Elektronsko bankarstvo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Elektronsko bankarstvo
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Elektronsko poslovanje ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije i Ekonomike.

U ne tako dalekoj prošlosti novac je posmatran kao nešto što je opipljivo poput papira ili plemenitog metala. Ideje o novcu evoliurale su sve do konačnog shvatanja da je novac samo infromacija. Pošto globalna informaciona infrastruktura sve brže raste, neminovno je da će se novac, u obliku informacije njome kretati i razmjenjivati za robe i usluge.

Ideja koja je u osnovi revolucije u oblasti razvoja tehnologije bankarstva jeste da su tehnologija i finansije postali jedno te isto. Razmotrimo elektronski novac. Ideja je sasvim jednostavna: umjesto da smještamo vrijednost na papir, možemo da je “upakujemo“ u jedan niz cifara koji je mnogo prenosiviji i (što je još značajnije) mnogo inteligentniji od papirnog novca. S obzirom na karakteristike elektronskog novca, on se može kontrolisati mnogo preciznije od papirnog novca. Kod elektronskog novca postoji mogućnost autorizacije i praćenje transakcija, tako da “tradicionalne“ banke mogu da postanu suvišne.

U ovom radu obrađena je problematika elektronskog bankarstva. U uvodnom dijelu je definisan pojam elekotronske banke i uslovi za razvoj iste. U drugom i trećem dijelu je obrađena automatizacija bankarskih poslova. To je fenomen novijeg vremena, koji se razvija bržim ili sporijim tempom zadnjih trideset godina.

S obzirom na to da je automatizacija transakcija u bankarstvu na veliko izvršena pre dvadesetak godina u ovom radu ću se osvrnuti na najznačajnije nacionalne i međunarodne platne i obračunske sisteme. Ono što je trenutno interesantno jeste novi talas razvoja bankarstva koji je zahvatio bankarstvo na malo i koji će, definitivno, dovesti do nove revolucije u bankarstvu.

Pitanje automatizovanja transakcija u bankarstvu na malo dugo je ostalo po strani zbog toga što je vrednost prosečne transakcije relativno mala. Zbog visokih cena neophodne opreme i infrastrukture za formiranje platnih sistema na malo, troškovi po jednoj transakciji bili bi previsoki u odnosu na vrednost same transakcije.

Razvoj tehnike i tehnologije doveo je do pada cena odgovarajuće opreme, tako da je bilo moguće izvršiti automatizaciju transakcija u bankarstvu na malo uz prihvatljive troškove po jednoj transakciji. Velike banke formirale su svoje mreže bankomata, a u trgovinama su postavljeni POS terminali za plaćanje putem kreditnih kartica. U cilju daljeg sniženja troškova transakcija, banke koje su posedovale mreže bankomata sklapale su ugovore o uzajamnom korišćenju postojećih mreža.

Prava revolucija u oblasti bankarstva na malo (i bankarstva uopšte), međutim, tek predstoji. Ova revolucija bazirana je na ideji da se za automatizovanje transakcija u bankarstvu na malo ne formira nova infrastruktura, već da se iskoristi postojeća — javne računarske mreže. U ovoj oblasti trenutno dominiraju velike i male informatičke i softverske firme koje mogu uspešno da konkurišu velikim bankama, pogotovo kada se uzme u obzir da one do sada nisu imale nikakva ulaganja u skupu infrastrukturu ogranaka i filijala, te da su marginalni troškovi korišćenja javnih računarskih mreža izuzetno mali. Stvoren je čitav niz novih i revolucionarnih proizvoda i usluga u bankarstvu na malo.
Takođe, određena pažnja je posvećena rizicima koji prate elektronsko bankarstvo i efektima elektronskog bankarstva na ekonomiju.

Na kraju je dat spisak literature. S obzirom da na to da je ova problematika prilično nova i da postoji postoji malo štampane literature iz ove oblasti, čak i na engleskom, veći dio literature, u obliku studija i članaka je preuzet sa interneta...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:33 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Elektronsko bankarstvo 7 Dzemala 0 1,657 07-08-2011 10:02 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Seminarski rad - Elektronsko poslovanje turističkih kompanija erik_bananamen 0 1,710 14-05-2011 01:28 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Komercijalno bankarstvo u FBIH Dzemala 0 2,150 30-01-2011 01:46 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Elektronsko bankarstvo 5 Dzemala 0 2,327 29-01-2011 12:42 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Sigurnosni aspekti zastite elektonskog poslovanja - elektronsko poslovanje Dzemala 0 4,436 30-05-2010 11:52 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: