Ekoloske osnove prostornog planiranja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ekoloske osnove prostornog planiranja
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Prostorno planiranje se bavi organizacijom, uređenjem i opremanjem nekog prostora kako bi stanovnici tog prostora kvalitetnije živeli. Evropska povelja o prostornom planiranju iz 1983. godine sa Evropske konferencije ministara prostornog planiranja (CEMAT) [1] koja se te godine održavala u španskom gradu Toremolinos definiše prostorno planiranje na sledeći način:
„Regionalno/prostorno planiranje je geografski izraz ekonomske, socijalne, kulturne i ekološke politike čitavog društva. Ono je istovremeno naučna disciplina, administrativna veština i politika zamišljena kao interdisciplinarni i globalni pristup koji teži održivom razvoju regiona i organizaciji prostora prema zamisli vodilji.“

Prostorno planiranje

Prostorno planiranje se sprovodi na različitim prostornim nivoima i to su:

-lokalni,
-regionalni i
-državni.
Ova tri nivoa su regulisana nacionalnim zakonodavstvom.

Na međunarodnom nivou se mogu izdvojiti:
-transnacionalni,
-kontinentalni i
-svetski nivo.

Kontinentalni nivo u Evropi je u nadležnosti Saveta Evrope (CEMAT) i Evropske Unije (Direkcija za regionalnu politiku Evropske komisije) [2]. Na kontinetalnom nivou, u Evropi, postoji nekoliko referentnih dokumenata iz oblasti prostornog planiranja: PPREU iz 1999. godine i Teritorijalna agenda iz 2007. godine. Neki značajan dokument iz oblasti prostornog planiranja je rezultat svake od CEMAT-ovih konferencija koje se održavaju svake treće godine počevši od 1970. Na svetskom nivou neke organizacije Ujedinjenih nacija se bave problemima prostornog planiranja – UNDP, UN Habitat, UNCRD. Prekogranične i interregionalne aktivnosti u oblasti prostornog planiranja imaju za cilj saradnju lokalnih zajednica na međunarodnom nivou pri čemu se prekogranične aktivnosti odnose na oblasti u bilizini granica, dok se interregionalne aktivnosti odnose na saradnju geografski međusobno udaljenih oblasti koje nemaju zajedničku granicu.

Ekološke osnove prostornog planiranja i uredjenja prostora

Planiranjem prostora smatra se utvrđivanje namjene i korišćenja prostora, donošenja prostornih i urbanističkih planova, kao i praćenje njihovog ostvarivanja.

Uređenjem prostora smatra se privođenje prostora namjenama utvrđenim prostornim i urbanističkim planovima.

Prostorni i urbanistički planovi moraju biti međusobno usklađeni, s tim što planovi užih teritorijalnih cjelina, u pogledu namjene prostora i koncepcije uređenja prostora, moraju biti usklađeni sa prostornim i urbanističkim planovima širih teritorijalnih cjelina.

U slučajevima kada su prostorni planovi međusobno neusklađeni primjenjivaće se prostorni, odnosno urbanistički plan šire teritorijalne cjeline.
Međusobno usklađivanje prostornih i urbanističkih planova vrši Republika, odnosno jedinice lokalne samouprave nadležne za donošenje plana.

Urbanistička parcela formira se na osnovu plana parcelacije koji se utvrđuje u prostornom planu posebne namjene, urbanističkom planu naselja, detaljnom prostornom planu, detaljnom urbanističkom planu i urbanističkom planu, detaljnom urbanističkom planu i urbanističkom projektu.
Na urbanističku parcelu mora se obezbijediti pristup s gradske saobraćajnice ili javnog puta.

Urbanistička parcela mora imati površinu i oblik koji omogućava izgradnju i korišćenje parcele, u skladu sa prostornim, odnosno urbanističkim planom.

Lokacija za izgradnju, odnosno rekonstrukciju, nadogradnju i dogradnju objekata i izvođenje drugih radova kojima se izazivaju promjene u prostoru utvrđuje se na osnovu prostornog plana posebne namjene, generalnog urbanističkog plana, urbanističkog plana naselja, detaljnog prostornog plana, detaljnog urbanističkog plana i urbanističkog projekta.

Lokacija je urbanistička parcela, odnosno mjesto izgradnje i uređenja prostora na kome se grade objekti ili izvode radovi kojima se prostor privodi namjeni predviđenoj prostornim, odnosno urbanističkim planom.

Lokacija za izgradnju, odnosno rekonstrukciju, nadogradnju i dogradnju objekta i izvođenje drugih radova kojima se izazivaju promjene u prostoru odobrava se rješenjem.

Rješenje o lokaciji za izgradnju, odnosno rekonstrukciju, nadogradnju i dogradnju objekata i izvođenja radova kojima se prostor privodi namjeni po prostornom planu Republike, prostornom planu regiona, prostornom planu područja posebne namjene i detaljnom prostornom planu izdaje ministarstvo nadležno za poslove uređenja prostora.

Rješenje o lokaciji za izgradnju, odnosno rekonstrukciju, nadogradnju i dogradnju objekata i izvođenje radova kojima se prostor privodi namjeni po prostornom planu jedinice lokalne samouprave, generlanom urbanističkom planu, urbanističkom planu naselja, detaljnom urbanističkom planu i urbanističkom projektu izdaje organ lokalne uprave nadležan za poslove uređenja prostora.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04-05-2010 12:14 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Zaštita čovekove životne sredine zavisi od ekološke sveti - izveštaj istraživanja Dzemala 0 3,829 30-07-2011 11:46 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Razvoj ekoloske svesti kod predskolskog deteta Dzemala 0 3,052 21-08-2010 01:22 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Razvoj ekoloske svesti kod deteta predskolskog deteta Dzemala 0 3,563 21-08-2010 01:20 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Podela i osnove sistemskog inzenjerstva VS1 0 2,077 04-07-2010 02:39 PM
zadnja poruka: VS1
  Nuklearni akcidenti - zdravstene i ekološke posljedice Vesnica 0 2,361 04-05-2010 11:55 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: