Elektronski potpis

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Elektronski potpis
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Elektronsko poslovanje ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije i Ekonomike.

oj doživelo u poslednjih pet godina. Masovni razvoj i primena Interneta uticali su na motivaciju sve većeg broja korisnika da, u potrazi za ekonomičnijim i efikasnijim radom, koriste i mogućnosti koje pruža elektronsko poslovanje.

Šta je elektronsko poslovanje?


Elektronsko poslovanje (e-poslovanje) je razmena standardizovanih elektronskih poruka između fizičkih i pravnih lica u pregovaranju, ugovaranju, kupovini, prodaji, plaćanju, komuniciranju sa upravom i sudovima i u svim drugim poslovnim transakcijama, a za koje je zakonom dozvoljena njegova primena.

Za razvoj e-poslovanja potrebni su neki osnovni preduslovi, kao što su: primena Interneta za postavljanje veb sajtova sa katalozima ponuda, cenovnicima i aplikacijama za komuniciranje sa klijentima, poznavanje alata za razvoj aplikacija za e-poslovanje, razvijena telekomunikaciona infrastruktura, usvajanje propisa za e-poslovanje i motivacija menadžera...

Trendovi u svetu i kod nas

E-poslovanje je novi model poslovanja koji se zasniva na: efikasnijoj i modernijoj organizaciji rada prilagođenoj primeni savremenih ICT, korišćenju Interneta u obavljanju većine poslovnih transakcija, organizaciji i primeni savremenog informacionog sistema, upotrebi standardizovanih dokumenata, primeni elektronskog potpisa, digitalizaciji poslova i korišćenju kriptografskih mehanizama zaštite.
Postoji više klasa servisa e-poslovanja, kao što su B2B (preduzeće-preduzeće), B2C (preduzeće-korisnik), G2C(uprava-korisnik), G2B(uprava-preduzeće), G2G(uprava-uprava), G2E(uprava-zaposleni) i drugi.

E-poslovanje se, za sada, najviše manifestuje u e-trgovini. Agencija e-Marketer je iznela da je svetski promet u e-trgovini za 2001.godinu bio 443,89 milijardi US $ a da će 2004. biti 2,7 triliona US $. U zemljama EU tokom 2002.godine 35% firmi je koristilo e-poslovanje, a 27% građana je nešto kupilo preko e-trgovine. Javlja se efekat lavine i e-poslovanje postaje norma života u savremenom društvu.

...Evropska unija je usvojila Program eEurope u kome su planirane aktivnosti koje treba da omoguće da Evropa 2010.godine postane ekonomski potpuno konkurentno i na znanju zasnovano društvo. Evropska komisija je 29.maja 2002. usvojila Operativni plan eEurope za period do 2005.godine u kome su ciljevi:

• razvoj savremenih javnih servisa u oblasti e-uprave, e-zdravlja i e-učenja
• dinamično i podsticajno okruženje za e-poslovanje
• sigurna informaciona infrastruktura
• konkurentne cene i olakšan pristup do mreža...

SADRŽAJ

1 Uvod 3
1.1 Šta je elektronsko poslovanje? 3
1.2 Trendovi u svetu i kod nas 3
2 Elektronski potpis 4
2.1 Realizacija elektronskog potpisa 5
2.2 Domaća iskustva 7
2.3 Tehnologija elektronskog potpisa 7
3 Zaključak 8
4 Literatura 8PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:57 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sistemi on-line plaćanja - elektronski biznis Dzemala 0 1,953 30-05-2010 11:54 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Elektronski novac Dzemala 0 2,283 30-05-2010 09:54 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Elektronski novac - diplomski Dzemala 0 1,371 30-05-2010 09:52 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Elektronski biznis - ekonomija Dzemala 0 2,216 30-05-2010 09:51 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Elektronski potpis - Seminarski rad Dzemala 0 2,466 29-05-2010 11:40 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: