Emil u prosvetiteljstvu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Emil u prosvetiteljstvu
УВОД

Различита гледишта у области васпитања и образовања, још од периода хуманизма и ренесансе, окрећу се детету као центру педагошких и друштвених збивања. Критикујући средњовековни утицај цркве и религијских стега, као и схоластички начин образовања, којим се гуше дечији природни потенцијали и способности а намећу сувишна и бескорисна знања, педагошка и друштвена стварност се почиње окретати детету, човеку, истичући гледиште о човеку као мерилу свих ствари, чиме се се изражава вера у човекову доброту, у његове природне могућности и способности, а пажња се усмерава и на начине и методе којима ће се омогућити свестрани развој сваког појединаца а тиме и општи човечански прогрес.

У овом периоду, у делима и практичним делатностима филозофа и мислилаца у земљама Европе (Еразма Ротердамског у Италији, Томаса Мора у Енглеској, Хуана Луиса Вивеса у Шпанији, Франсоа Раблеа, Мишел де Монтења у Франциској) све се више истиче природа детета, његови урођени потенцијали и радозналост, као и важност планирања и организовања васпитних поступака, којима ће се омогућити испољавање и подстицање човекове природе. Оваква схватања и гледишта, која у центар педагошких и друштвених збивања стављају човека, односно дете, његову природу, индивидуалност даље ће се развијати а свој велики утицај на целокупну друштвену стварност ће пре свега остварити у 18. веку у периоду просветитељства.

Садржај

УВОД 3
1 Просветитељство и педагогија 4
2 Просветитељски циљеви образовања у Русоовим делима 6
3 Емил у просветитељству 8
3.1 Породично и природно васпитање 10
3.2 Индивидуализација образовања 11
ЗАКЉУЧАК 15
ЛИТЕРАТУРА 18


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:16 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: