Eksplozivi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Eksplozivi
Gotovi seminarski radovi na sajtu
http://www.maturskiradovi.net
Kontakt na e-mail: maturskiradovi.net@gmail.comUVOD


Prvi eksploziv, crni barut, pronađen je krajem XIII vijeka. Predpostavlja se da potiće od "grčke vatre", koja se sastojala od mješavine sumpora, soli, asfalta i negašenog vapna. Ova smjesa u stvari nije bila eksplozivna jer joj je nedostajala salitra, neophodan sastojak za sagorjevanje smjese bez prisustva zraka. Tek po saznanju o salitri i njezinim osobinama te njenom dodavanju smjesi ova postaje eksplozivna.

Crni barut je dugo bio jedini eksploziv koji je upotrijebljen u vojne svrhe kao pogonsko punjenje u vatrenom naoružanju. Prvi pokušaj da se crni barut upotrijebi za razbijanje čvrstih stijena i dobivanja mineralnih sirovina učinjen je 1627. godine. Ali do masovnije, sigurnije i praktične uporabe crnog baruta za miniranje u rudarstvu dolazi tek pošto je 1831. godine Englez Bikford pronašao sporogoreći (Bikfordov) štapin, koji se i danas upotrebljava. Pronalaskom nitroglicerina 1846. godine od strane Talijana Sobrera počinje nagli razvoj drugih vrsta eksploziva. Ali nitroglicerin zbog velike osjetljivosti na udar i potres nije našao širu primjenu u rudarstvu. Alfred Nobel je 1864 godine počeo probe za praktičnu uporabu nitroglicerina u rudarstvu. Mješanjem 75% nitroglicerina i 25 posto porozne (infuzorijske) zemlje dobiva se testasta masa, nazivana „GURDINAMIT“.

Ovaj eksploziv je poznatiji kao DINAMIT s neaktivnom bazom zbog toga što infuzorijska zemlja kao interna tvari ne sudjeluje u elsploziji već služi samo kao nositelj i flagmatizator nitroglicerina. U radu na daljnjem usavršavanju nitroglicerinskih elsploziva Nobel otkriva da se 78 posto nitrisane celuloze (nitroceluloza) može rastvoriti u 93% - 92% nitroglicerina, pri čemu se dobiva plastični eksploziv odlične kvalitete i jakog djelovanja neosjetljiv na vodu, takozvani "razorni želatin". Pošto je nitroceluloza koja se miješa sa nitroglicerinom i sama jak eksploziv ovaj eksploziv nazvan je dinamitom sa aktivnom bazom. Dodatkom drugih tvari ovim eksplozivima dobiva se niz drugih eksploziva koji i danas imaju vrlo široku primjenu u rudarstvu, šumarstvu, građevinarstvu i trug granama gospodarstva.

Sadržaj

UVOD
1.1 Povijest eksploziva i eksplozivnih tvari 2
1.2 Definicija, podjela i karakteristke eksplozivnih tvari i eksploziva 3
1.3 Klasifikacija eksplozivih procesa 5
1.4 Eksplozivno dejstvo 7
1.4.1 Djelovanje eksplozije mine u neograničenoj čvrstoj sredini 7
1.4.2 Djelovanje eksplozije mine u ograničenoj čvrstoj sredini 8
1.4.3 Djelovanje eksplozije mine u mekoj i plastičnoj sredini 10
1.5 Uskladištenje i uništavanje eksploziva i eksplozivnih sredstava 10
1.5.1 Površinski - nadzemni magacini 11
1.5.2 Uvjeti građenja površinskih skladišta eksploziva 12
1.5.3 Poluukopana skladišta 14
1.5.4 Prijenosna skladista eksploziva i eksplozivnih sredstava 15
1.5.5 Određivanje sigurnosnih udaljenosti 16
1.5.6 Jamski magacini eksploziva i eksplozivnih sredstava 17
1.6 Transport eksploziva i eksplozivnih sredstava 18
1.7 Uništavanje eksploziva i eksplozivnih sredstava 19
ZAKLJUČAK 20
LITERATURA 21


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:17 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: