Egipatsko pravo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,089
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Egipatsko pravo
UVOD

Krupna iskopavanja koja su vršena na teritoriji Egipta tokom gotovo 150 godina, dala su ogroman broj spomenika, među kojima prvo mjesto zauzimaju pisani spomenici, jer pretstavljaju najvažnije izvore za proučavanje historije starog Egipta. Najstariji od tih natpisa, koji potiču iz arhajske epohe, sačuvani su na tablicama od slanca, na pločicama od slonove kosti, na tablicama od crnog drveta i na cilindričnim pečatima. Među njima osobito je interesantan pobjedni natpis faraona Narmjera, koji je sačuvan na njegovoj velikoj tabli od slanca, pokraj pretstava koje slikaju carski trijumf, pobjedu nad neprijateljima, juriš na tvrđavu i smotru bojišta od strane cara. Kratki natpisi sačuvani na otiscima pečata i na nadgrobnim kamenima sačuvali su nam titule činovnika, koje omogućuju da do izvesne mjere rekonstruišemo sistem birokratske uprave toga najstarijeg doba egipatske historije. U vrijeme Starog carstva spada jedan dio starog letopisa, čiji je tekst sačuvan na takozvanom Palermskom kamenu. U tom letopisu (analima) navedena su imena egipatskih careva do V dinastije, završno sa imenom Neusera, kao i kratki spomeni najvažnijih događaja, koji su datovani godinama vlade ovog ili onog cara.

Za utvrđivanje egipatske hronologije velikog značaja ima takozvani Torinski carski papirus, koji sadrži spisak egipatskih faraona do XVIII dinastije, sa datumima njihovog vladanja u godinama, mesecima i danima. Nažalost, ovaj važni papirus veoma je rđavo sačuvan. On je slijepljen iz 164 komadića i ima mnogo praznina i oštećenih mjesta u tekstu. Iz doba Novog carstva sačuvani su znatno detaljniji anali i historijski tekstovi, u većini slučajeva urezani na zidovima hramova. Takvi su „Anali Tutmesa III“, od kojih je jedan dio sačuvan na zidovima tebanskog hrama boga Amona u Karnaku. Ti anali sadrže popis pohoda toga egipatskog osvajača, sa navedenim godinama vlade i stečenim plenom.

Sadržaj

UVOD 3
1 Državno uređenje 5
1.1 Organizacija državne vlasti 6
1.2 Državna uprava u periodu Novog carstva 11
1.3 Privreda 13
1.4 Religija u Egiptu 18
1.4.1 Vjerska reforma – pokušaj uvođenja monoteizma 19
1.4.2 Egipatska knjiga mrtvih 20
2 Pravni izvori 21
3 Porodično pravo i položaj žene 24
ZAKLJUČAK 29
LITERATURA 31


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:25 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Materijalni nedostaci stvari - pravo - seminarski derrick 0 615 31-05-2018 11:09 PM
zadnja poruka: derrick
  Pravo posjeda - hr derrick 0 1,416 06-03-2014 01:42 AM
zadnja poruka: derrick
  Radno pravo u procesu globalizacije derrick 0 1,089 06-03-2014 01:38 AM
zadnja poruka: derrick
  Roditeljsko pravo derrick 0 1,420 06-03-2014 01:22 AM
zadnja poruka: derrick
  Upravno pravo Evropske unije derrick 0 1,145 06-03-2014 01:04 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: