Ekoloska kriza

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ekoloska kriza
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Industrijski način proizvodnje, tehnički napredak, nove tehnologije te postindustrijski ciklus razvoja, u najrazvijenijim zemljama evropskog i američkog zapada, doneo je znatan i neslućen prosperitet na planu opšteg razvoja čovečanstva, ali je u isto vreme prouzrokovao niz složenih procesa, negativnih promena prirodne sredine, koje ugrožavaju ili čak uništavaju život na Planeti Zemlji. Svet je jedinstven u konstantaciji da je nastupilo stanje opasne i ozbiljne, zabrinjavajuće ekološke krize. To je vreme od 70-tih godina našeg veka pa zaključno sa vremenom u kome živimo.

S jedne strane, industrijalizacija omogućava poboljšanje životnog standarda velikog broja ljudi na Zemlji ali s druge strane negativno utiče na kvalitet životne sredine i zdravlje čoveka. Čovek je konačno shvatio da je pitanje dalje strategije opstanka drugačiji odnos prema životnoj sredini. U suštini, ekološka kriza je samo nerazdvojni deo velikih civilizacijskih zbivanja. Pre svega, duboke krize jednog načina proizvodnje, modela potrošnje i privrednog rasta, uz istovremeno gubljenje osnovnih ljudskih vrednosti.Takav život izveo je čoveka iz ravnoteže sa prirodom, čiji je on samo deo, i ona se može povratiti samo temeljnim sociokulturnim alternativama u načinu proizvodnje i potrošnje.

U rešavanje te krize moraće da se uključe i pojedinci i institucije, organizacije, političke i privredne strukture…prosto rečeno, svi.

EKOLOŠKA KRIZA I UZROCI

Ekološka kriza se tokom praćenja razvoja ekološke misli, pa i od nastanka ekologije kao samostalne naučne discipline, do danas, ispoljavala u svojim raznolikim oblicima. Tako se ekološka kriza pojavljuje paralelno sa nastankom i razvojem ljudske civilizacije - u jednom obliku: zagađenja prirodne sredine.
Naravno, to zagađenje prirodne sredine je bivalo srazmerno stepenu ukupnog razvoja ljudske civilizacije. Stoga je taj prvi oblik ekološke krize objektivno prisutan, sa manje-više neznatnim stepenom, tokom čitave istorije naše civilizacije, i on se proteže sve do polovine XX veka.
Najzaoštreniji oblik ekološke krize je destrukcija. Ovaj oblik ekološke krize izražava stanje propadanja prirodne sredine, u kojem su neki njeni delovi potpuno uništeni i ne mogu se obnoviti, a da se neki delovi uz kvalifikovanu pomoć i napor čoveka i same prirode, mogu obnoviti. Savremeni rat i moderno naoružanje se uzimaju kao najveće zlo za ljudsku i prirodnu sredinu jer uzrokuju zastrašujuće oblike destrukcije, te su neuporedivo najveća opasnost i pretnja za opstanak i ljudske vrste i prirode. Posledice lokalnih ratova u savremenom svetu dovode do zagađenosti tla, vode, vazduha. Stepen ugroženosti ljudske i prirodne sredine su takvi da bi države morale što hitnije da preduzmu mere barem ublažavanja propadanja i ljudske vrste i prirode.

Ekološki problemi su brojni i objektivno teški za rešavanje. Svake godine izčezne blizu 40.000 vrsta (34 000 biljnih vrsta i 5200 životinjskih vrsta širom sveta su pred izumiranjem, a mnogo hiljada njih izumre pre nego što budu uvrštene u spisak ugroženih). S njima nestaje i mogućnost njihove upotrebe u medicini i nauci koja bi moglo pomoći čovčanstvu u smanjivanju gladi i pronalaženju lekova za razne bolesti. Tekuća globalna brzina izumiranja eksponencijalno je veća od praistorijske brzine izumiranja dinosaurusa. Mnogi biolozi veruju da smo usred najveće epizode izumiranja od nestanka dinosaurusa pre 65 miliona godina isključivo zaslugom čovekovog odnosa prema prirodi i sebi samome. Naučnici su izračunali da će, ako se nastavi sadašnji trend izumiranja, do kraja 21. veka nestati oko 50% biološke raznovrsnosti. Njenim smanjivanjem na globalnom nivou cela planeta postaje sve ugroženija kako za biljni i životinjski svet, tako i za samog čoveka.

Neki od uzroka ekološke krize su sledeći:

-Uništavanje staništa - različitim ljudskim delatnostima dolazi do promena ekoloških uslova u staništima što za posledicu ima nestanak biljnih i životinjskih vrsta koje su vezane upravo za ekološke uslove datog staništa.

-Fragmentacija prirodnih staništa - izgradnjom puteva, naselja i sl. dolazi do izolovanja pojedinih oblasti u kojima vrste više ne mogu komunicirati s drugim područjima te vrlo brzo dolazi do njihovog izumiranja i siromašenja biološke raznovrsnosti.

-Intenzivna poljoprivreda, šumarstvo - stvaranjem monokultura nastaju dugotrajne promene a intenzivno korišćenje pesticida dovodi do njihovog akumuliranja u organizmima što uzrokuje stradanje osjetljivih vrsta.

-Prekomerno iskorićavanje prirodnih resursa - lov, ribolov, skupljanje lekovitog bilja, gljiva, itd. u komercijalne svrhe dovodi do ugrožavanja pojedinih vrsta.

-Introdukcija (unošenje) stranih vrsta - ova pojava gotovo uvek negativno utiče na biološku raznvrsnost. Unešene (alohtone) vrste agresivnije su od domaćih (autohtonih) a budući da imaju iste ekološke potrebe za hranom i životnim prostorom, ova kompeticija često završava istiskivanjem domaćih vrsta iz njihovih staništa. Takođe, alohtone vrste otporne su na bolesti i


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:12 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ekološka politika, temeljna, pokretačka snaga održivog razvoja Dzemala 0 3,366 23-07-2011 05:42 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: