Novac-Seminarski

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Novac-Seminarski
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Jedan od najznačajnijih problema kojima se bavila ekonomska teorija u poslednjih pedesetak i više godina je količina novca u opticaju. Potrebno je da kreatori ekonomske politike balansiraju između dva cilja – obezbeđenje dovoljne količine novca u opticaju za neometano obavljanje privrdenih aktivnosti sa jedne, i ograničavanje količine novca kako bi se predupredila inflacija, sa druge strane.
Novac u privrednom sistemu obavlja nekoliko veoma važnih funkcija: ...

Pojam novca


Na određenom stepenu razvitka civilizacije zajedno sa razvitkom robne proizvodnje pojavljuje se novac kao sredstvo koje je olakšavalo i pojednostavljivalo proces razmene.
Kroz istoriju novac se pojavljivao u različitim oblicima (plemeniti metali, metalni novac, papirni novac, kreditni novac i u skoroj prošlosti elektronski novac), a njegova priroda je od strane teoretičara takođe shvatana na različite načine. Jedno od preovlađujućih mišljenja o prirodi novca je da je novac roba, ali specifična vrsta robe, koja je na određenom stepenu razvitka ljudskog društva stekla funkciju opšteg ekvivalenta i postala opšte sredstvo razmene.

Novac predstavlja specifičnu vrstu robe koja izražava vrednost svih drugih roba.

Novac je prometno sredstvo plaćanja robe ili usluga koje služi za razmjenu proizvoda rada u tržišnoj privredi. Stabilna količina novca u opticaju stvara stabilnu ekonomsku politiku u zemlji. Novac emitira državni aparat. Svaka država nastoji da izjednači količinu novca u opticaju sa vrednošću ukupno proizvedene robe. Država ostvaruje zadovoljavajuću količinu novca u opticaju kontroliranom kreditnom emisijom novca. Država može formirati visinu kamate koja uravnotežuje ponudu i potražnju novca. Tada kamata postaje instrument ekonomske politike države koja daje stabilnost tržišnom obliku privređivanja. Međutim, takva mera se puno više prilagođava anarhičnim tržišnim promenama nego što vodi svesnu ekonomsku politiku...

SADRŽAJ


Uvod......................1
Pojam novca...................2
Uloga novca...................3
Istorija novca..................4
Istorija srpskog novca................6
Funkcije novca..................8
Vrste novca..................10
Zaključak...................11
Literatura...................12PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:25 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Primarni novac VS1 0 908 18-02-2012 12:54 PM
zadnja poruka: VS1
  Rimski novac Dzemala 0 1,669 02-04-2011 03:57 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Novac u kružnom toku ekonomske aktivnosti Dzemala 0 1,889 05-03-2011 02:26 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Novac - osnovi ekonomije mat.dipl5 0 2,003 09-09-2010 03:17 PM
zadnja poruka: mat.dipl5
  Elektronski novac Dzemala 0 2,153 30-05-2010 09:54 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: