Ekonomski principi u marketingu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ekonomski principi u marketingu
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.Marketing je disciplina koja se bavi pitanjima tržišta, potreba na tržištu i načina zadovoljenja tih potreba. Ova oblast se stalno razvija i širi sa razvojem tržišta i ima za cilj da postavi teorijsku osnovu za strategije poslovanja na tržištu. U teoriji marketinga uspeh na tržištu najčešće se dovodi u vezu sa razumevanjem i zadovoljenjem tržišnih potreba (potreba potrošača), ali sve češće se javljaju i novi, napredniji koncepti. Teorija marketinga bavi se i pitanjima ogranizacije marketing funkcije u preduzeću i sve širim spektrom srodnih pitanja. Važan aspekt marketinga je demografija jer od starosti, pola i nekih drugih struktura stanovništva zavisi način delovanja na ciljanu populaciju. Marketing je koncept poslovanja orijentisan prema kupcima. U ovom konceptu projektovanje proizvoda i usluga počinje od potreba potrošača, a kao cilj delovanja postavlja se zadovoljstvo potrošača. U preduzećima gde je u potpunosti primenjen marketing koncet o potrošačima ne brine samo odeljenje za marketing već svi zaposleni, radeći sa svešću da rade zbog potrošača. Posvećenost potrošačima u ovim preduzećima posebno se odnosi na zaposlene koji su u direktnom kontaktu sa njima. Marketnig koncept dobija sve više pristalica zbog dobrih rezultata koje postiže, a javljaju se i brojne nagodragdnje i poboljšanja osnovne ideje.

Ekonomski principi u marketingu

Prema ekonomskim načelima dobi treba da bude stabilna, a ne da ugrožava ekonomsku egzistenciju marketing ciljeva. Ovo znači da troškovi ne bi trebalo da budu suviše visoki.
Princip efikasnosti označava zahtev da troškovi budu tako postavljeni da što manje utiču na ekonomske odluke privrednih subjekata na tržištu. Međutim, svaki trošak nužno ostavlja efekte na njihovo ponašanje, jer im umanjuje raspoloživi dohodak. Marketing menadžeri preduzimaju mere da umanje svoju poresku obavezu ili da se te obaveze potpuno oslobode.
Princip umerenosti nalaže da cene ne budu previsoke. Kao jedna od ekonomskih teorija koja ovo objašnjava je Laferova kriva. Ona pokazuje odnos između stope dobiti prihoda. Laferova kriva nudi praktičan zaključak da firma može održati prihod uz maksimiziranje dobiti. Visoke stope dobiti stimulišu zaposlene da rade.
Princip fleksibilnosti zahteva da se cene i troškovi automatski usklađuju sa cikličnim kretanjima nacionalnog dohotka. Automatske mere izazivaju efekte, a da nosioci ekonomske politike ne moraju da preduzimaju nikakve akcije. Diskrecione mere podrazumevaju promenu instrumenata ekonomske politike, smanjenje ili povećanje cena.
Princip stabilnosti u marketingu nalaže da se bez velike potrebe ne sprovode velike reforme. U zavisnosti od stepena promena razlikuju se radikalne i parcijalne reforme. Radikalne reforme iz korena menjaju marketing sistem, uvode se novi proizvodi, a neki ukidaju. Parcijalna reforma podrazumeva manje izmene kao što su izmene dizajna ili pakovanja.

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Ekonomski principi u marketingu 3
2 Okruženje kao ekonomska determinanta 4
3 Cenovni faktor kao ekonomski princip 7
4 Tražnja kao uzrok ostvarivanja dobiti 7
5 Maksimizacija prodaje kao ekonomski princip 8
ZAKLJUČAK 10
LITERATURA 11


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
18-10-2010 09:19 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Značaj garancije i servisa u međunarodnom marketingu Dzemala 0 1,183 14-08-2011 12:16 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Etika u marketingu - i realne potrebe potrošača Vesnica 0 2,766 10-06-2010 09:19 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Razvoj web sajta kao podrska kompanijskom elektronskom marketingu Vesnica 0 1,269 10-06-2010 12:04 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Istraživanje u marketingu Vesnica 0 1,347 07-06-2010 09:51 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: