Elektronski cekovi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Elektronski cekovi
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Ček predstavlja pismenu ispravu kojom izdavalac/potpisnik daje banci bezuslovnu naredbu da podnosiocu isplati naznačenu sumu novca. Za razliku od menice, koja se izdaje i kada nema novca na računu, ček se izdaje samo uz postojanje novčanog pokrića.

Nastanak i razvoj čeka vezan je sa nastankom bankarstva. Njegova upotreba prvo je počela u Engleskoj početkom XVII veka. Bankarske poslove u Engleskoj su obavljali zlatari. Trgovac je morao predati zlatni ili srebrni novac na čuvanje zlataru, s tim da mu zlatar izda potvrdu koja je glasila na donosiocai koja je mogla da cirkuliše kao i novčanica. Od polovine XVIII veka engleski bankari su počeli da izdaju svojim klijentima čekovne knjižice, sa čekovnim formularima koje su klijenti prema potrebi popunjavali i tako podizali svoj no-vac iz banke. Te čekove su mogli popuniti i predati nekom drugom licu koje je, kao donosilac čeka, bilo ovlašćeno da podigne iz banke iznos koji je bio označen na čeku.

ELEKTRONSKI ČEKOVI


Čekovi predstavljaju najčešće korišćeni bezgotovinski sistem plaćanja, kako u svetu tako i u našoj zemlji. U svetu se koriste za individualna plaćanja, plaćanja između firmi i za sva plaćanja među pravnim licima. Kod nas se koriste za individualna plaćanja sa našim specifičnim nedozvoljenim dodatkom, ,,čekom na poček". Jedan ovako važan instrument plaćanja nije mogao daostane po strani, a da se ne razviju metode za njegovo korišćenje preko Interneta. Posebno kada se zna da je izdavanje čekova, njihovo korišćenje i završna obrada veoma skupa. Rad sa čekovima je znatno skuplji od rada sa karticama јег je samo štampanje čekova skupo, sa njima se postupa slično kao sa novcem, a nakon vraćanja u banku na postprocesiranje, moraju da se čuvaju. Kada se sve ovo prethodno zna kao logičan zaključak se nameće da bi pretvaranjepa-pirnog čeka u elektronski ček predstavljalo značajnu uštedu u poslovanju banaka. Posebno kada se pomnoži broj korisnika čekova sa brojem izdatih čekova dobija se jedan ogroman broj a služe za jednokratnu upotrebu i zatim se stavljaju u arhivu gde se čuvaju. Ovo predstavlja jedan krajnje neracionalan postupak i samo je pitanje vremena kada će biti supstituisan nekim pogodni-jim metodom....

S A D R Ž A J:

UVOD 4
1 ELEKTRONSKI ČEKOVI 5
1.1 Elementi čeka 6
1.2 Prelazna faza ka elektronskom čeku 6
1.3 Case study FSTC - elektronski ček 7
1.4 Šta je elektronski cek? 8
1.5 Koliko su bezbedni elektronski čekovi? 10
1.6 Prednosti e-čeka 10
1.7 Modeli poslovanja sa elektronskim čekom 11
1.8 Postupak rada sa elektronskim čekovima 13
1.9 Cose study - Secure Рау 14
ZAKLJUČAK 15
LITERATURA 16

PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:49 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Elektronski racun, prezentacija i placanje Dzemala 0 1,710 18-10-2010 07:41 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Mikrofoni - elektronski pojačavači Vesnica 0 2,704 11-06-2010 02:45 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: