Elektronski potpis u Austriji

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Elektronski potpis u Austriji
Maturski, maturalni, seminarski, diplomski i master radovi iz internet marketinga.

Zbog brzgo razvoja u IT sektoru kao i sve većeg broja korisnika internet neophodno je uvodjenje elektronskog potpisa u većini zemalja. Pravni osnov u Austriji koji se tiče elektronskog potpisa jeste digitalni potpisni akt. Ovaj zakon predstavlja Direktivnu Evropskog parlamenta i Sveta koja je doneta 13. Decembra 1999.godine i predstavlja zajednički okvir za elektronski potpis.

Prema članu 5 Evropske Direktive elektronsko potpis u trgovini mora biti priznat od strane sudova i vlasti kako ne bi bio diskriminisan. Ekvivalentnost rukopisnog potpisa i elektronskog potpisa priznaje se ako su ispunjeni odredjeni standardni bezbednsoti koji su opisani u Aneksima Direktiva.

Austrija je dala predlog za korišćenje elektronskog potpisa 14.07.1999.godine, i odluka o korišćenju elektronskog potpisa objavljena je u Saveznom zakonskom glasniku broj 190/1999, tako da je Zakon o elektronskom potpisu u Austriji stupio na snagu 1.1.2000. godine, a 2.2..2000. godine ovaj zakon je proglašen u Uredbom koja je objavljana u Saveznom zakonskom glasniku II broj 30/2000.

22.11.2000. godien vlada Austrije je predložila razne izmene u korišćenju elektronskog potpisa.

Od 1.januara 2008.godine u Ausriji je na snazi Zakon o Digitalnom potpisu sa osredjenim izmenama. Sada u Austriji postoje pored jednostvnog i napredni i kvalifikovani elektronski postpis. Jednostavan elektronski potpis je definisan u § 2, OSiG 1 No i ne razlikuje se od nemačkog režima elektronskog potpisa.

Napredni elektronski potpis nalazi se u § 2 i br.3 OSiG i pored jednotavnog elektroskog potpisa mora da ispunjava i dodatne uslove.

Da bi se kreirao elektronski potpis potrebna je potvrda. A tu potvrdu predstavlja odredjeni sertifikat, koji povezuje verifikaciju potpisa odnosno javni ključ sa odredjenim licem čiji je identitet potvrdjen odredjenim nivoom sigurnosti. Takodje, postoje i mogućnosti dodatnih funkcija potpisnika, koje su uključene u sertifikat kao atributi.

Trenutno nаjvаžniji vid primene e-potpisа je digitаlni potpis. Bаzirаn je, jednostаvno rečeno, nа šifrovаnje predstаvnika dokumentа koji sadrži kombinaciju podataka. Korisnik je poznаt po sertifikаciji dvа zаpisа, odnosno raspordjenih ključeva. Ovаj ključ se sаstoji od pаr privаtnih i odgovаrаjućih jаvnih ključeva. Ovo se nаzivа nesimetričnа enkripcije ili jаvna-ključ metodа.

Privatni ključ je tajni i nije poznat ni samom korisniku, ali mora biti obezbedjen od strane autroizacije što se čini sa upotrebom lozinke, takodje tu se pojavljuje i PIN kod kao što je na bankomatskim karticama.

Ubrzo postaje jasno da je proces digitalnog potpisa je najpogodnija da zadovolji stroge zakonske zahteve. Glavne funkcije:

1. Autentičnost,
2. integritet,
3. šifrovаnje,
4. dešifrovаnje

U Telekom Ausrije od marta.2003.godine postojala su pet aktivna sertifikata usluga u obalsti pružanja usluga koje se tiču elektronskog potpisa, a to su:

1. Arge Daten
2. A-Trust
3. xyzmo
4. Generali (ne postoji od 2006.godine)
5. EuroPKI
6. WebundCo (ne postoji do 2006.godine)

A-Trust izdadaje u Austriji sertifikate za elektronske postpise bankama, udruženjima i industriji.

A-SIT izdaje u Austriji sertifikate za elektronski potpis Ministarstvu finansija, Narodnoj banci Austrije kao i Univerzitetu tehnologije u Gracu.

Rundfunk & Telekom Regulierungs-GmbH predstavlja nadzorni organ u Austriji za elektronske potpies. Vlada Austrije je vlasnik 100% akcija u ovom nadzornom organu i upravljanje se vrši od strane Saveznog kancelara i Ministarstva za saobraćaj, inovacije i tehnologiju.

Sertifikate koje izidaje Evropska zajednica koji su osnovani za sertifikaciju usluga i njihove validnosti može se proveriti iz same zemlje, i tretiraju se kao domaći sertifikati.

Najčešće elektonski potpis u Austrij se koristi u tri slučaja i to:

- Business to Business (B2B) – Zakonska obaveza izmedju dva preduzeća
- Customer to Customer (C2C) – Zakonska obaveza izmedju gradjana
- Business to Customer (B2C) – Zakonska obaveza izmedju preduzeća i gradjana

Takodje elektronski potpis u Austriji se koristi i izmedju e-uprave, kako bi e-uprava ostvarila komunikaciju izmedju same uprave odnosno u okviru biznis administracije(A2B), zatim kako bi ostvarila komunikaciju izmedju uprave i gradjana(A2C) , kao i samih organa (A2A)

U svim ovim oblastima uveden je elektronski potpis kako bi se ubrzale odredjene procedure i kako bi identifikacija bila jasna. Možemo da zaključimo da je elektronski potpis u Austriji uveden u službi gradjana. Kamen temeljac elektronskog potpisa je dakle ispravan prenos dokumenata potpisnika, i elektronski potpis garantuje autentičnost potpisanih dokumenata.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:01 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Infrastruktura javnog ključa, digitalni potpis i digitalni sertifikat VS1 0 3,245 03-06-2010 12:50 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: