Elektronski novac - diplomski

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Elektronski novac - diplomski
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Elektronsko poslovanje ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije i Ekonomike.

Novac je kulturno–istorijska i društveno–ekonomska pojava koju je ljudsko društvo, na određenom stepenu svog razvoja, prihvatilo kao medijum razmene, merilo vrednosti i sredstvo za plaćanje. U primitivnoj robnoj razmeni funkciju opšteg ekvivalenta obavljale su različite robe (naturalni novac), koje su kasnije zamenjene novcem pune materijalne vrednosti iskovanim od plemenitih metala. Problem sa skladištenjem novca vekovima je bio taj da novac, u stvari, nema nikakvu funkciju ako ne cirkuliše. Vrednost — realna ili imaginarna — i cirkulacija su blisko međusobno povezane i od vitalnog su značaja za suštinu novca."
Novac je mnogo više od komadića metala ili ukrašenog šarenog papira. On predstavlja jedinicu vrednosti iza koje stoji opštepriznati autoritet, obično nacionalna vlada. Međutim, novac i kupone mogu emitovati manji državni entiteti i korporacije različite veličine i reputacije. Banke mogu i same biti autoritet u slučaju blagajničkih čekova i drugih instrumenata.
Koncept putničkog čeka pomogao je pri daljoj razradi koncepta novca. Putnički ček je samo komad papira, ali iza njega stoji obaveza za isplatu „realnog" novca — koga definiše vlada ili ekvivalentni organ — uvek kada donosilac čeka to zatraži.
„U kakvoj je ovo vezi sa kompjuterizovanim bankarstvom? Ideje o novcu evoluirale su sve do konačnog shvatanja da je novac samo informacija. Naravno, novac je obaveza da se plati ili da se isporuči roba ili usluge, ali ako podaci na konkretnoj obligaciji potiču iz pouzdanih i opštepriznatih izvora, transakcije će se odvijati samo na bazi informacije."
Kako globalna informaciona infrastruktura raste, neminovno je da će se novac njome kretati u nekom obliku i razmenjivati za robu i usluge. Do ovoga je već došlo, u ograničenom obimu, na privatnim mrežama, ali Internet već ubrzava ova kretanja na novi i bezbedan način. Avgusta 1995. godine računovodstvena firma Deloitte–Touche sprovela je anketu među bankarskim rukovodiocima u Sjedinjenim Državama da bi se ispitalo njihovo mišljenje o mogućem uticaju on–line bankarstva na njihovo poslovanje. Ovi rukovodioci su zaključili da će 50% bankarskih ogranaka u Sjedinjenim Državama biti zatvoreno. Ovi ogranci korišćeni su za skladištenje gomila novčanica i novčića u teškim, osiguranim trezorima kako bi novac mogao odmah da se izda trgovcima ili vlasnicima računa, kada oni to budu zahtevali. Ovi ogranci, kao i osoblje koje radi u njima, predstavljaju jedan od najvećih troškova za jednu banku. Šta se dešava sa ovim ograncima ako se novac zaista definiše samo kao informacija? Odgovor je očigledan: oni postaju suvišni!
Elektronsko poslovanje

Definicije osnovih termina elektronskog poslovanja na zapadu u poslednjih nekoliko godina popularno koriste termine koji počinju sa slovom "e" i koji označavaju različite nove tehnike i tehnologije poslovanja na Internetu. Pojmovi sa slovom "e" (electronic - elektronsko), uključujući i termin elektronsko poslovanje, u poslednje vreme isključivo se vezuju za Internet terminologiju.
E-Commerce (Electronic Commerce EC - elektronska trgovina) je kupovina ili prodaja dobara ili usluga putem Interneta, naročito putem servisa World Wide Web. U praksi se ovaj termin često koristi umesto novijeg termina e-business, što znači poslovanje putem Interneta. Termin e-Commerce može se definisati i kao proces upravljanja on-line finansijskim transakcijama od strane pojedinaca ili kompanija. Ovaj proces uključuje kako maloprodajne, tako i veleprodajne transakcije. Termin On-line je sinonim za Internet (biti na liniji = biti na Internetu). Fokus e-Commerce-a je u sistemima i procedurama pomoću kojih dolazi do razmene različitih finansijskih dokumenata i informacija.
Ovi sistemi uključuju transakcije:....

Sadržaj:

1. Uvod 2
2. Elektronsko poslovanje 3
3. E-bankarstvo i mobilnost 4
3.1. Bezbednost E-bankarstva 5
4. Elektronski novac – Novac budućnosti 6
4.1. Definicija i osnovne odlike elektronskog novca 6
4.2. Faktori koji utiču na razvoj elektronskog novca 9
5. Digitalni novac 11
5.1. Pojam digitalnog novca 11
5.2. Karakteristike savremenih platnih sistema baziranih na digitalnom novcu 11
5.3. Perspektiva sistema baziranih na digitalnom novcu 13
6. Elektronsko plaćanje 15
7. Elektronski novac u Srbiji 16
7.1. Zahtevi sistema elektronskog plaćanja 17
7.2. Metodi elektronskog plaćanja 17
8. Elektronski novčanici 19
9. Platne kartice kao novac budućnosti 20
9.1. Pojam platne kartice 20
9.2. Podela platnih kartica 21
9.3. Smart kartice »inteligentne kartice« 23
9.4. Prednosti i nedostaci Smart kartica 24
9.5. Vrste platnih kartica u našem bankarskom sistemu 24
10. Mikroplaćanja 28
10.1. Clickshare 28
11. Digitalni čekovi 29
12 .Sistemi On-line plaćanja 30
12.1. CyberCash 30
12.2. E-Cash 30
12.3. NetCash 30
12.4. Mondex 30
12.5. VisaCash 31
13. Zaključak 32
14. Literatura 33PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:52 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Primarni novac VS1 0 979 18-02-2012 12:54 PM
zadnja poruka: VS1
  Rimski novac Dzemala 0 1,741 02-04-2011 03:57 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Novac u kružnom toku ekonomske aktivnosti Dzemala 0 1,969 05-03-2011 02:26 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Novac-Seminarski Dzemala 0 2,948 03-02-2011 04:25 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Novac - osnovi ekonomije mat.dipl5 0 2,073 09-09-2010 03:17 PM
zadnja poruka: mat.dipl5

Skoči na forum: