Erozija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Erozija
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz geografije.

3емљиште, поред других природних ресурса, има велику улогу у животу човјека као и на биљни и животињски свијет. Површине земљи шта се сваке године у извјесном проценту смањују из више разлога, али највеће површине се губе због ерозионих процеса и то у знатно већем обиму од ерозије водом, а мање од ерозије вјетром. Сва земљи шта која се налазе на теренима са падом већим од 1 % изложена су ерозији различитог интензитета.
Ерозију као штетни процес дефинисао је велики број стручњака који су се бавили или се баве проблемима ерозије, али све се своде на следеће: разарање, спирање и одношење површинског слоја земљи шта и матичног супстрата под утицајем површинског отицања воде.
Ерозија представља комплексан проблем и непријатеља природе, која постепено разара и уништава земљиште и нарушава водни режим. Различито је присутна у појединим дијеловима свијета. Познато је да су многе некада плодне области, данас постале тако еродиране и сиромашне да су погодне још само за екстезивно сточарство.

Појам ерозије

Под ерозијом се подразумијева процес разарања, премијештања и одношења честица земљишта са једног мјеста на друго под утицајем воде, вјетра и комбиновањем воде и вјетра. Сама ријеч ерозија изведена је од именице Erosioп и глагола erodere и означава процес у којем је нешто оголићено, оглодано.
Ерозија као пороцес појавила се формирањем рељефа на земљиној кугли. Земљиште је као и матични супстрат спиран са виших терена и поплавним таласима одношено из долина, представљало ерозионе наносе коЈи су повремено и постепено или непрекидно затрпавали извори шта воде за наводњавање и хидромелиорационе или иригационе системе на КОЈима су се развијеле старе цивилизације. Појаву разарања, одношења и премијештања честица земљишта изазивају ерозиони агенси, међу којима су најважнији вода и вјетар, а такође и температурне разлике, мраз, антропогени чиниоци и сл.
Процес ерозије земљи шта најбоље се може пратити на педолошком профилу, али у дужем временском интервалу. У краћем временском периду процес ерозије прати се преко количине земљишта које се односи са одређене парцеле, као и преко ерозионих облика који се формирају на површини земљишта у виду браздица, бразди, јаруга и др.

Начин дјеловања ерозионux процеса

Ерозиони материјал послије разарања терена и краћег или дужег
транспорта падинама доспијева у мрежу патока и ријека којима се
даље транспортује. Тако се у водотоцима поред течне фазе односно воде, појављује нанос као чврста фаза, и од обичних постају бујични водотоци. Нанос својим присуством у водотоку повећава запремину и ударну снагу и повећава ризик од изливања воде из корита. У доњем току услед смањења пада и транспортне снаге долази до таложења материјала и то прво крупнијег, а затим ситнијег наноса, услед чега се смањује протицајни профил водотока, те долази до изливања и плављења површина око водотока.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:56 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Lednici i lednicka erozija Dzemala 0 2,778 17-05-2010 05:42 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Lednici i lednicka erozija Vesnica 0 5,152 16-05-2010 08:21 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: