Elektrostatika

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Elektrostatika
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije , ekologije, fizike i hemije.

Reč elektricitet potiče od grčke reči “ηλεκτρον” (elektron), koja znači ćilibar. Naime, saznanje o elektricitetu potiče iz perioda od 600. godine p.n.e. kada je grčki filozof Tales iz Mileta opisao pojavu da ćilibar, protrljan vunom, privlači lake deliće materije.
Tokom vremena ustanovljeno je da se i drugi materijali mogu naelektrisati: razne vrste smole, tvrda guma, staklo, porcelan i drugi.
Engleski fizičar Vilijam Gilbert (William Gilbert, 1544-1603), jedan od pionira eksperimentalnog istraživanja, proučavao je naelektrisavanje trenjem i magnetizam i na osnovu tih istraživanja podelio sve materijale u dve grupe:
- materijale koji su u stanju da se naelektrišu i koje je nazvao “elektrici”,
- materijale koji nisu u stanju da se naelektrišu, koje je nazvao “neelektrici”.
Kasnije se pokazalo da razlika između ove dve grupe materijala nije u njihovoj sposobnosti da budu naelektrisani već u sposobnosti da zadrže naelektrisanje na onom mestu gdje je i nastalo, odnosno, da provode elektricitet. Danas ove materijale nazivamo izolatorima i provodnicima.
Izolatori (dielektrici) su materijali koji nemaju lako pokretljive elektrone. Tipični izolatori su nemetali: staklo, plastične mase, keramika, guma i drugi. Važno je istaći da u prirodi ne postoje idealni izolatori, jer svi materijali makar u maloj meri provode elektricitet.
Materijali koji imaju lako pokretljive elektrone nazivaju se provodnici. Tipični provodnici su metali: srebro, zlato, bakar, aluminijum i drugi. Materijali koje nazivamo provodnicima provode elektricitet 1015 do 1020 puta bolje od izolatora.
Osim izolatora i provodnika, izdvaja se i treća grupa materijala, poluprovodnici. Poluprovodnici su negde izmedju provodnika i izolatora, odnosno umereno se suprotstavljaju kretanju nosilaca elektriciteta. Najvažniji poluprovodnici su silicijum, germanijum, galijum arsenid i drugi....

Kulonov zakon


Godine 1785, francuski fizičar Kulon (Charles Augustin Columb, 1804-1869) formulisao je i objavio svoj poznati zakon (Kulonov zakon) koji se odnosi na kvazipunktualna električna opterećenja. Pod kvazipunktualnim električnim opterećenjem podrazumeva se naelektrisano telo čije su dimenzije vrlo male u odnosu na odstojanje od drugih tela.
U Kulonovo vreme količine naelektrisanja se nisu mogle direktno meriti, niti je bila poznata jedinica naelektrisanja, ali su se relativni odnosi među količinama naelektrisanja mogli lako odrediti. Naime, ako se jedna opterećena provodna sfera dovede u dodir sa neopterećenom provodnom sferom istog prečnika, a potom se ove sfere rastave, na svakoj od njih će ostati jednake količine naelektrisanja, jednake upravo polovini količine naelektrisanja prve sfere pre dodira.
Kao rezultat eksperimenata, Kulon je zaključio da je sila međusobnog dejstva između dvaju kvazipunktualnih električnih opterećenja srazmerna količini jednog i drugog opterećenja, a obrnuto je srazmerna kvadratu rastojanja između njih. Sila deluje duž linije koja spaja dva opterećenja i karakter joj je odbojan kada su opterećenja istog znaka, a privlačan u slučaju opterećenja suprotnog znaka. Treba dodati da sila zavisi i od osobina dielektrične sredine.......

Sadržaj:

Uvod 3
Kulonov zakon 7
Električno polje 9
Potencijal električnog polja 13
Provodnici u elektrostatičkom polju 16
Električna kapacitivnost i kondenzatori 18
Literatura 23


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:52 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Elektrostatika derrick 0 7,620 29-05-2016 08:22 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: