni trošak kao sinonime...PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:32 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza poslovnog tržišta Srbije derrick 0 1,558 05-02-2014 11:46 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam ekonomije derrick 0 1,638 05-02-2014 11:19 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza troškova u preduzeću Mladost derrick 0 1,447 29-08-2013 02:45 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam i vrste finansijskih tržišta derrick 0 1,344 29-08-2013 01:59 PM
zadnja poruka: derrick
  Kejnsova makroekonomska analiza Maja 0 2,265 27-07-2012 04:01 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: