Elementi evropske logisticke politike

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Elementi evropske logisticke politike
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz medjunarodnih odnosa.

Finska predsedava Evropskom Unijom tokom druge polovine 2006. godine. Jedna od glavnih tema koje Finska želi da promoviše i na koju želi da se fokusira je politika evropske transportne logistike, koja se smatra za ključni faktor koji utiče na evropsku konkurentnost. Da bi konkretizovalo ovu inicijativu, Ministarstvo transporta i komunikacija Finske je organizovalo projekat “European transport logistics policy“ (EULOC).
Glavni cilj ovog projekta je bio da se kreira dokument koji sveobuhvatno predstavlja najbolje globalno znanje o željenoj budućnosti evropske transportne logistike i neophodnih politika za njeno dostizanje.
Ovaj dokument je poslužio Komisiji kao jedan radni dokument u proleće 2006. To je finalni izveštaj o projektu koji se sastojao od dve radionice i nekoliko e-mail upitnika. Ministarstvo transporta i komunikacija je unajmilo iskusnog menadžment konsultanta sa dokazanom metodom da kreira strategije. Evropski ključni eksperti iz oblasti logistike su pozvani da se priključe projektu.

2. EULOC proces

U metodi postoje dve grupe od oko 10 eksperata. Jedna grupa učestvuje u radionicama, a druga grupa komentariše rezultate preko e-maila.
Učesnici u radionici su bili:
Prof. Michel Beuthe, Facultés Universitaires Catholiques de Mons, BE
Mr. Graham Ewer, European Logistics Association, UK
Prof. Hans-Dietrich Haasis, Universität Bremen, DE
Mr. Lars Källström, BMT Transport Solutions GmbH, SE
Mr. Michael Lloyd, The Alliance of Maritime Regional Interests in Europe, UK
Prof. Lauri Ojala, Turku School of Economics and Business Administration, FI
Dr. Lorant A. Tavasszy, TNO, NL
a učesnici u grupi za komentare su bili:
Dr. Yvonne Bontekoning, Delft Universtity of Technology, NL
Dr. Tristan Chevroulet, Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, CH
Dr. Jarrod Goentzel, MIT Zaragoza Logistics Center, ES
Mr. Stanislaw Krzyzaniak, Institute of Logistics and Warehousing, PL
Prof. Tage Skjøtt-Larsen, Copenhagen Business School, DK
Mr. Marco Sorghetti, European Association for Forwarding, Transport, Logistics and Custom Services, IT
Kao dodatak gore pomenutim ekspertima, proces su pažljivo pratili Ismo Koskinen i Malcolm Colling iz Komisije, i Luise Rau iz nemačkog Ministarstva transporta.
Organizatori EULOC projekta su bili Juhani Tervala, Lassi Hilska i Jari Gröhn iz Ministarstva transporta i komunikacija Finske, i konsultanti Tero J. Kauppinen i Jari Lindqvist iz VIA Grupe.

2.1. Proces rada

Rokovi za EULOC-projekat su bili veoma zahtevni. Prvi predrad je poslat ekspertima sredinom novembra 2005, a finalni izveštaj je završen do januara 2006.
Ovaj proces je započeo predradom za prvu radionicu. Predrad je trebao da kreira analizu tipa industrijskog predviđanja sa sedam datih megasila. Faktori okruženja koji utiču na upravljanje lancem snabdevanja su procenjeni prema različitim područjima sektora. Cilj ovog predrada je bio da se predviđanje transformiše u uvid, dakle integracija pogleda eksperata u jednu zajedničku viziju.
Prvo su obe grupe dobile zadatak da razmotre sedam mega trendova i da posmatraju njihov uticaj na četiri nivoa. Mega trendovi koje su trebali da razmotre su bili: 1) konkurencija na nivou sveta, 2) uticaj tehnologije, 3) modeli promene ekonomije, 4) promena korporacija, 5) buduće demografije, 6) promene kultura i 7) uticaj na okolinu. Nivoi koje su trebali da posmatraju su bili: promene u globalnoj “velikoj slici” lanaca snabdevanja uticaj ovih promena na upravljanje lancem snabdevanja u Evropi potrebne proaktivne politike  potrebne nove sposobnosti i kompetencije.
Prva radionica se usredsredila na pregled odgovora eksperata. Cilj je bio da se stvori Industrijsko Predviđanje (Industry Foresight – IF), opšti pogled na to kako će svet izgledati sa logističke tačke gledišta za približno deset godina. Pored toga, urađeni su nacrti misije i vizije evropske logističke politike. Rezultati radionice su poslati da ih obe grupe komentarišu. Posle runde komentara, izrađen je pregled za drugu radionicu.
U drugoj radionici IF-analiza je završena rangiranjem promena: važne, izuzetno važne i najvažnije promene. Misija i vizija su završene. Elementi vizije i vizionarski ciljevi su takođe završeni da bi se kreirali konkretni izbori politike. Sa ovim komentarima prvi nacrt finalnog izveštaja je kreiran i poslat za poslednju rundu komentara. Posle radionice eksperti u obe grupe su procenili važnost i hitnost potrebnih politika.

2.2. Okvir i koncepti

Okvir korišćen u EULOC-projektu je bio ”Vision Into Action” (VIA) model. Ovaj okvir je razvio Tero J. Kauppinen (Kauppinen, 2002), i korišćen je na širom sveta kao alat u procesima menadžment razvoja.
U EULOC-projektu korišćena su tri centralna koncepta VIA-modela: industrijsko predviđanje, izjava o misiji i vizija. Svi ovi koncepti su jasno povezani jedan s drugim. Izjava o misiji je kao put u industrijskom predviđanju. Ona usmerava i postavlja granice za ulogu organizacije u njenom poslovnom okruženju. Misija nije vremenski ograničena, to je beskrajno putovanje u izabranom pravcu.Vizija je utvrđena u vremenu, i predstavlja željenu budućnost koja usklađuje odluke i izbore. U slučaju EULOC-a, vizija je utvrđena do 2015 godine.

3. Trendovi u logistici

Proizvodnja će rasti naročito u ekonomijama u razvoju: Kina, Indija, Brazil i Rusija. Količina transportovane robe i razdaljina u transportu će rasti. Centar svetske ekonomije će se verovatno premestiti u Aziju zato što su tržišta tamo gde su ljudi. Kontrola globalnih lanaca snabdevanja je zahtevna i moguće je da će se donošenje odluka preseliti u Aziju. Konkurencija između ekonomskih područja će se intezivirati što će od kapaciteta infrastrukture napraviti sve više kritičan faktor konkurentnosti. Porast proizvodnje i potrošnje u istočnim delovima Evrope će premestiti deo transporta robe van drumova.
Kod proizvoda i usluga orijentacija kupaca definiše strukture lanaca snabdevanja. Lanci se diferenciraju ne samo po karakteristikama proizvoda već takođe i po potrebama i očekivanjima kupaca. Integracija sistema je i tehnološka i organizaciona i orijentisana je znanjem. Konstruisanje mreža snabdevanja iziskuje inovacije i proizvoda i procesa. U zapadnim zemljama usluge će se povećati dok se proizvodnja seli u druge delove mreža. Postoji potreba za preciznim informacijama o uticajima proizvoda i usluga na okruženje. Ovo će povećati značaj istraživanja i praćenja razvoja efikasnosti i izbegavanja otpadaka. Važnost

Sadržaj
1. Uvod 1
2. EULOC proces 1
2.1. Proces rada 1
2.2. Okvir i koncepti 2
3. Trendovi u logistici 2
4. Misija evropske logističke politike 3
5. Vizije evropske logističke politike 3
5.1. Uzročna veza između elemenata vizije 4
5.2. Analiza uzročnih veza 4
5.3. EULOC vizije 4
6. Prioritetna područja evropske logističke politike 5
6.1. Infrastruktura – Sistemi bez šavova zahtevaju ulaganja 6
6.2. Istraživanje, razvoj i obuka – Ojačati konkurentnost Evropske Unije 6
6.3. Preduzeća – Pojačanje logističke industrije 6
6.4. Regulacija – Inovativna i inteligentna 6
6.5. Ekonomičnost – Efektivna logistika 7
6.6. Održivost – Obavezna u modernoj logistici 7
6.7. Kooperacija – strateško pitanje u mrežnom društvu 7
6.8. “Public-private” partnerstvo – brza rešenja za ulaganja 7
7. Zaključak 7
DODATAK 1: Analiza industrijskog predviđanja 8
Literatura 13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
29-06-2010 10:36 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Posmatračka misija Evropske Unije u Bosni i Hercegovini derrick 0 1,083 27-02-2014 03:33 PM
zadnja poruka: derrick
  Institucije Evropske unije - seminarski derrick 0 1,998 22-01-2013 05:59 PM
zadnja poruka: derrick
  Izvršna vlast komisije Evropske Unije derrick 0 1,136 22-01-2013 05:55 PM
zadnja poruka: derrick
  Institucionalizacija trgovinskih odnosa Evropske unije sa trećim zemljama Maja 0 1,617 09-03-2012 01:49 PM
zadnja poruka: Maja
  Pravo Evropske Unije - Skripta Dzemala 0 3,316 02-09-2011 09:22 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: